Hlavní obsah

Bendovi došla trpělivost s obstrukcemi: Absurdní. Jsou možnosti, jak to zarazit

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Poslanec Marek Benda chce projednat změny v pravidlech jednání Sněmovny.

Reklama

Šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda vyzval po nočním jednání poslance, aby se začali zabývat pravidly pro jednání Sněmovny.

Článek

Poslanci měli za sebou celonoční jednání, během kterého nezvládli schválit ani program schůze, když vystoupil šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda. A navrhl, aby se Sněmovna zabývala úpravou vnitřních pravidel tak, aby se obstrukce omezily.

„Potom, co se tady odehrává posledních 18 hodin, budeme muset nějak zareagovat,“ řekl Benda na plénu. Podle něj existují možnosti, jak obstrukce zkrátit i bez toho, aby se musel složitě měnit jednací řád.

Proč jste navrhl bod o úpravě vnitřních poměrů Sněmovny?

To, co se tady odehrává v posledních 24 hodinách, je opravdu absurdní. Někteří se naučili zneužívat jednacího řádu nade všechny meze. Představa, že nám jedna výrazně menšinová strana brání v tom, abychom se vůbec dostali k programu schůze, přece musí vadit všem.

Máte to už promyšlené?

Zatím to nemám konkrétně promyšlené. Ale jsou nějaké nápady, jak to upravit. Za prvé jsou věci, které mají už nyní řídící v pravomoci. Například jestli daný poslanec mluví, nebo nemluví k věci.

Takže by podle vás řídící měli častěji vyzývat poslance, ať se drží tématu? Už jsme tu dnes slyšeli o exekutorech, cenách květáku…

Tak. Pak je taky možnost usnesení, kterým si Sněmovna upraví své vnitřní poměry, aniž bychom hned museli měnit jednací řád. Protože změny jednacího řádu, to už je jiná kapitola. Takové změny by musely projít širší debatou, ty nelze tlačit na sílu většinou.

Co byste mohli upravit tím zmiňovaným usnesením?

To teď analyzujeme. Já myslím, že by se tím dalo upravit ledacos, ale zase nechci překračovat všechny meze a pravidla. Ale když se podíváte na ta usnesení z minulosti, jak se upravovaly vnitřní podmínky, tak jsou velmi různorodé.

Včetně toho, že se Sněmovna může usnést, že se o návrzích hlasuje jen v určité vymezené hodině. Upravovaly se podmínky přihlašování do rozpravy, pravidla při odůvodňování návrhů. Já si myslím, že by byla možná i nějaká limitace diskutování o programu, aniž by to bylo proti jednacímu řádu.

Takže tohle je cesta, o které teď v pětikoalici diskutujete?

O tom teď přemýšlíme.

Jste připraveni, že se jednání může táhnout přes další noc, nebo i o víkendu?

Nepochybně ano, jestli je opozice připravena bránit rozhodování Poslanecké sněmovny. Vždyť tady se ani nebrání projednání nějakého zákona, tady se brání vůbec rozhodnutí o programu schůze. Iniciuje to SPD, ale hnutí ANO se občas vesele přidává. Je to nepříjemná situace, kterou musíme být připraveni vydržet.

Reklama

Doporučované