Hlavní obsah

ANO vyvolá hlasování o nedůvěře vládě

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová a její stranický předseda Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Poslanci ANO posvětili plán Andreje Babiše vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

Článek

Poslanci hnutí ANO během večerního jednání schválili záměr vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Po jednání klubu to oznámila jeho předsedkyně Alena Schillerová.

„Není možné zavírat oči před tím, že v čele jedné z nejdůležitějších zpravodajských jednotek stojí nedůvěrný člověk, že ho tam protlačil ministr vnitra (Vít Rakušan), který je současně šéfem hnutí STAN zmítaného jednou kauzou za druhou,“ řekla Schillerová. Ministerský předseda Petr Fiala podle ní „strká hlavu do písku a snaží se celou kauzou promlčet“.

Formálně k vyvolání hlasování o nedůvěře vládě dojde během pátku. Že se tak stane, už avizovala Schillerová na tiskové konferenci ve čtvrtek dopoledne.

Již minulý týden někdejší premiér Andrej Babiš řekl, že jej Fialův kabinet svým postojem nutí vládě nedůvěru vyjádřit. Jako první krok zaslal premiérovi dopis, ve kterém jej vyzýval, aby odvolal jak ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), tak jím vybraného šéfa rozvědky Petra Mlejnka.

Opozičnímu hnutí vadí, že ministr vnitra Vít Rakušan jmenoval šéfem civilní rozvědky Petra Mlejnka, který se stýkal s podnikatelem Michalem Redlem stíhaným v kauze Dozimetr.

„Ještě jednou vás vyzývám, najděte v sobě odvahu a odvolejte pana Rakušana. Jeho setrvávání na postu ministra vnitra podkopává již tak chatrnou důvěru veřejnosti vůči vašemu kabinetu, ale především dělá ostudu České republice před našimi partnery v Evropské unii a zahraničí,“ citoval Babiš z dopisu na tiskové konferenci minulý týden.

Fiala v reakci na dopis již minulý týden zopakoval, že Rakušan má důvěru jeho i ostatních členů kabinetu. „Nevidíme důvod pro to, aby opouštěl post. Vidím to jako snahu Andreje Babiše odvést pozornost od jeho problémů,“ uvedl premiér.

Jeho kabinet se rovněž rozhodl, že více v této věci reagovat nebude. „Prosím, pokud chce opozice hlasování o nedůvěře vyvolat, tak ať to udělá,“ dodal Fiala.

Na vyslovení nedůvěry vládě je potřeba 101 hlasů. Celá opozice má ve Sněmovně menšinu 92 hlasů, což na vyslovení nedůvěry nestačí. Opoziční ANO má 72 poslanců, SPD jich má 20.

Reklama

Doporučované