Hlavní obsah

Byl to čestný člověk, velmi jsem si ho vážil, řekl Zeman o zesnulém Baštovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Jaroslav Bašta na archivním snímku z prezidentské volby.

Reklama

aktualizováno •

Politici reagují na úmrtí bývalého disidenta a poslance Jaroslava Bašty.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na úmrtí Jaroslava Bašty už začínají reagovat první politici. „Jaroslava Bašty jsem si vždy velmi vážil jako naprosto čestného člověka. Je mi moc líto, že už není mezi námi,“ uvedl bývalý prezident Miloš Zeman.

V letech 1998–2000 byl Bašta ministrem bez portfeje v jeho vládě.

Na Baštu vzpomínají jeho kolegové z poslaneckého klubu SPD. „Ztratili jsme v něm moudrého a čestného člověka s obrovskými životními zkušenostmi, který přinášel do poslaneckého klubu noblesu a nadhled,“ napsal Seznam Zprávám poslanec hnutí Jan Hrnčíř.

„Jaroslav Bašta pro mě byl a zůstane velkým vzorem, člověkem pevných zásad s neuvěřitelným přehledem. Kolega, který uměl poradit, veškeré problémy řešil s klidem a nadhledem svých zkušeností. Nezapomenu na jeho vlídný humor, kterým dokázal pohladit i povzbudit,“ napsala redakci poslankyně Vladimíra Lesenská z SPD a dodala, že je jí obrovskou ctí, že měla možnost s ním sdílet část svého politického života.

Nekrolog si můžete přečíst zde:

Za obrovskou ztrátu pro SPD označil Baštovo úmrtí místopředseda poslaneckého klubu Radek Rozvoral: „Byl to člověk pevných zásad, hodný a slušný, který toho pro SPD, Českou republiku i její občany mnohé udělal,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Poslanec Jaroslav Bašta zemřel po dlouhé nemoci ve věku 75 let. Úmrtí potvrdila tisková mluvčí hnutí SPD Barbora Šťastná. „S hlubokým zármutkem jsme přijali zprávu o odchodu našeho člena, poslance Jaroslava Bašty, který nás po dlouhé a zákeřně těžké nemoci neočekávaně opustil ve věku 75 let. Česká republika ztrácí osobnost, kterou bude těžké nahradit. Pro hnutí SPD je to obrovská ztráta,“ uvedla.

Na sociální síti X se vyjádřil i poslanec hnutí ANO Radek Vondráček. „Vždy je to velmi smutná zpráva, když vás opustí kolega, velmi slušný, inteligentní a vzdělaný člověk,“ uvedl.

Stručně kondolovala i šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09): „Vyjadřuji upřímnou soustrast rodině, všem blízkým a kolegům Jaroslava Bašty.“

Jaroslav Bašta byl český politik a diplomat, původním povoláním archeolog, za normalizace disident, politický vězeň a signatář Charty 77.

Reklama

Doporučované