Hlavní obsah

Agrofert si v dopise Fialovi stěžuje na ministry. Je připraven se soudit

Foto: btwcapture, Shutterstock.com

Koncern Agrofert je ve svěřenském fondu opozičního poslance Andreje Babiše.

Reklama

Společnosti Agrofert vadí některé výroky ministrů, stěžuje si v otevřeném dopise premiérovi. Pokud nepřijde náprava, nevylučuje prý právní kroky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V týdnu, kdy hnutí ANO Andreje Babiše bádá nad tím, zda zkusí vyvolat jednání o důvěře vládě Petra Fialy (ODS) na půdě Sněmovny, se proti kabinetu vymezil i holding Agrofert z Babišova svěřenského fondu.

Společnost vydala během úterý „otevřený dopis premiérovi Petru Fialovi“, inzerovaný i na zpravodajském webu iDnes, který náleží do konsorcia.

Ohrazuje se v něm proti výrokům čtveřice vládních politiků, kteří o Agrofertu od loňských voleb referovali. Autoři dopis označují jako „druhý vstřícný krok“. Tím prvním byl osobní dopis obdobného obsahu od předsedy představenstva Agrofertu Zbyňka Průši premiérovi Fialovi z konce letošního března. Ten podle Agrofertu zůstal dosud bez odpovědi.

Firma Agrofert se v aktuálním dopise ohrazuje proti vyjádření ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN), ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti), tedy trojici ministrů, do jejichž rezortů podnikaní a dotace pro Agrofert spadají. Vedle toho kritizuje i výroky ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), do jehož rezortu spadá zákon o úřednících, který má zajistit odpolitizování státní správy.

Síkelovi Agrofert například vyčítá výrok, že „je na místě přistoupit k odnětí dotace pro tento projekt“, v případě dotace pro pekárnu Zelená louka. Agrofertu vadí, že tak hovořil na základě podkladů ve správním spise, ke kterým by měly mít přístup pouze úřední osoby, které vedou správní řízení. „A nikoliv politické vedení ministerstva,“ upozorňuje firma z Babišova svěřenského fondu.

Ministerstvo chce Penamu odebrat dotaci

Argumenty ministra Jozefa Síkely k odebrání dotace pro pekárnu si přečtěte v tomto článku.

Ministr Síkela však už letos v březnu uvedl, že mu klíčové posudky poskytla Evropská komise. A teprve na základě jejich prostudování ministerstvo odstartovalo správní řízení. „Podklady nás přesvědčily o tom, že je na místě přistoupit k odnětí dotace pro tento projekt,“ uvedl Síkela.

Agrofert: Jsme připraveni se bránit

Podle mluvčího Agrofertu Pavla Heřmanského není cílem dopisu vyhrožovat vládě a společnost chce spíš zklidnit emoce. Zároveň ale nevylučuje ani možnost, že by Agrofert mohl učinit právní kroky.

„Pokud kdokoli poškozuje naši společnost a způsobuje jí tím škodu, je povinností představenstva takovým škodám a útokům zamezit. V právním státě je jedinou možností obrátit se na soud. V případě, že protiprávní jednání proti naší společnosti bude pokračovat, jsme připraveni se razantně bránit,“ dodal Heřmanský.

Jak vysvětloval ministr Nekula, že Agrofert vrátí 4,5 miliardy

Více o slovech ministra zemědělství si přečtěte v tomto článku.

Společnost se ohrazuje také proti vyjádřením ministra zemědělství Zdeňka Nekuly, který letos v červenci uvedl, že by se z koncernu Agrofert mohlo do unijní a české kasy vracet až 4,5 miliardy korun. „A to aniž by o uložení takové povinnosti rozhodly k tomu oprávněné orgány státní správy či Evropské unie, či bylo alespoň zahájeno řízení, ve kterém může být taková povinnost uložena,“ píše se v dopisu.

Nekula v pořadu Otázky Václava Moravce ale zároveň dodal, že objem vrácených prostředků záleží na úhlu posouzení a může jít o dotace až do roku 2017. Tehdy uvedl, že stejně jako u dřívějších neoprávněných dotací Státní zemědělský a intervenční fond vyzve firmu k vrácení dotací a poté se svede „obrovská právní bitva“.

Aktuální dopis nechce komentovat s ohledem na to, že o celkové strategii bude vláda teprve rozhodovat. „Od SZIFu máme zpracováno několik variant dalšího postupu ve věci auditu ke střetu zájmů Andreje Babiše. Jedna z variant pracuje i s možností vymáhání veškerých dotací poskytnutých společnosti Agrofert, přičemž celkový objem poskytnutých prostředků v období, kdy na něj platil zákon o střetu zájmů, činil 4,5 miliardy,“ sdělil mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Agrofertu vadí „deagrofertizace“

Ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi Agrofert vytýká výroky z jeho povolebního rozhovoru pro Seznam Zprávy, ve kterém odpovídá na otázky ohledně „deagrofertizace“. Agrofert v otevřeném dopise píše, že Rakušan chce očišťovat státní správu od lidí „podle jeho mínění spjatých se skupinou Agrofert a měl označit ty, kteří někdy vydali úřední rozhodnutí ve prospěch některé společnosti ze skupiny Agrofert“.

Rakušan byl ale ve výrocích ve skutečnosti uvážlivější. Například nepoužil slovo „spjatí“. Mluví o očištění státní správy od lidí, kteří „nesloužili téhle zemi, ale sloužili holdingu“, a nebo těch, kteří šli „evidentně na ruku nějakému koncernu“.

Do hledáčku Agrofertu se dostal i ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Podle koncernu je závadná například jeho nedávná tisková zpráva, ve které informoval, že Evropská komise uzavřela řízení o střetu zájmů.

Bartoš, potažmo jeho rezort v ní píší, že vyhověli připomínkám Evropské komise a upravili pravidla čerpání dotací tak, aby zahladili předchozí spory, které provázely vládnutí Andreje Babiše. Přímo Agrofert pak tisková zpráva zmiňuje jen v souvislosti s přidělením již zmiňované 100milionové dotace na údajně inovativní linku na toustový chléb společnosti Pekárna Zelená louka.

Šéf Pirátů pak v textu označuje Andreje Babiše za hamižného oligarchu, který si neváhal vzít české občany jako rukojmí. V tiskové zprávě svého rezortu se nechává citovat, že Babiš i jeho holding „musí dodržovat zákony stejně jako běžní podnikatelé a nemůže mít privilegované postavení ve vztahu k veřejným prostředkům“.

Podle Agrofertu Bartoš naznačuje, že to byl koncern, kdo porušil zákon, přitom Evropská komise vedla řízení pouze s Českou republikou. Seznam zprávy shánějí vyjádření všech dotčených ministrů i premiéra.

Reklama

Doporučované