Hlavní obsah

Do Rakouska a zpět. Jak lidé z kampeličky přesouvali majetek šéfovi stavařů

Foto: Archiv Eurovia, logo PDZ

Martin Borovka je nejdéle sloužícím šéfem velkých českých stavebních firem. Společnost Eurovia CS vede od roku 2007, zároveň stojí v čele celého uskupení 22 firem VINCI Construction CS, v majetku obřího francouzského koncernu VINCI, které realizují dopravní stavby v Česku a na Slovensku. O své investici do PDZ dříve uvedl, že šlo o okrajovou záležitost.

Reklama

Klíčový muž Podnikatelské družstevní záložny Kamil Bahbouh, jeho bodyguard Zbyněk Malý i šéf představenstva Robert Zelenka pomáhali šéfovi firmy Eurovia Martinu Borovkovi s převodem a správou majetku pod rakouskou nadací.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Šel jsem tam proto, že klientům nabízeli zhruba o dvě procenta vyšší úročení vkladů než banky.

Těmito slovy vysvětloval na přelomu ledna a února dlouholetý generální ředitel společnosti Eurovia Martin Borovka, kterak se kolem roku 2010 stal jedním z podílníků v Podnikatelské družstevní záložně.

Roli malého peněžního ústavu, jemuž v dalších letech svěřil peníze i předseda ODS Petr Fiala, bagatelizoval. „Mám tam jen velmi malou část svého majetkového portfolia,“ uvedl Borovka, jehož Eurovia dostává velké státní zakázky a staví pro stát dálnice či železniční tratě.

S odstupem času se však ukazuje, že faktický význam záložny pro Borovkův osobní majetek byl značný. Jak zjistily Seznam Zprávy, klíčoví lidé z této pražské kampeličky včetně neformálního šéfa Kamila Bahbouha pomáhali Borovkovi a jeho manželce s převodem rodinných nemovitostí do firmy Jonak Real a odtud do správy rakouské soukromé nadace Jonak-Privatstiftung se sídlem ve Vídni.

Co bylo smyslem této operace, již lze zdokumentovat i údaji z českého a rakouského obchodního rejstříku?

„Cílem bylo řešit dědictví v případě rozvodu či smrti,“ uvedl na dotaz redakce Martin Borovka s tím, že nadace funguje na obdobném principu jako dnes hojně využívané svěřenské fondy. Jak dodal, tehdy (v roce 2010) české zákony s těmito fondy ještě nepočítaly.

Na některé z otázek – hlavně, co se týče toku peněz na účet firmy Jonak Real v pražské kampeličce – ale Borovka uspokojivou odpověď neposkytl.

Firma Jonak Real a její majetek

  • Majetek společnosti Jonak Real, tak jak byl definován při založení v červenci 2010, zahrnoval nemovitosti manželů Borovkových v Praze a Krkonoších, jejichž hodnotu znalec tehdy vyčíslil na 67,6 milionu korun.
  • Tento majetek, vložený do firmy jako nepeněžitý vklad, se v čase částečně proměnil a rozšířil. Jak ukazují výpisy z katastru, dnes zahrnuje také vilu na pražských Hradčanech a další v Dejvicích.
  • Vedle toho má nyní Jonak Real majetkový podíl ve třech firmách: Zebra Group (výroba užitkových vozů pro komunální sektor), ENES Cargo Group (logistický servis na pražském Letišti Václava Havla) a Mikrok (dvoupodlažní butik v centru Prahy).
  • Vykazované základní jmění se za téměř 14 let nezměnilo, zůstává na výši 67,6 milionu korun.
  • Už v roce svého založení byla firma Jonak Real vedena mezi podílníky Podnikatelské družstevní záložny. Stejně tak byl členem kampeličky Martin Borovka i rakouská nadace Jonak-Privatstiftung, která firmu Jonak Real donedávna vlastnila.
  • Letos v lednu se jedinými majiteli Jonak Real stali opět manželé Borovkovi (jako na samém začátku).

Advokát na dvou židlích

Borovkův případ názorně ilustruje, že personál malého peněžního ústavu byl schopen movité klientele vedle „tradičních“ služeb nabídnout i vícero doprovodných.

Mimochodem v záložně měli členský podíl i další manažeři z významných stavebních a realitních firem (Metrostav, Geosan Group, Penta Real), jak popsaly Lidové noviny, ale k nim informace o podobných majetkových převodech jako u Borovky nejsou.

Kolem majetku Martina Borovky se výrazně angažoval advokát a nynější předseda představenstva PDZ Robert Zelenka. Právě on, jak stojí v úředním zápise, zastupoval v červenci 2010 manžele Borovkovy při založení firmy Jonak Real. A krátce poté asistoval i u převodu na vídeňskou nadaci. Ve stejné době byl Zelenka (jinak též spolupracovník advokátky Štěpánky Bahbouhové, manželky Kamila Bahbouha) v kampeličce šéfem kontrolní komise.

Foto: Seznam Zprávy

Vazby Martina Borovky na záložnu a lidi kolem ní.

Přesto Martin Borovka odmítá, že by transakce měly nějakou přímou spojitost s jeho členstvím v záložně. „Pana Zelenku mi někdo představil, ale kdo a kde, už nevím, nevzpomínám si. Žádné spojení s členstvím v záložně to nemělo,“ tvrdí Borovka.

Zelenkových služeb prý využíval zhruba pět let, do roku 2015. Předností tohoto advokáta podle Borovky bylo, že byl tehdy jediným jemu známým advokátem, který uměl německy a zároveň znal systém fungování rakouských soukromých nadací.

Že angažmá Zelenky u Borovky nemělo spojitost se záložnou, tvrdí i mediální zástupkyně PDZ Dagmar Schejbalová. „Jeho případné právní služby poskytované jeho klientům nejsou službami poskytovanými Podnikatelskou družstevní záložnou. K žádnému střetu mezi zájmy klientů, záložny ani jiných subjektů nedošlo,“ uvedla Schejbalová.

Foto: Úřad vlády ČR

Vcelku běžný obrázek z českých dálnic: Martin Borovka, šéf jedné z největších stavebních firem, po boku předních politiků (na snímku v růžové kravatě vpravo od ministra Martina Kupky). Foto je z předloňského otevření nového úseku dálnice D35.

Bahbouh s bodyguardem v nadaci

Provázanost transakce kolem majetku Borovkových s lidmi kolem záložny se však ukazuje i v Rakousku. Ve vedení zmíněné nadace Jonak-Privatstiftung je dodnes uveden samotný Kamil Bahbouh a jeho bodyguard Zbyněk Malý.

K tomu Martin Borovka říká, že klíčovým partnerem v Rakousku pro něj vždy byl tamní notář, který na pokyn Borovkových nadaci spravoval, další lidi prý neřešil. „Orgány doplnil pan Mgr. Zelenka, ale ty nebyly pro mě vůbec důležité,“ poznamenal také šéf společnosti Eurovia.

Mnohaletá epizoda s rakouskou nadací před několika týdny skončila. A to nedlouho poté, co se objevily první informace o nestandardních operacích v pražské kampeličce. Z rakouské nadace byla letos v lednu firma Jonak Real i s majetkem opět převedena zpět do přímého vlastnictví manželů Borovkových.

Šéf firmy Eurovia tvrdí, že tento krok chystali zhruba rok. A vysvětluje to tak, že nadace teď bude „postupně nahrazena svěřenským fondem“, což, jak zopakoval, při založení Jonak Real zákon neumožňoval.

68 milionů z firmy Gozer

Mezitím Seznam Zprávy zjistily další skutečnosti, které ukazují, že firma Jonak Real měla s klíčovými osobami ze záložny patrně provázanost i přes další rakouskou firmu, která se jmenuje Gozer Financial Services.

Pavel Wurst, bratranec Kamila Bahbouha, který se s klíčovým člověkem z kampeličky rozkmotřil a vede s ním spor o více jak třicet milionů korun, redakci Seznam Zpráv poskytl kopii dokumentu z roku 2011. Jsou na něm vedle několika dalších transakcí s členy záložny i údaje o převodech desítek milionů korun na (Borovkovu) Jonak Real.

Také zmíněná rakouská firma byla přitom členem Podnikatelské družstevní záložny, dokonce několik let mezi čtyřmi firmami s výrazným podílem na jejím základním kapitálu, jak ukazují výroční zprávy. A členem záložny byla vedle samotného Borovky i Jonak Real.

„Bahbouh mi ten výpis dal někdy v roce 2012, kdy jsme spolu ještě vycházeli. Jsou na tom i jeho poznámky. To barevné zvýraznění je mou rukou,“ uvedl k okolnostem pořízení Wurst.

Foto: Pavel Wurst, Seznam Zprávy

Přesun peněz na účtu rakouské firmy Gozer Financial Services, vedeného u pražské kampeličky, jak je i se svým zvýrazněním poskytl Seznam Zprávám Pavel Wurst.

Podle tohoto výpisu mělo být z kampeličkového účtu firmy Gozer Financial Services na účet firmy Jonak Real od ledna do prosince 2011 převedeno v pěti splátkách celkem 68,1 milionu korun. Mimochodem částka se nápadně podobá tomu, na kolik byly o rok dříve ohodnoceny vložené nemovitosti manželů Borovkových (67,6 milionu).

Seznam Zprávy chtěly i k těmto finančním transakcím vysvětlení od Martina Borovky, stejně tak od neformálního šéfa kampeličky Kamila Bahbouha.

Bahbouh, který v inkriminovaném čase vystupoval v záložně jako osoba odpovědná za oblast AML (opatření proti praní špinavých peněz) a risk manažer, na dotaz ani po urgenci nereagoval a výpis neokomentoval.

V minulých dnech v Hospodářských novinách oznámil, že v kampeličce končí. „Nechci, aby mé osobní spory ohrožovaly záložnu a její klienty. Proto se balím a mizím pryč. Ale bojovat budu, protože všechno jsou to snůšky lží,“ uvedl v článku podnikatel, který čelí bratrancovu nařčení, že v kampeličce umožňoval mnohým lidem „čistit“ nelegálně vydělané peníze.

Martin Borovka k výpisu z účtu uvedl, že jej nezná, nicméně pravost kategoricky nepopřel. „Tyto toky ani tabulku neznám a neevidujeme je,“ reagoval stroze generální ředitel firmy Eurovia a žádný další komentář už neposkytl.

Opět Bahbouh, Zelenka a Malý

Důležité je, že rakouskou firmu Gozer Financial Services, od níž měly peníze přitéct (firma je momentálně v likvidaci), zprostředkovaně ovládali titíž lidé ze záložny, o níž už byla řeč. Jako ředitel byl uveden Zbyněk Malý.

Ze sta procent ji vlastnila vídeňská soukromá nadace Gozer Privatstiftung, v jejíchž orgánech dodnes najdeme trio Kamil Bahbouh, bodyguard Zbyněk Malý a nynější předseda představenstva Robert Zelenka.

Opět to tak dokládá, že personál kampeličky uměl movité klientele nabídnout i další benefity než jen vyšší zhodnocení vkladů.

Vyjádření záložny: Žádná nekalost ani střet zájmů

Podnikatelská družstevní záložna (PDZ) vznikla 1. 1. 1996 ke dni účinnosti zákona o spořitelních a úvěrních družstvech jako první „novodobá“ záložna založená na tradičním principu členské soudržnosti a podpory jak jejích členů a jejich činností, tak podpory a spolupráce mezi členy navzájem, tedy principu, na kterém vznikaly kampeličky od 19. století jako protiváha velkých bank.

Základním rozdílem oproti bankám byla a stále je skutečnost, že členové (klienti) záložny se, na rozdíl od klientů banky, kapitálově podílí na záložně a zároveň mají možnost, nikoli však povinnost, ovlivňovat její chod. U tradičního typu záložny, kterým PDZ stále je, tak na rozdíl od klientů banky jde o více či méně uzavřené společenství družstevníků nadaných stejnými právy, ale i členskými povinnostmi. Zároveň družstevníci nebo některé množiny z nich mohou, ale nemusí představovat osoby se shodnými obchodními nebo profesními zaměřeními nebo osobními zájmy, aniž by to z nich tvořilo spojené osoby.

Záložny obecně jsou menšími institucemi zaměřenými více na konkrétní přání, cíle, zájmy nebo potřeby svých členů, a tak vzájemná znalost mezi členy nebo některými z nich není nelogická.

To, že se řada členů mezi sebou zná nebo spolupracuje, nebo to, že má někdo z členů k někomu ze zaměstnanců záložny důvěru v další aktivitě, například v oblasti právní nebo v oblasti poradenství nebo správy, neimplikuje nějakou nekalost nebo střet zájmů.

Dagmar Schejbalová, mediální zástupkyně Podnikatelské družstevní záložny

Reklama

Doporučované