Hlavní obsah

Babišovi chybí dojná kráva, reaguje Bartoš na dopis Agrofertu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Reklama

aktualizováno •

Chápu, že se panu poslanci Babišovi nelíbí, že si už nemůže dělat ze státu dojnou krávu a šikanovat konkurenční firmy, reagoval šéf Pirátů Bartoš na dopis Agrofertu vyzývající vládu, aby o něm nemluvila ve zlém.

Článek

Vláda na svém středečním jednání rozhodla o tom, jak bude postupovat ve věci auditu ke střetu zájmů Andreje Babiše. Závěr, že Babiš byl ve střetu zájmu respektuje a nebude se odvolávat.

Již během úterý si čtenáři medií patřících do holdingu Agrofert, jako je například iDnes.cz, mohli přečíst otevřený dopis předsedovi vlády Petru Fialovi, ve kterém se holding ohrazuje proti výrokům některých členů jeho kabinetu na adresu podnikání Agrofertu.

Podle vicepremiéra Ivana Bartoše, jenž je jedním z kritizovaných ministrů, ale nejde brát dopis holdingu jinak než jako „ironickou glosu“.

„Hovoříme tu o oligarchovi, který řadu let ohýbal trh ve svůj prospěch, přihrával sám sobě dotace do kapes, ohrožoval kvůli svému střetu zájmů bezohledně miliardy z EU na rozvoj Česka a agrofertizoval celou státní správu,“ komentoval věc pro Seznam Zprávy.

„To konečně měníme a napravujeme. Chápu, že se panu poslanci Babišovi nelíbí, že si už nemůže dělat ze státu dojnou krávu a šikanovat konkurenční firmy či drobné podnikatele,“ dodal.

Agrofert si v případě Ivana Bartoše stěžoval na jeho nedávnou tiskovou zprávu, v níž informoval, že Evropská komise uzavřela řízení o střetu zájmů.

Agrofertu vadí deagrofertizace

Agrofert napsal premiérovi, že se mu nelíbí, jak o něm ministři mluví. „V případě, že protiprávní jednání proti naší společnosti bude pokračovat, jsme připraveni se razantně bránit,“ uvedl mluvčí holdingu Pavel Heřmanský.

Bartoš, potažmo jeho resort v ní píší, že vyhověli připomínkám Evropské komise a upravili pravidla čerpání dotací tak, aby zahladili předchozí spory, které provázely vládnutí Andreje Babiše. Přímo Agrofert pak tisková zpráva zmiňuje jen v souvislosti s přidělením 100milionové dotace na údajně inovativní linku na toustový chléb společnosti Pekárna Zelená louka.

Šéf Pirátů pak v textu označuje Andreje Babiše za hamižného oligarchu, který si neváhal vzít české občany jako rukojmí. V tiskové zprávě svého resortu se nechává citovat, že Babiš i jeho holding „musí dodržovat zákony stejně jako běžní podnikatelé a nemůže mít privilegované postavení ve vztahu k veřejným prostředkům“.

Podle Agrofertu Bartoš naznačuje, že to byl koncern, kdo porušil zákon, přitom Evropská komise vedla řízení pouze s Českou republikou.

Vedle Bartoše se do hledáčku Agrofertu dostali i ministři Jozef Síkela, Zdeněk Nekula nebo Vít Rakušan. Mluvčí Agrofertu Seznam Zprávám napsal, že koncern je připraven v případě, že negativní komentáře nepřestanou, použít veškeré právní kroky a případně se obrátit na soud.

Seznam Zprávy se snažily získat vyjádření všech dotčených ministrů i premiéra. Vedle Bartoše odpověděl dosud jen Zdeněk Nekula. Ten přes svého mluvčího Seznam Zprávám vzkázal, že od Státního zemědělského intervenčního fondu má zpracováno několik variant dalšího postupu.

Jedna z variant pracuje i s možností vymáhání veškerých dotací poskytnutých společnosti Agrofert, přičemž celkový objem poskytnutých prostředků v období, kdy na něj platil zákon o střetu zájmů, činil 4,5 miliard korun.

„Dokud o dalším postupu nerozhodne vláda, nebudeme jakékoliv kroky Agrofertu komentovat,“ uvedl mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Ve středu odpoledne pak Nekula vystoupil na tiskové konferenci po jednání vlády a řekl, že závěry auditu zcela jasně potvrdily, že Andrej Babiš byl ve střetu zájmů a že se jako vláda rozhodli, že proti prováděcímu rozhodnutí nebudou podávat žalobu.

„Výsledky auditu plně respektujeme. Státní zemědělský intervenční fond nyní přistoupí ke zpětnému vymáhání prostředků vyplacených společnosti Schromfarms, patřící do skupiny Agrofert,“ uvedl. V tomto případě má jít konkrétně 1,6 milionů korun.

Ministr zemědělství dále uvedl, že stát zastaví a nevyplatí nebo bude chtít vrátit vše, co bylo v minulosti vyplaceno proti pravidlům.

Nekula a premiér Fiala se vyjádřili i k „Otevřenému dopisu“ společnosti Agrofert. „Závěry auditního šetření mluví samo za sebe. My opravdu budeme důsledně chránit zájmy občanů a tohoto státu tak, aby nemohl být nikdy v budoucnu zneužíván ve prospěch jedné firmy,“ uvedl premiér Fiala. „Beru to jako určitou mediální hru společnosti Agrofert. Možná by se dalo použít nějaké lidové úsloví o potrefené huse, ale já se toho zdržím,“ komentoval aktuální jednání Agrofertu Nekula.

Reklama

Doporučované