Hlavní obsah

„Je tu krásně.“ Babiš místo jednání ve Sněmovně dělá kampaň na Moravě

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Babiš vyrazil na turné po jižní Moravě už v pondělí.

Reklama

aktualizováno •

Koaliční politici kritizují Andreje Babiše, že není v práci. Místo jednání ve Sněmovně, která schvaluje prodloužení nouzového stavu, jezdí šéf opozičního ANO po jihu Moravy v karavanu a dělá kampaň.

Článek

„Vyškov právě teď. Je tu krásně,“ zveřejnil na svém facebookovém profilu předseda hnutí ANO a opoziční poslanec Andrej Babiš (ANO) chvíli před tím, než v Praze začala mimořádná schůze Poslanecké sněmovny.

Zatímco jeho kolegové zasedli do lavic a budou hlasovat o prodloužení nouzového stavu, Babiš pokračuje na jižní Moravě v kampani, kterou zahájil toto pondělí.

„Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: Babiš Andrej po celý den z pracovních důvodů,“ zahájila schůzi předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Babiš mezitím ve Vyškově a v Pustiměři podepisoval své knihy, rozdával kšiltovky s nápisem Sorry jako a fotil si selfíčka.

Fotky z Babišovy kampaně v „obytňáku":

+12

Babišova nepřítomnost na schvalování nouzového stavu rozezlila i koaliční politiky. „Proč lidem nevadí to, že nechodí do práce a místo toho se někde poflakuje v obytňáku? Je to normální, nebo voliči ANO odpustí Babišovi všechno?“ ptal se na svém Twitteru místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

„Nejenže kašlete na práci ve výborech, ale už i na schůzi celé Sněmovny. Tak jen aby všichni věděli, co znamená to vaše makáme,“ vzkázal Babišovi předseda lidoveckého poslaneckého klubu Marek Výborný.

Babiš kritiku koaličních poslanců odmítá. Přes svého mluvčího Vladimíra Vořechovského Seznam Zprávám vzkázal, že se musel pousmát, když reakce některých četl. „Ten Babiš vážně nedá vládní koalici spát. Přitom na prodloužení nouzového stavu mají hlasů dost,“ uvedl s tím, že se ze schůze řádně a včas omluvil.

Babiš zahájil svoji kampaň, které ale nechce říkat kampaň, v obytném voze na jihu Moravy. V pondělí jeho turné odstartovalo přejezdem z Průhonic do Břeclavi. Na Moravě zůstává až do pátku.

V prvních třech dnech se k němu přidala i předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Ta však na čtvrteční schůzi do Prahy – na rozdíl od svého šéfa – dorazila.

Babiš Seznam Zprávám zároveň napsal, že je tento týden mezi lidmi ve své pojízdné kanceláři. „Mluvím s nimi, a aniž bych chtěl někomu radit, doporučil bych něco podobného i současným ministrům,“ dodal. Babiš je však poslancem zvoleným v Ústeckém kraji.

Tento týden ve Sněmovně také zasedají výbory. Babiš však členem žádného z nich není. Již dříve uvedl, že bude chodit jako host do těch, které ho zrovna budou zajímat.

Poprvé na výbory dorazil 2. února. Tehdy se vyfotil v prázdném sále a podivoval se, že poslanci nepracují.

Výbory ale ani pracovat nemohly – Sněmovna totiž pokračovala ve schvalování pandemického zákona. Poslanci jednali přes noc do dalšího rána, všechny výbory naplánované na další den proto musely být zrušeny.

Aktualizace: doplnili jsme vyjádření Andreje Babiše.

Reklama

Doporučované