Hlavní obsah

Nový termín. Hrad plánuje předat státní vyznamenání 7. března

Foto: Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman plánuje dodatečně předat státní vyznamenání v jarním termínu.

Reklama

Prezident Miloš Zeman plánuje předat státní vyznamenání 7. března. Původně plánovaný náhradní termín 1. ledna nevyšel kvůli pandemii koronaviru.

Článek

Slavnostní předávání státních vyznamenání se už několikrát odkládalo kvůli koronaviru nebo zdravotním potížím prezidenta.

Naposledy, když se rušil termín 1. ledna, Pražský hrad uvedl, že nový termín bude stanoven v prvním čtvrtletí letošního roku.

Podle informací Seznam Zpráv je náhradním termínem 7. březen. V tento den se v roce 1850 narodil první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Den po naplánovaném ceremoniálu, tedy 8. března, oslaví Miloš Zeman čtyři roky od druhé inaugurace.

Datum Seznam Zprávám sdělil důvěryhodný zdroj, který je obeznámený s přípravami předávání státního vyznamenání. Informaci následně potvrdili dva z oceněných - předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása a vinař Miloš Michlovský.

„Informovali mě, má to být v den narození Tomáše Garrigua Masaryka, takže 7. března,“ řekl Michlovský.

„Hrad mi to volal s tím, že podrobnosti a pozvánku teprve dostanu. Bude to na Pražském hradě ve večerních hodinách. Samozřejmě to vítám, jsem rád,“ řekl Seznam Zprávám Krása.

Vyjádření Hradu Seznam Zprávy zjišťují.

Náhradní termíny

Státní vyznamenání se tradičně předávají 28. října. V roce 2020 však předávání zhatila koronavirová situace, loni zase prezidentova hospitalizace. V obou případech Hrad pouze zveřejnil seznam oceněných osobností.

Poslední náhradní termín pro obě skupiny vyznamenaných byl stanoven na 1. ledna 2021, i ten byl však nakonec zrušen.

Bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt v rozhovoru pro Seznam Zprávy už v prosinci řekl, že předávání vyznamenání je možné i v jiné termíny, než ve dvou zmíněných řádových dnech.

„Možností je nepřeberné množství, protože insignie se předávají ve své podstatě bez závazného data kdykoliv. Důležité je, že rozhodnutí o udělení, propůjčení vyznamenání bylo učiněno k některému ze dvou řádových dnů,“ vysvětlil Forejt. Z hlediska symboliky by podle něj ale byl vhodný následující 28. říjen.

Prezident chtěl na Nový rok předat nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva herečce Jiřině Bohdalové nebo kosmonautu a bývalému velvyslanci v Rusku Vladimíru Remkovi. Posmrtně stejné ocenění měli dostat podnikatel a majitel skupiny PPF Petr Kellner, válečný československý pilot Alexander Hess a britský politik Alfred Duff Cooper, který rezignoval na protest proti podpisu mnichovské dohody.

Celkem Zemanův seznam čítal 29 osobností včetně psychiatra a spisovatele Jana Cimického. Ten se ale po obviněních ze sexuálního napadení a obtěžování, která proti němu vzneslo několik žen, rozhodl vyznamenání nepřevzít.

Projděte si přehled všech vyznamenaných za rok 2021 v galerii:

+25

Reklama

Doporučované