Hlavní obsah

Chybějící SPZ nebo jízda ve špatném pruhu. Policie rozdávala pokuty

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Policie v Praze dopoledne kontrolovala řidiče.

Reklama

Policisté vyrazili na začátku velikonočních svátků kontrolovat řidiče. Seznam Zprávy byly u toho.

Článek

Je půl desáté dopoledne a před Barrandovským mostem ve směru do centra stojí dvě hlídky dopravních policistů. Doprava je hustá, řidiči jedou velmi pomalu.

Jedna z řidiček se proto rozhodne jet v pruhu určeném pro taxi nebo městskou dopravu a chce si tak ušetřit čas. Jeden z policistů ji zastavuje.

„Dnes dostanete pokutu 200 korun,“ oznamuje policista a ptá se, zda má řidička hotovost. Odpovídá, že ano, a s pokutou souhlasí.

„Nespletla jsem se, byla jsem si toho vědoma. Pospíchám a je velká kolona. Kontroly o Velikonocích jsou podle mě správné,“ říká žena během čekání v autě, než policisté vypíšou pokutu.

Podívejte se, jak vypadaly kontroly policie v Praze:

+5

Dopravní policisté poté zastavují řidiče, který nemá vpředu registrační značku. Každému zastavenému šoférovi dají „dýchnout“. Během dopoledne ale nezachytí žádného řidiče, který by byl pod vlivem alkoholu.

Jedna ze zastavených řidiček měla vše v pořádku. Kontrola jí nevadila. „Je to správné, musí tady být. V dnešní době jezdí někteří řidiči strašně,“ konstatuje a usmívá se, když policisté vidí, že v autě veze beránka na Velikonoce. Dokonce jim i nabízí, zda chtějí ukrojit. „Nemůžou, jak by to vypadalo,“ říká novinářům a odjíždí.

Policisté zkontrolovali také několik taxikářů nebo asistovali seniorovi, kterému se přímo před nimi rozbilo auto a pomohli mu ho odtlačit ke krajnici.

Někteří řidiči měli s policejní akcí problém. Jedním ze zastavených byl muž, který uvedl, že ho kontrola obtěžuje. „Já vám hezké Velikonoce nepřeji,“ řekl policistům i přesto, že měl vše v pořádku.

Vedoucí odboru služby dopravní policie Jiří Dušek pro Seznam Zprávy upřesnil, na co se policisté během kontrol hlavně zaměřují.

Kontrola řidičů bude zaměřena na dodržování rychlosti, zákaz řízení pod vlivem alkoholu, na jízdu v jízdních pruzích a kontrolu dokladů.
Jiří Dušek, vedoucí odboru služby dopravní policie

„Kontrola řidičů bude zaměřena na dodržování rychlosti, zákaz řízení pod vlivem alkoholu, na jízdu v jízdních pruzích a kontrolu dokladů,“ vysvětlil.

Policie bude po celém Česku ve zvýšené míře kontrolovat řidiče až do pondělí.

„Velikonoce jsou jedním z nejrizikovějších období na našich silnicích. Větší počet cestujících, dlouhé trasy a odlišné jízdní návyky mohou přispět ke zvýšenému riziku dopravních nehod. Proto je naší prioritou zabezpečit bezpečný a plynulý pohyb našich občanů,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová.

Reklama

Doporučované