Hlavní obsah

Ať rozhodne Ústavní soud. Praha odmítá výzvu k přepsání hazardní vyhlášky

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Hlavní město dostalo 60 dní, aby změnilo pravidla pro hazard. Podle radního bude nejvýhodnější mlčet.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pražský výbor pro legislativu ve čtvrtek projednal dopis, kterým Ministerstvo vnitra vyzvalo hlavní město k přepsání protihazardní vyhlášky. Podle ministerstva je vyhláška protizákonná, protože nastavuje různá pravidla v jednotlivých městských částech. Vnitro proto Prahu vyzvalo, aby na nejbližším jednání zastupitelstva dala pravidla do pořádku.

Radní pro legislativu Adam Zábranský (Piráti) ale na jednání výboru řekl, že podle jeho názoru bude nejlepší, když se tím zastupitelstvo vůbec zabývat nebude. V takovém případě by ministerstvo mělo zneplatnit část vyhlášky, která nastavuje pravidla pro takzvanou živou hru, například ruletu. A zároveň by se vyhláškou začal zabývat Ústavní soud. Herny s „výherními“ automaty by přitom zůstaly dál zakázané.

„Myslím si, že mlčet k této věci je také postoj. Když zastupitelstvo neřekne, že tu vyhlášku změní, tak pravděpodobně ministerstvo přistoupí k pozastavení účinnosti u těch dvou bodů vyhlášky a dá to k Ústavnímu soudu. Z mého osobního pohledu je to ta nejlepší možná cesta, protože se tím nejrychleji dobereme k rozhodnutí Ústavního soudu,“ řekl na jednání výboru radní pro legislativu a transparentnost.

Ministerstvo vnitra opírá svoji výzvu o rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), podle kterého je pražská vyhláška protizákonná. Praha proti tomuto rozhodnutí ÚOHS podala správní žalobu a podle pražských politiků se dá předpokládat, že tento spor dospěje až k Ústavnímu soudu, trvalo by to ale výrazně déle.

Hrozí návrat automatů?

Podle opozičního zastupitele Vladana Brože (Praha Sobě) by bylo lepší, kdyby se zastupitelstvo k výzvě Ministerstva vnitra vyjádřilo. Ministerstvo by totiž podle něj mohlo pozastavit účinnost celé vyhlášky, tedy i zákazu hracích automatů. A to by znamenalo okamžitý návrat kamenných heren, tedy nejtvrdší formy hazardu.

To ale Zábranský odmítl.

„Zastupitelstvo už o vyhlášce rozhodlo, další projednání na zastupitelstvu je zbytečná ztráta času. To ale neznamená, že bychom na výzvu ministerstva neměli nijak reagovat. Měli bychom připravit dopis, že tedy očekáváme pozastavení účinnosti pouze těch dvou příloh, a ne celé vyhlášky. Ale já se toho (pozastavené celé vyhlášky) skutečně nebojím,“ reagoval Zábranský.

Pokud Ministerstvo vnitra pozastaví účinnost části protihazardní vyhlášky, bude to znamenat, že provozovatelé kasin s živou hrou – ale bez automatů – budou moci požádat o licenci na provoz. A díky tomu otevřít kasina i ve čtvrtích, kde je to nyní zakázané.

Předsedkyně legislativního výboru Kateřina Arnotová (STAN) ale i tak podporuje, aby Praha výzvu ministerstva „vymlčela“.

„Snaha získat rozhodnutí Ústavního soudu není alibismus. Konečně budeme mít rozhodnutí soudu, jakým směrem se můžeme vydat. S vyhláškou už jsme několikrát narazili, rozhodnutí Ústavního soudu nás může posunout dál,“ řekla na jednání výboru Arnotová.

Za přezkoumání vyhlášky Ústavním soudem se přimlouvá i senátorka a pražská zastupitelka Hana Kodrová Marvanová, která v minulém volebním období současnou vyhlášku prosadila. Rozhodnutí ÚOHS, který za vyhlášku několikrát Prahu pokutoval, je podle ní chybné.

„Dokonce i stanoviska ÚOHS a Ministerstva vnitra jsou rozporná. Z té výzvy vyplývá, že by nebylo možné ani plošně zakázat živou hru v celé Praze. Přičemž jsou města, která to udělala, a ÚOHS proti tomu nic nenamítal,“ řekla Marvanová.

Oficiální postoj Prahy k výzvě Ministerstva vnitra mají nyní na koaličním jednání formulovat představitelé koalice SPOLU, Pirátů a STAN.

Reklama

Doporučované