Hlavní obsah

Na Slovensko se přesunou stovky českých vojáků

Foto: vláda.cz

Premiér Petr Fiala.

Reklama

aktualizováno •

Po jednání vlády řekl premiér Petr Fiala, že se Česko musí připravit na masivní uprchlickou vlnu z Ukrajiny. Za Českou republiku půjde na Slovensko zhruba 600 vojáků.

Článek

Vláda na svém středečním jednání řešila, jak dál pomoc Ukrajincům, kteří utekli před válkou. Česko zatím udělilo víc než 90 tisíc speciálních víz Ukrajincům. Reálný počet uprchlíků, kteří nyní v zemi jsou, je podle odhadů okolo 150 tisíc, sdělil dnes ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes po jednání vlády řekl, že na cestě jsou další statisíce lidí. Mnoho z nich podle něj zůstane v Česku. „Česká republika pro ně představuje zemi, která je jim jazykově, geograficky blízká a mají tu známé. My jsme si toho vědomi, připravujeme se na to. Děláme, co je možné. Chci také říct, že si vláda váží občanské podpory,“ uvedl předseda kabinetu.

Dodal, že „dopady války už naši občané pociťují a pociťují to i naše firmy. I pro ně chceme něco udělat, abychom jim situaci ulehčili. Neuděláme ty kroky, které nám vnucují populisté a extrémisté a snaží se rozdělit sjednocenou společnost.“

„Registrační lhůta pro příchozí se ze 3 dnů prodlužuje na 30 dnů. Lidé nemusí tu noc, kdy přijedou, vyhledat krajské asistenční centrum, mohou si odpočinout po náročné cestě,“ popsal jednu ze změn schválených vládou Rakušan.

„Chtěl bych říct, že jsme ve válce, vnímáme fyzické a psychické utrpení vojáků, vnímáme utrpení jejich rodin. Jedná se o jasnou ruskou agresi. Cílem útoku není jen Ukrajina, cílem útoku jsme i my, všichni občané České republiky. Jsme bohužel ve válce, která nebyla oficiálně vyhlášena. Válka probíhá, a my ten fakt musíme umět přijmout a nepropadat panice. Žádné bezprostřední nebezpečí nám v této chvíli nehrozí,“ dodal.

Šmejdi okrádají běžence o desítky tisíc

Varoval před takzvanými šmejdy, kteří se snaží okrást a podvést válečné běžence. Slibují jim, že pro ně za poplatek seženou víza, ta jsou přitom zdarma.„ Objevily se i přečiny jako nabízení víz za 20 tisíc korun, víza jsou samozřejmě zdarma, nikdo za tyto služby platit nemusí,“ upozornil ministr vnitra.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) řekla, že za Českou republiku půjde na Slovensko zhruba 600 vojáku.„ Mandát máme do 650 vojáků, to z toho důvodu, že když probíhají rotace, tak v jednu chvíli tam může být více vojáků. Zároveň jsme byli požádáni slovenskou stranou, abychom jim našimi stany a logistikou v rámci zvládání uprchlické krize,“ uvedla.

Působení českých i dalších aliančních vojáků dnes schválila i slovenská vláda. Na svém území povolila přítomnost maximálně 2100 vojáků. Vytvoření bojového uskupení na Slovensku je součástí snahy Severoatlantické aliance posílit své východní křídlo po útoku Ruska na Ukrajinu. Zapojit by se do něj mělo také Polsko, Slovinsko a USA, Německo s Nizozemskem slíbily zajištění protivzdušné obrany včetně vyslání systému Patriot. Podobné jednotky by měly vzniknout i v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku.

Vláda také rozhodla o dalším daru nespecifikovaného vojenského materiálu za 24 milionů korun Ukrajině.

Vláda naposledy rozhodla minulý týden ve čtvrtek, že na Ukrajinu pošle další zbraně nebo munici za 17 milionů korun. Dostala je darem od českých zbrojařských firem Česká zbrojovka, Holík International, DSS a Sellier & Bellot. Ukrajině darovaly kulomety, útočné pušky, samopaly, náboje pro ně a taktické rukavice.

Už dříve kabinet rozhodl o darování 4000 dělostřeleckých granátů za 36,6 milionu korun a tisíců pušek a pistolí s miliony náboji za 188 milionů korun. Na Ukrajinu poslal i další vojenský materiál za asi 400 milionů korun. Kvůli bezpečnosti ho podrobně nespecifikoval. Ministerstvo pouze potvrdilo, že v něm bylo i 160 protileteckých střel S-2 za 38,5 milionu korun.

Chtěl bych říct, že jsme ve válce, vnímáme fyzické a psychické utrpení vojáků, vnímáme utrpení jejich rodin. Jedná se o jasnou ruskou agresi. Cílem útoku není jen Ukrajina, cílem útoku jsme i my, všichni občané České republiky. Jsme bohužel ve válce, která nebyla oficiálně vyhlášena. Válka probíhá, a my ten fakt musíme umět přijmout a nepropadat panice. Žádné bezprostřední nebezpečí nám v této chvíli nehrozí.
Vít Rakušan, STAN, ministr vnitra

Před týdnem ve středu pak vláda schválila dar zdravotnického materiálu z armádních zásob za 21 milionů korun.

Ministr sociálních věcí Marian Jurečka ((KDU-ČSL) dodal: „Otevíráme všem těm, kteří přijdou z Ukrajiny jako uprchlíci v okamžiku, kdy získají vízum možnost, aby vstoupili na náš pracovní trh bez dalších komplikací a byrokracie, jako ostatní občané, aby mohli pracovat legálně, aby co nejdříve mohli uživit sami sebe a své děti.“

Doplnil, že dnes vláda schválila humanitární dávku ve výši 5 tisíc korun na osobu na měsíc. „Tato humanitární dávka se může vyplácet už od měsíce března, počítáme s vyplácením maximálně po dobu 6 měsíců. Částka by měla pokrýt nejzákladnější životní potřeby, jídlo a minimální náklady, které člověk potřebuje k životu. Počítáme s tím, že v okamžiku, kdy lidé začnou pracovat, tak nebudou mít na tuto finanční podporu nárok,“ upozornil.

Přehled, jaká další pomoc Ukrajincům je ze strany české vlády ve hře:

Česká pomoc uprchlíkům z Ukrajiny

– Z Ukrajiny zatím přišlo do Česka víc než 100 tisíc uprchlíků.

– Vláda bude na jednání řešit jednotnou úhradu na ubytování ukrajinských uprchlíků v krajích.

– Ministr vnitra Vít Rakušan oznámil, že registrace pro příchozí na cizinecké policii by se měla prodloužit ze tří na 30 dnů. Ve středu o tom bude jednat vláda.

– Uprchlíci s vízem ke strpění by v Česku mohli pracovat bez pracovního povolení, vyplývá z návrhu zákona.

– Uprchlíci z Ukrajiny by mohli dostávat humanitární dávku 5 000 korun na pokrytí potřeb. Příchozí v nouzi by ji mohli pobírat opakovaně, a to ještě až tři další měsíce.

– Česká republika a další země přijímající uprchlíky z Ukrajiny budou moci žádat o peníze ze speciálního fondu USA.

V úterý se cizinecké policii či v krajských asistenčních centrech nahlásilo 6815 lidí z Ukrajiny, kterou před téměř dvěma týdny napadlo Rusko. Celkem je jich už nahlášených 61 641 tisíc.

V celém Česku vznikla kvůli konfliktu na Ukrajině a příchodu uprchlíků asistenční centra, která zajišťují kromě registrace a zdravotních prohlídek příchozích také ubytování, logistiku, humanitární i psychologickou pomoc nebo dopravu.

Například vnitro tak dnes předložilo novelu o mimořádné ochraně uprchlíků podle dohody ministrů vnitra EU.

Ministerstvo financí navrhuje, aby bylo možné z daní odečíst i dary poskytnuté přímo Ukrajině nebo ukrajinským neziskovým organizacím. Je pravděpodobné, že u některých předloh bude vláda usilovat o zrychlené projednání ve Sněmovně. Kabinet by měl projednat i plán na nákup až 200 milionů krychlových metrů plynu za 8,5 miliardy korun do rezervy pro případ, že by přestal proudit plyn z Ruska.

Vláda dnes také schválila vyslání až 650 vojáků na Slovensko. V zemi bude většina z nich působit v mnohonárodní jednotce NATO, česká armáda jí bude velet. Menší část bude Slovensku pomáhat se zvládáním migrace z Ukrajiny napadené Ruskem. Misi musí ještě odsouhlasit parlament. Mandát bude platný do 30. června 2023, náklady obrana odhaduje asi na 540 milionů korun.

Návrh vládě předložila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Již dříve uvedla, že do alianční jednotky odjede asi 400 vojáků, s migrací bude pomáhat další dvacítka. Zbytek mandátu je určen jako rezerva například pro střídání vojáků.

Děti uprchlíků by mohly začít chodit do dětských skupin, souhlasila vláda

Do dětských skupin by mohly začít brzy chodit i děti ukrajinských uprchlíků. Na místa by přispíval stát. Běženci s postižením či ve vyšším věku by pak mohli využívat sociální služby, měli by je zdarma. Úhradu by zajistil rozpočet. Počítá s tím návrh zákona s opatřeními kvůli ruské invazi, který schválila dnes vláda. Na tiskové konferenci to oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Normu dostane Sněmovna, projednávat by ji mohla v příštích dnech. Pravidla by měla platit dočasně, a to do konce března příštího roku.

Podle údajů Ministerstva práce ke 4. březnu v Česku fungovalo 1279 dětských skupin s 16 780 místy. Jsou pro děti od půl roku do nástupu do školy. Návrh zákona počítá s tím, že by do nich mohly začít chodit děti uprchlíků. Navštěvovat by mohly i firemní skupiny, které se nyní mohou starat jen o potomky zaměstnanců. Opatření má přispět k integraci příchozích dětí i dospělých, kteří budou moci začít pracovat.

Uprchlíci by podle připravovaného zákona mohli také využívat sociální služby. Senioři a postižení by mohli o poskytování péče požádat. Úhrady za pomoc a podporu by platit nemuseli, poskytovatelům by je zaplatil stát.

Příchozí z Ukrajiny by mohli v dětských skupinách a sociálních službách podle návrhu zákona také pracovat. Potřebné vzdělání či praxi by doložili čestným prohlášením.

Výdaje je podle Ministerstva práce obtížné odhadnout, záviset budou na počtu běženců. Pokud by do dětských skupin chodilo 2000 dětí rok, rozpočet by to mohlo stát asi 160 milionů korun. Za péči o 5000 dětí by stát vydal asi 400 milionů korun. Díky zaměstnání příchozích v dětských skupinách či sociálních službách by vybral víc na daních a odvodech. (ČTK)

Reklama

Doporučované