Hlavní obsah

Farský se vzdá mandátu osobně na schůzi Sněmovny

Poslanec Jan Farský (STAN).

Reklama

Poslanec STAN Jan Farský se vzdá poslaneckého mandátu osobně na schůzi Sněmovny 15. února, oznámil dnes na Twitteru.

Článek

Učinit tak na velvyslanectví ve Spojených státech, kam odjel na půlroční studijní stáž, není podle společného stanoviska ministerstva spravedlnosti a Úřadu vlády možné, uvedl.

Farský do Spojených států odletěl před týdnem, po tlaku opozice a posléze i koalice a po výzvě mateřského hnutí STAN se později rozhodl, že na poslanecký mandát rezignuje. Zákon to ale umožňuje udělat buď osobně, nebo formou notářského zápisu.

V dolní komoře má Farského nahradit ředitelka libereckého Divadla F. X. Šaldy Jarmila Levko (Starostové pro Liberecký kraj).

Jak již dříve Seznam Zprávy napsaly, diskuse o budoucnosti Jana Farského v Poslanecké sněmovně byla minulý týden na předsednictvu STAN dlouhá. Někteří straníci se ho snažili přesvědčit, ať se raději vzdá studijní cesty do USA.

„Pořád jsem doufal, že stáž bude možné přerušit a odsunout do doby, kdy to bude pro všechny strany únosné. Já osobně jsem se ho i snažil přesvědčit, aby se stipendia vzdal, protože Jan Farský je člověk, který bude v české politice hodně chybět,“ řekl Seznam Zprávám místopředseda STAN, europoslanec Stanislav Polčák.

Reklama

Doporučované