Hlavní obsah
Online

Vládní balíček: Za co si připlatíme, kdo nově spadne do daně pro bohaté

Vláda chtěla ušetřit 70 miliard.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Projděte si on-line přenos, ve kterém jsme komentovali jednotlivé položky úsporného balíčku, který představil tým premiéra Petra Fialy. Součástí oznámených změn je i obrys důchodové reformy.

Článek

Nejdůležitější zprávy

  • Vláda představila důchodovou reformu a 55 opatření, která mají snížit schodek státního rozpočtu. Původně vláda slibovala balíček ve výši 70 miliard, nakonec ale vyjednala 94 miliard pro rok 2024.
  • Většina úspor bude na výdajové straně rozpočtu - budou se škrtat národní dotace pro firmy ve výši 46 miliard korun a také náklady na státní zaměstnance za dvacet miliard.
  • Na příjmové straně rozpočtu se počítá se změnami DPH, nově se počítá se dvěma sazbami a zrušením dvaadvaceti daňových slev a výjimek. Zvýší se také daně pro firmy, zaměstnanci budou nově muset odvádět nemocenské pojištění a OSVČ se zvednou odvody. Kompletní seznam opatření ZDE.
  • Radikální změny se dotknou také budoucích důchodů. Detaily ZDE.
  • Kroky vlády živě komentovali experti Seznam Zpráv - komentátor Martin Čaban a šéfredaktor Seznam Zprávy Byznys Martin Jašminský.
  • On-line přenos skončil

    Děkujeme za pozornost.

  • Opozice tepe vládu: Všichni zchudneme

    Opoziční politici kritizují čerstvě představený vládní balíček.

  • Premiér věří v pokles cen

    Premiér Petr Fiala věří, že cena potravin se po poklesu DPH skutečně sníží a prodejci si pouze nenavýší vlastní marže. „Ceny už jdou dolů a věříme, že tento krok k tomu přispěje ještě víc,“ uvedl premiér.

  • Noviny versus časopisy

    Ministr financí Zbyněk Stanjura vysvětluje, proč byly časopisy zařazeny do snížené sazby DPH a noviny do základní. Podle Stanjury jsou časopisy společenský významné, protože existují i ty vědecké. „Vědecké noviny neznáme,“ uvedl Stanjura.

  • Daň z nemovitosti vzroste až dvojnásobně

    Sazby daně z nemovitých věcí se podle materiálu Ministerstva financí zvýší až na dvojnásobek. Také bude zavedena automatická valorizace podle inflace, a to od roku 2025. Ve většině případů, kdy obec uplatňuje pouze základní sazbu, dojde ke zdvojnásobení daně. To bude v průměru znamenat výdaj pro majitele v řádech stokorun ročně.

    „Například za průměrný sedmdesátimetrový byt na Praze 1 dnes majitel zaplatí cca 1700 Kč ročně, nově bude platit cca 2500 Kč. Za podobně velký byt v Brně zaplatí dnes majitel zhruba 600 Kč, nově to bude asi 1200 Kč. V Ostravě a v Plzni se daň liší podle městské části. V obou městech může dosahovat až 770 Kč s tím, že nově to bude zhruba 1450 Kč,“ píše ministerstvo ve zprávě.

  • Příspěvek na stavební spoření se sníží

    Příspěvek na stavební spoření pro stávající i nové smlouvy se sníží na maximálně 1000 korun na rok. „Nově budou moci poskytovat produkt stavebního spoření také přímo banky a úvěry ze stavebního spoření se budou poskytovat zejména na realizaci energeticky úsporných opatření pro domácnosti,“ navrhuje Ministerstvo financí.

    Komentář Martina Jašminského: Banky odvrátily riziko, že podpora stavebního spoření zanikne zcela. Státní podpora zůstává zachována na minimální úrovni, která ještě může zájem o stavební spoření udržet. Zaměření na energeticky úsporná opatření může bankám otevřít dveře k administraci této agendy a nabídce nových služeb pro klienty.

  • Vyšší poplatky za dobývání nerostů

    V souladu s programovým prohlášením vláda navrhuje navýšení úhrady za dobývání nerostů. Dosavadní systém stanovení výše úhrady z vytěženého množství a sazby dle typu nerostu zůstává zachován. Upravuje se pouze výše podílu sazby k referenční ceně u uhlí o 3 %, u stavebních surovin o 2 % a u silikátových a ostatních surovin o 1 %.

  • Tiché víno stále bez spotřební daně

    Tiché víno ani nadále nebude zatíženo spotřební daní. „Byly silné argumenty pro zavedení i proti zavedení. Nakonec rozhodlo, že v okolních zemích tato daň není,“ zdůvodnil to premiér Petr Fiala.

    Stát ale plánuje spotřební daně z lihu, a to o 10 procent příští rok a o 5 procent v každém roce mezi lety 2025 až 2027.

  • Konec podpory drahých aut

    Daňová uznatelnost při nákupu osobních automobilů pro podnikatele bude nově omezena jen na první dva miliony z ceny vozu. „Hlavním důvodem jsou časté situace, kdy si podnikatelé pořizují luxusní vozy k soukromému užívání, čímž se vytrácí původní záměr daňového zvýhodnění nákupu automobilů tzv. na firmu,“ píše se v materiálu.

  • Zvýší se daň z příjmu fyzických osob

    Ministr financí Zbyněk Stanjura to na tiskové konferenci nezmínil, v materiálu, který rozeslalo Ministerstvo financí, se ale objevují i vyšší daně z příjmu fyzických osob. Pásmo příjmů, v rámci kterého se platí vyšší sazba daně (23 %), se snižuje z 4násobku průměrné mzdy na 3násobek. Momentálně vyšší daň platí lidé z příjmů, které přesahují 161 tisíc korun. Nově by to mělo být už od částky 121 tisíc korun. „Rozšiřuje se tím množina vysokopříjmových. Jde o solidární krok,“ píše se v materiálu.

  • Dražší dálniční známka

    Zvýší se cena dálniční známky o 800 korun z 1500 na 2300 korun za rok. Současná cena dálniční známky je platná již od roku 2012 a v důsledku vývoje cenové úrovně se propadla její reálná hodnota.

    Jelikož jsou sazby dálničních známek nastaveny fixní částkou a vlivem růstu cenové hladiny jejich výše postupem času reálně klesá, je tedy podle vlády nutné jejich cenu pravidelně valorizovat. Ke zvýšení ceny dálniční známky bude docházet při kumulativní valorizaci, která umožní zvýšení ceny dálniční známky vždy v řádu celých stokorun.

  • Nové daně na tabák a hazard

    Spotřební daň z cigaret, tabáku na kouření a doutníků příští rok vzroste o 10 procent, v následujících třech letech vždy o dalších pět procent. Zahřívaný tabák se v následujících čtyřech letech zvýší vždy o 15 procent. Nová spotřební daň bude zavedena na nikotinové sáčky a náplně do e-cigaret. Zvýšení druhé sazby daně z hazardních her bude z 23 % na 30 %.

    Komentář Martina Jašminského: Není důvod, proč by zahřívaný tabák měl požívat tak vysokého daňového zvýhodnění oproti klasickým cigaretám jako dosud. I když je to škodlivé méně, je to stále škodlivé kouření. Výrobci zahřívaného tabáku tak budou muset oželet část tučných marží, pokud nemá být kouření zahřívaného tabáku dražší než klasických cigaret. Správný je i přesun hazardních her se sazbou 23 procent do sazby 30 procent. Ovšem zde moc nedává logiku, proč kurzové sázky budou stále daněny méně než společensky méně nebezpečné loterie.

  • Točené pivo bude mít vyšší DPH

    Točené pivo, které dnes má nejnižší 10procentní sazbu, bude mít nově 21% DPH. Do nejvyšší sazby se přesunou například služby kadeřnic nebo noviny. Z 15procentní do vyšší sazby se přesune například svoz komunálního odpadu, služby umělců, nápoje a palivové dřevo.

  • Zdraží se „neřesti“

    Daně z tabáku, alkoholu a hazardu vynesou za dva roky navíc 10,9 miliardy korun, většinu v příštím roce.

    Komentář Martina Čabana: Víno není neřest! Víno je lék a kultura! Spotřební daň nebude, do budoucna očekáváme přesun tichých vín do 12procentní sazby DPH vedle léků, zdravotnických prostředků a základních potravin. Tohle vítězství vinařů se zapíše do dějin lobbingu zlatým písmem.

  • Seškrtání dotací na ministerstvech

    Stát škrtne dotace pro firmy na následujících ministerstvech: Ministerstvo průmyslu a obchodu 20 miliard, zemědělství 11 miliard, doprava šest miliard, Ministerstvo pro místní rozvoj 3 miliardy, školství 2 miliardy a ostatní dotace přes 13 miliard.

    Komentář Martina Jašminského: Konečně. Škrtání v dotacích směřujících k soukromým firmám je naprosto správné. Navíc to půjde rychleji než tlačit legislativní změny přes Sněmovnu a Senát. Zrušení dotací může i zvýšit konkurenceschopnost firem, které se budou muset víc spoléhat samy na sebe a ne na „dotační doping“.

  • Zaměstnanci budou platit nemocenské pojištění

    Vláda znovu zavede nemocenské pojištění zaměstnanců. Sazbu bude 0,6 procenta, což vynese téměř 12 miliard korun ročně.

    Komentář Martina Čabana: Vláda se rozhodla, že nebude zvyšovat daň z příjmu zaměstnancům, zrušení superhrubé mzdy a rovná daňová sazba jsou zjevně nedotknutelný fetiš. A tak přichází s povinným nemocenským pojištěním odváděným zaměstnanci. To je trochu laciná finta, navíc sociálně necitlivá. Stát tak jako tak vybere z výdělků zaměstnanců o 12 miliard víc. Jenom nemocenské pojištění budou platit úplně všichni včetně těch nejhůře vydělávajících zaměstnanců, na které by změna příjmové daně nedopadla.

  • Skončí školkovné a studentská sleva

    Ministr financí oznámil, že se bude rušit 22 daňových slev a výjimek. Zruší se například školkovné, daňová sleva na studenta, zvýhodnění nepeněžitých benefitů zaměstnanců a nadlimitní stravenek. Sleva na nepracující manželku zůstane, ale jen pro rodiny pečující o dítě do tří let.

  • Co vše bude v nižší sazbě DPH

    Ve snížené sazbě DPH bude vodné a stočné, bezlepkové potraviny, teplo, doprava, stravovací služby, vstupenky na kulturu a sport, časopisy, léky, stavební práce pro bydlení, potraviny, dětské sedačky a pohřební služby.

  • Vyšší příjmy o miliardy

    Rozpočtové příjmy se v příštích dvou letech zvýší o 69 miliard korun. Největší podíl bude mít růst firemní daně.

Reklama

Hlavní zprávy