Hlavní obsah

Němcová: Obstrukce rozvrací Sněmovnu. Podle Zaorálka je to i chyba koalice

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Poslanci během jednání v Poslanecké sněmovně.

Reklama

Sněmovna toho v novém složení ještě moc nestihla. Poslanci nehlasují o zákonech kvůli obstrukcím opozice, hlavně ze strany SPD. Jak by situaci řešili bývalí šéfové dolní komory?

Článek

Obstrukce v podání opozice blokují jednání ve Sněmovně. Už podruhé je dolní komora paralyzována kvůli projednávání pandemického zákona.

Podle senátorky a exšéfky dolní komory Miroslavy Němcové by masivní obstrukce neměly být používány téměř na vše, co má Sněmovna projednat. Podle ní tak menšina brání zvolené většině vládnout a prosazovat zákony.

„To je v rozporu s demokratickými pravidly, rozvrací to Sněmovnu i společnost,“ hodnotí senátorka Němcová aktuální situaci ve Sněmovně, které šéfovala v letech 2010 až 2013.

Hlavním viníkem je podle Němcové opozice a není proti tomu, aby se změnil jednací řád.

„Pokud nebudou platit dohody, bude nutno změnit jednací řád tak, aby nebylo v blokování Sněmovny možno pokračovat. Je třeba schválit rozpočet, hlasovat o vydání k trestnímu stíhání poslanců, věnovat se inflaci, energetické situaci, korespondenční volbě, stavebnímu zákonu. To vše vinou opozice stojí,“ napsala ve vyjádření pro Seznam Zprávy senátorka Miroslava Němcová.

Odlišný pohled na současnou situaci ve Sněmovně má jiný bývalý šéf dolní komory, bývalý ministr zahraničí a kultury a výrazný politik ČSSD Lubomír Zaorálek.

Hlavní je selhání koalice, která neuměla být při své jasné převaze trochu velkorysá.
Lubomír Zaorálek, bývalý předseda Poslanecké sněmovny

Podle něj Sněmovna nemůže fungovat, pokud neexistuje elementární dohoda mezi opozicí a koalicí. A tu se podle Zaorálka nepodařilo vytvořit.

„Nerespektovalo se poměrné zastoupení při volbě orgánů Sněmovny, také se podcenila volba nejvyšších představitelů Sněmovny. To, co vidíme, je nízká politická kultura, na které se podílejí všichni aktéři, ale hlavní je selhání koalice, která neuměla být při své jasné převaze trochu velkorysá,“ myslí si exministr Zaorálek.

Vládnoucí pětikoalice ale nepřipouští, že by dělala něco špatně, a kritizuje opoziční SPD.

„Demokracie je diskuse. Ale diskusí není bezobsažný monolog. Zvlášť když je jeho cílem jen zablokování demokratického rozhodování. Extremisté nás stojí spoustu peněz a blokují parlament. Vydírat se nenecháme,“ napsal na svém Twitteru premiér a předseda ODS Petr Fiala v úterý během nočního jednání.

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) přepočítal hodinu blokování Poslanecké sněmovny na peníze. A zavedl termín „Okamurohodina“, která podle něj přijde na více než 700 tisíc korun.

Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala ale tvrdí, že hnutí SPD obstruuje pouze dva zákony – pandemický a zákon o korespondenční volbě. „Neobstruujeme žádný jiný zákon. Jsme připraveni jednat o rozpočtu třeba o víkendu, víme, že tato země rozpočet potřebuje,“ uvedl.

Hnutí SPD navíc podává k Ústavnímu soudu dvě stížnosti. První je na procesní projednávání pandemického zákona, který Poslanecká sněmovna před dvěma týdny projednala v legislativní nouzi. Druhý se týká způsobu, jakým koalice toto úterý prodloužila možnost jednat i v nočních hodinách.

„Jde o flagrantní porušení zákona o jednacím řádu. Schůze měla skončit ve 21 hodin, táhla se celou noc. My jsme nechtěli odejít, protože koalice by si prohlasovala všechno. Možná i to, o čem nevíme,“ uvedl Radim Fiala (SPD). Předseda SPD Tomio Okamura dodal, že pětikoalice se snaží SPD omezovat a umlčovat.

Pokud by Ústavní soud o druhém návrhu rozhodl, SPD začne podle Fialy sbírat podpisy na odvolání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09).

Reklama

Doporučované