Hlavní obsah

Hodiny jednání, přísná pravidla od Fialy. Koalice řešila, co stát už nezaplatí

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Koalice jedná o úsporném balíčku. Premiér Petr Fiala (ODS) si nepřeje, aby se konkrétní návrhy dostaly na veřejnost dříve, než bude hotová dohoda.

Reklama

O čem jednali zástupci vládních stran na schůzce k úspornému balíčku v plánované výši 70 miliard. Politici se posunuli v plánech na zkrocení výdajů.

Článek

Středeční jednání koaličních špiček o úsporách se protáhlo na šest hodin. Jednací maraton, jehož cílem má být o 70 miliard nižší schodek rozpočtu, se ale ke konci přiblížil jen zčásti.

Patnáctka jednajících – předsedové stran, každý se dvěma experty – zatím vyjednávala hlavně o tom, kde ušetřit na provozu státu. Nejpalčivější otázky, jako je zvyšování DPH či daně z příjmů, se odkládají na příští týden.

„Jednali jsme šest hodin, velmi intenzivně, s jednou čtvrthodinovou pauzou. Skončili jsme v zásadě z vyčerpání, premiér přiletěl z asijské cesty. Posunuli jsme se vpřed, pokračujeme v úterý,“ uvedl pod příslibem anonymity účastník jednání.

Pro účastníky jednání platí přísná pravidla – premiér Petr Fiala (ODS) si nepřeje, aby se konkrétní návrhy dostaly na veřejnost dříve, než bude hotová finální dohoda. Seznam Zprávy se přesto pokusily zjistit, co na středečním jednání zaznělo.

Podle zdrojů z jednání se řešila hlavně výdajová stránka. Škrtat by se mělo v dotacích pro větší podniky, ušetřit by se mělo i na mzdových prostředcích a celkovém zeštíhlení státního aparátu. „Tužka bude ostrá,“ komentoval plánované škrty jeden z účastníků jednání.

Bolestné kroky

Vyjednavači si na prodloužený víkend odnesli několik domácích úkolů, kdy musejí některé plánované škrty propočítat a analyzovat. Ne na všem byla ve středu shoda.

„Některé body musíme ještě verifikovat na ministerstvech. Budou to bolestné kroky, ale je potřeba 70 miliard úspor pro příští rok najít,“ popsal zdroj, který včerejší jednání absolvoval.

Zmíněné položky vládě doporučuje škrtat i člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Aleš Rod, který s tímto apeloval na Fialův kabinet před několika dny v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„Nepochybně by mělo dojít i k důkladné mapě procesů a agend ve státní správě. Ne jen tupě škrtat místa úředníků, ale škrtat agendy, které nepotřebujeme,“ uvedl ekonom Rod.

Vládní koalice původně takovou „revizi agend“ slibovala už letos, Ministerstvo vnitra ale její přípravu kvůli řešení uprchlické krize odložilo. Oproti slibům na rušení úřednických míst je tak vláda pozadu.

Na jednání se částečně otevřela i otázka příjmů – tedy zda zvyšovat DPH, jak navrhuje ODS, nebo změnit daň z příjmů, jak chtějí další koaliční strany. Tam ale koaliční politici zatím shodu nenašli a věc odložili na příští týden. Jde přitom o klíčové položky, které v celkovém balíku 70 miliard budou hrát značnou roli.

Ani příští úterý se prý nedá očekávat finální výsledek – jednání o daních budou tvrdá. Zvyšovat základní sazbu DPH na 14 procent odmítá část stran, proti zvedání daně z příjmů je zase ODS.

„Jednáme a sledujeme úspory, ale také hledáme možné zdroje příjmů na druhé straně rozpočtu. Paralelně běží penzijní reforma. Slib, že balíček představíme v polovině května, platí. Jsem v tomto optimista,“ řekl Seznam Zprávám šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný, který se středečního jednání rovněž účastnil.

Přísný zákaz zveřejňování informací z jednání uvalil premiér Petr Fiala po dílčích únicích, které nebyly vládními plány, ale spíše návrhy jednotlivých koaličních stran. Fiala chce seznam úspor představit až v momentě, kdy se koaliční strany shodnou na celém konsolidačním balíčku.

Podrobnějšími informacemi disponují jen účastníci jednání K15, oproti jiným situacím informace příliš neprosakují ani do stranických sekretariátů.

Reklama

Doporučované