Hlavní obsah

Symbol invaze „Z“ jako hákový kříž? Je to důvod ke stíhání, varují úřady

Foto: Profimedia.cz

Písmeno „Z“ se interpretuje dvojím způsobem. Ruská armáda tím označuje buď heslo „za vítězství“ nebo „západ“, respektive boj proti němu.

Reklama

Písmeno „Z“ se začalo objevovat jako hlavní symbol ruské propagandy – v konkrétním kontextu se vnímá jako podpoření ruské invaze na Ukrajinu. Tím pádem by se mohlo jeho užití v České republice stíhat.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Symbol „Z“ se začal objevovat i v českých ulicích nebo na sociálních sítích. Původně se „Z“ označovala ruská vojenská technika mířící na Ukrajinu. Nyní ho ale vidíme na propagandistických videích, kde Rusové otevřeně podporují válečnou politiku Vladimira Putina.

Písmeno „Z“ se interpretuje dvojím způsobem. Ruská armáda tím označuje buď heslo „za vítězství“ nebo „západ“, respektive boj proti němu. Je to otázka pouhých několika dní, kdy se z písmene stal symbol ruské invaze na Ukrajinu. Vojáci tak mají označeny tanky nebo auta. Rusové podporující invazi si „Z“ kreslí na oblečení nebo na dopravní auta.

Server neovlivní.cz přišel se zjištěním, že by se v České republice mělo použití symbolu vymáhat podobně jako například užití nacistické svastiky. Možný postih potvrdily Seznam Zprávám jak Policie ČR, tak Ministerstvo vnitra.

„Ano, ve spolupráci se Státním zastupitelstvím tu vzniká materiál, který se tímto zabývá. Upozorňuji ale na to, že každý jednotlivý případ se bude posuzovat individuálně,“ řekl Seznam Zprávám Ondřej Moravčík z tiskového oddělení Policie ČR.

Kontext zmiňuje i ministerstvo. „Náš právní řád neobsahuje seznam zakázaných symbolů, podstatný je vždy kontext. Orgány činné v trestním řízení nestíhají samotné užití symbolů či písmen, ale konkrétní jednání a úmysl,“ vyjadřuje se za Ministerstvo vnitra mluvčí Hana Malá.

Pokud jde tedy podle Malé o symbol „Z“, který je zneužit k podpoře invaze na Ukrajinu, může podle Ministerstva vnitra jít o schvalování vedení útočné války, tedy zločinu proti míru.

„V úvahu tak připadá kvalifikace dle § 405 trestního zákoníku, konkrétně popírání, schvalování, zpochybňování nebo ospravedlňování zločinů proti lidskosti nebo válečných zločinů nebo zločinů proti míru. Tuto kvalifikaci považuje MV za nejvýstižnější,“ dodává Malá.

V českém prostoru se zatím symbol „Z“ objevil jen několikrát. Zaznamenal ho například mluvčí pardubické policie Jiří Sejkora. Na tamním nádraží vyfotil cestující s černými kufry, na kterých bylo namalováno písmeno „Z“.

Takový postih bez dalšího kontextu je ale komplikovaný, jak připomíná i Roman Máca, který se jako analytik soustředí na prokremelskou propagandu. „Vidím ten symbol „Z“ jako takový dílek do skládačky,“ říká Seznam Zprávám. Potvrzuje to, co říká i Policie ČR, tedy, že každý jednotlivý případ se musí řešit individuálně. Samostatné písmeno Z nejde brát jako výraz souhlasu s ruskou invazí.

„Pokud ale dojde ke stíhání, bude to velmi těžké uchopit,“ upozorňuje ale Máca na další krok celého procesu. V „balíku“ budou muset být i další důkazy o schvalování invaze, symbol „Z“ je ale může doplnit.

Reklama

Doporučované