Hlavní obsah

Farský mizí do USA na stáž, porušuje tím koaliční smlouvu

Foto: Hana Grohová, Seznam Zprávy

Poslanec STAN Jan Farský nedodrží koaliční smlouvu.

Reklama

Jan Farský se rozhodl přijmout půlroční stipendium ve Spojených státech. Několik měsíců po volbách se tak Farský rozhodl odletět. Svým rozhodnutím ale nejspíš porušil koaliční smlouvu mezi Starosty a Piráty.

Článek

Poslanec STAN Jan Farský rezignuje na post předsedy poslaneckého klubu hnutí. Půl roku bude na stáži na univerzitě v americkém Oregonu. Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a získal stipendium. Plat poslance bude během svého pobytu v USA posílat několika neziskovým organizacím.

Farský je ale svým rozhodnutím v rozporu s koaliční smlouvou mezi Piráty a STAN. V části kodex spolupráce se v bodu povinnosti kandidátů píše, že zvolený kandidát musí svoji funkci upřednostnit například před vzděláním.

„Bude brát práci poslance, případně člena vlády jako prioritu a zařídí si své ostatní aktivity (práce v samosprávě, studium, podnikání, výuka atd.) tak, aby výkonu funkce mohl věnovat dostatek času,“ stojí v koaliční smlouvě.

„Svou půlroční stáž jsem konzultoval jak s předsedou STAN Vítem Rakušanem, tak i předsedou vlády Petrem Fialou. Jsem rád, že mě oba v mém dalším osobním i profesním růstu podpořili,“ napsal Farský na svém Twitteru.

Koaliční smlouva mezi Piráty a STAN

Kandidát koalice se zavazuje, že v případě zvolení:

– bude brát práci poslance, případně člena vlády jako prioritu a zařídí si své ostatní aktivity (práce v samosprávě, studium, podnikání, výuka atd.) tak, aby výkonu funkce mohl věnovat dostatek času; z funkcí zastupitelů na obci či kraji je přijatelný souběh s nejvýše jednou neuvolněnou funkcí.

Zdroj: Koaliční smlouva pro volby do Poslanecké sněmovny konané v roce 2021

Není tam ale ani zmínka o Pirátech, se kterými šli Starostové společně do voleb. Seznam Zprávy se šéfa Pirátů ptaly, jestli byl o rozhodnutí Farského předem informován a zda podle něj nebyla porušena koaliční smlouva. Poslal ale obecné vyjádření.

„Otázky může nejlépe zodpovědět sám pan poslanec Farský či pan ministr Vít Rakušan. Obecně je primární odpovědností každého politika vykonávat svůj mandát tak, jak slíbil voličům,“ napsal v SMS zprávě Bartoš.

Farský jako předseda poslaneckého klubu STAN působil i v předchozím volebním období. Svou současnou rezignaci bere podle svých slov jako samozřejmost. „V případě zásadního hlasování, které by vyžadovalo mou osobní přítomnost, kdykoli přiletím zpět,“ dodal. Plat bude posílat organizacím jako Člověk v tísni, Paměť národa či skaut.

Poslanec Jan Farský

– Narodil se 11. července 1979 a se dvěma staršími bratry vyrůstal v okrajové části města Semily – Nouzov.

– Po absolvování semilského gymnázia v roce 1997 nastoupil na Právnickou fakultu Masarykovy univerzity. Vysokou školu absolvoval v roce 2002.

– Jeho pracovní život začal na Městském úřadě Semily, kde působil jako městský právník. Následně přešel do advokátní kanceláře. Po roce přijal nabídku pracovat v týmu místopředsedy vlády pro ekonomiku Martina Jahna. Po roce a půl vládního působení následoval Martina Jahna do Škody Auto.

– V roce 2006 s Volbou pro Semily kandidoval v komunální volbách. Uskupení nezávislých kandidátů volby vyhrálo a Farský se jako lídr stal starostou.

– V roce 2008 s kolegy starosty založil hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Následovaly parlamentní volby v roce 2010, kdy byl Farský zvolen preferenčními hlasy poslancem z posledního místa na kandidátní listině.

– V roce 2013 byl znovu zvolen poslancem. V roce 2017 jako volební lídr přivedl do Poslanecké sněmovny hnutí STAN a stal se předsedou poslaneckého klubu.

– Ve volbách v roce 2021 opět obhájil mandát poslance a je zatím předsedou poslaneckého klubu STAN.

Zdroj: janfarsky.cz

Po letošních volbách hnutí STAN posílilo na 33 poslanců, předtím jich mělo jen šest. Starostové šli do voleb v koalici s Piráty, kteří získali čtyři poslance místo dosavadních 22 poslanců. Piráti si založili vlastní poslanecký klub.

Fulbrightova komise spravuje programy pro studenty, vědce, přednášející, středoškolské učitele a pracovníky neziskových organizací na obou stranách Atlantiku. Na financování se podílí česká i americká vláda, program asistentů pro výuku angličtiny však financuje převážně české ministerstvo školství. Od spuštění programu v roce 1991 prošlo Fulbrightovým programem přibližně 2 100 českých a amerických stipendistů.

Reklama

Doporučované