Hlavní obsah

Fiala se setká s Bidenem. Jednat budou v Polsku příští týden

Foto: Vláda ČR

Premiér Petr Fiala (ODS).

Reklama

Premiér Petr Fiala (ODS) se příští týden zúčastní za Českou republiku jednání tzv. bukurešťské devítky (B9). To se uskuteční při příležitosti návštěvy amerického prezidenta Joea Bidena v Polsku. Fiala to řekl po jednání vlády.

Článek

Biden navštíví Polsko od 20. do 22. února. Má v plánu setkání se svým polským protějškem Andrzejem Dudou a představiteli dalších zemí takzvané bukurešťské devítky. Tématem jednání bude mimo jiné pomoc Ukrajině, informovala minulý týden tisková mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová. Od počátku ruské invaze na Ukrajinu uplyne 24. února rok.

Fiala dnes uvedl, že za Česko se jednání skupiny B9 s Bidenem zúčastní on. „Předpokládám, že budeme jednat o situaci na Ukrajině, obraně, bezpečnostní spolupráci v rámci skupiny B9 s USA,“ řekl.

Schůzka je podle něj důležitá proto, že Spojené státy jsou zvlášť v nynější bezpečnostní situaci jedním z klíčových partnerů. Jsou proto podstatné pravidelné a co nejčastější kontakty.

Biden by měl v Polsku vystoupit s projevem před ročním výročím ruské invaze na Ukrajinu. S Dudou bude jednat o bilaterální spolupráci a společných snahách podporovat Ukrajinu a posílit odstrašení ze strany NATO. Do skupiny B9 spadají vedle ČR a Polska také Bulharsko, Estonsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko a Slovensko.

Reklama

Doporučované