Hlavní obsah

Ultimátum pro Prahu: Přepište hazardní vyhlášku, nebo zrušíme zákaz kasin

Foto: Seznam Zprávy

Jedno z posledních kasin v centru Prahy na Náměstí republiky.

Reklama

Praha dostala od Ministerstva vnitra 60 dní na to, aby odhlasovala úpravu protihazardní vyhlášky. Lhůta běží od 1. března. Pokud tak magistrát neučiní, kasina s takzvanou „živou hrou“ budou znovu legální na celém území města.

Článek

Článek si můžete poslechnout v audioverzi.

V hlavním městě pomalu přestávají blikat poslední „výherní“ automaty. Praha už před několika lety vyhlásila nulovou toleranci nejtvrdší formě hazardu, a většině provozovatelů tak právě v těchto měsících končí licence.

V provozu je už jen několik málo kasin bez hracích automatů, zato s ruletou, kartami a dalšími podobami takzvané „živé hry“. Většina městských částí ale zakazuje i živou hru, takže tato forma hazardu zůstává legální pouze v malé části území hlavního města.

Vrátit se mohou i automaty

To se teď může rychle změnit.

Ministerstvo vnitra podle zjištění Seznam Zpráv v minulých dnech vyzvalo Prahu, aby hazardní vyhlášku upravila. Paragrafy tři a čtyři, které vymezují pravidla pro živou hru, jsou totiž podle ministerstva v rozporu se zákonem.

Foto: Seznam Zprávy

Paragraf dvě zakazuje automaty. Paragrafy tři a čtyři omezují živou hru.

Pokud pražští zastupitelé do konce dubna neodhlasují úpravu, vnitro zahájí správní řízení o pozastavení platnosti těchto dvou paragrafů. Kasina s „živou hrou“ by tak byla legální na celém území města.

Ve hře je navíc možnost, že zastupitelé zruší vyhlášku jako celek. A to by znamenalo návrat heren s „výherními“ automaty. I kdyby totiž vyhláška přestala platit jen na několik dní, provozovatelé heren by stihli požádat o licenci na několik příštích let.

„Projednejte na nejbližším zasedání“

Když před třemi lety Praha schválila úplný zákaz hracích automatů, ponechala jednotlivým městským částem možnost, aby si samy určily pravidla pro provoz živé hry. Vedení 41 pražských radnic buď živou hru odmítla, nebo se k ní vůbec nevyjádřila. Některé městské části ale trvaly na tom, že kasina s ruletou na jejich území být mohou.

V praxi tak na území hlavního města platí v různých čtvrtích různá pravidla. A právě tím pražská protihazardní vyhláška podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže porušuje zákon – nastavuje odlišná pravidla pro podnikatele v jednotlivých částech města.

Praha za to v minulosti dostala do ÚOHS několik pokut. Pražští politici trvali na tom, že je vyhláška v pořádku, a že Praha pouze dodržuje princip subsidiarity městských částí (zásada, podle níž se rozhodování o veřejných záležitostech má odehrávat na nejnižším stupni veřejné správy – pozn. red.). Jenže Ministerstvo vnitra teď dalo za pravdu ÚOHS. A Prahu vyzvalo, ať vyhlášku rychle přepíše.

„Ministerstvo vnitra hlavní město Prahu žádá, aby tato výzva byla projednána na nejbližším zasedání Zastupitelstva hlavního města Prahy a na tomto zasedání zastupitelstvo rozhodlo o zjednání nápravy shora uvedených nezákonností, případně výslovně rozhodlo, že se s touto výzvou neztotožňuje a tuto svou vůli vyjádřilo ve svém rozhodnutí,“ stojí v dopise hlavnímu městu, pod kterým je podepsaný ředitel odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Miroslav Veselý.

Pravidla jsou nahodilá, píše vnitro

Podle závěru úředníků z vnitra je regulace hazardu v hlavním městě neobjektivní a zcela nahodilá.

„Neboť město nestanovilo jednotnou a dopředu známou koncepci regulace živé hry na celém svém území, respektive nenastavilo obecně platná, objektivní a nediskriminační kritéria výběru míst, ucelenějších lokalit, případně i celých městských částí, pro které se měla odpovídající (ne)regulace živé hry na území města při naplnění shodných podmínek ve vyhlášce uplatnit, a bez dalšího vyšlo vstříc požadavkům jednotlivých městských částí, vytvořilo na svém území regulaci živé hry zcela nahodilou,“ píše se ve výzvě k úpravě vyhlášky.

Foto: Seznam Zprávy

Dopis, kterým Ministerstvo vnitra vyzývá Prahu k přepsání vyhlášky.

Město může podle úředníků situaci vyřešit tím, že vyhlášku upraví. Buď přepíše paragrafy tři a čtyři tak, aby nebyly diskriminační, nebo tyto dva paragrafy úplně zruší. Praha na to má 60 dní, lhůta začala běžet 1. března. Pokud město úředníkům nevyhoví, začne správní řízení o zrušení obou paragrafů.

„V případě, že ve shora uvedené lhůtě nedojde ke zjednání nápravy nebo město Ministerstvu vnitra sdělí, že nápravu nezjedná, přistoupí Ministerstvo vnitra (…) k uplatnění dalších dozorových opatření, to je k zahájení správního řízení o pozastavení účinnosti ustanovení § 3 ve spojení s přílohou č. 1 a § 4 ve spojení s přílohou č. 2, kterou se vymezují podmínky provozování hazardních her na území hlavního města Prahy,“ vzkazuje vnitro.

Ve hře je ale ještě třetí možnost: zrušit celou vyhlášku včetně zákazu takzvané technické hry, tedy „výherních“ automatů. Zástupci některých politických stran v minulých měsících navrhovali, aby se zastupitelstvo zabývalo také možností regulace technické hry namísto plošného zákazu. Ve čtvrtek má o vyhlášce jednat legislativní výbor zastupitelstva.

Reklama

Doporučované