Hlavní obsah

Glosa: Zrušte dotace a je po problémech

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Mít opravdu ostrou tužku, dala by se šmahem ušetřit spousta peněz.

Reklama

Naše hospodářství se postupně proměnilo v dotační ekonomiku. Což je zároveň poukázka na škrty ve státním rozpočtu.

Článek

Mezi pěticí vládních stran je cítit společné velké odhodlání, že státní výdaje potřebují seškrtat. Jenže kde? Určitě ne u mě na dvorku, ne v mojí už tak těžce zkoušené peněžence, uslyšíte odpověď od zástupců jednotlivých partají.

Každý z nich zastupuje trochu jinou sociální skupinu, již chce uchránit před škrty nebo vyššími daněmi. Přitom existuje jedno krásné řešení, které má výhradně jen pozitivní efekty: zrušení národních dotací. Nejrůznější subvence, především pro velké podniky, dělají desítky miliard korun ročně. Pojďme je škrtnout všechny, bez milosti.

Jejich okamžitým zrušením žádnou voličskou skupinu nenaštvete. Maximálně rozhněváte pár oligarchů a dotačních otesánků. Ty, kteří svému přisátí na státní cecíky mají odvahu říkat „podnikání“. Pak už ale můžete počítat jen samá pozitiva.

Zaprvé: Ve státním rozpočtu ušetříte šmahem spoustu peněz. To je přece efektivnější než se dohodovat s koaličními partnery po kouskách. A vytvářet krvavé spory, jestli raději zrušit podporu stavebního spoření, nebo spíš daňovou slevu pro studenty.

Zadruhé: Pravděpodobně tím omezíte korupci, což se hodí a dá se dobře prodat. Vždyť každá vláda se ráda označuje za protikorupční. S rozdělováním dotací jsou neodmyslitelně spojeny úplatky, o čemž vypovídá nespočet případů, které skončily u soudů. Sekundární efekt: bez dotací by se ušetřilo i na policistech, žalobcích a soudcích, kteří by místo „dotačních kauz“ měli čas na jiné případy.

Zatřetí: Rozhýbe se stará dobrá tržní ekonomika, jež zůstává nejlepší cestou k dosažení prosperity. Přebujelý dotační systém ji dusí. Místo těch nejlepších vítězí a přežívají ti, kteří umějí získat dotaci. A je jedno, jestli tím, že mají známého na ministerstvu, nebo umí lépe vyplnit žádost plnou formalit. Jak nedávno popsal Nejvyšší kontrolní úřad ve své výroční zprávě: naše tržní hospodářství se postupně proměnilo v plně dotační ekonomiku.

Začtvrté: Uvolní se přehřátý trh práce. Firmy si i v těžkých časech stěžují, že nejsou lidi. Úřady práce evidují skoro 300 tisíc volných pracovních míst. Pokud tedy bez dotační injekce zkrachují některé podniky, jenom dobře. Jestliže bez státní podpory nedokážou podnikat, nemají nárok. Nebudou chybět a po jejich krachu se nic nestane. Propuštění zaměstnanci se nemusí bát, okamžitě se o ně poperou ostatní společnosti.

Poslechněte si podcast 5:59 s Václavem Dolejším:

V Česku díky subvencím vyrostla zvláštní skupina lidi, jakýchsi kmotrů, kteří jsou oceňovaní a poptávaní za „dovednost“, že „umějí“ sehnat dotace. Takhle budou bez práce a my zas budeme obdivovat tradičnější typy úspěšných podnikatelů.

A když už jsme v tom škrtacím laufu, pojďme zrušit nejen národní, ale i evropské dotace. Drtivá většina zemí už dávno nerozdává peníze z Bruselu jako my Češi výhradně formou nevratných dotací, jejichž smysl a účinek pak nikdo moc nekontroluje (i tohle kritizovala zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu).

Unijní země už dávno raději využívají takzvané finanční nástroje – nejčastěji zvýhodněnou půjčku, záruky za úvěr nebo kapitálový vstup do firmy. Je to administrativně jednodušší než dotace, tedy méně náchylné ke korupci. A protože se peníze vracejí, tak stát může opakovaně podpořit mnohem víc projektů.

A pojďme škrtat dál, když už máme ostrou tužku: Proč se posmívat a brát dotace jen podnikatelské sféře? Týká se to i domácností. Takže pojďme provokovat: Třeba takový program Zelená úsporám působí hodně moderně. Dáme někomu peníze na nová okna a zateplení, čímž snížíme závislost na ruském plynu a ještě bojujeme s klimatickou změnou. Hurá!

Jistě, cíle jsou to krásné. Ale jak se na to mají dívat uvědomělé domácnosti, které rekonstrukci svých bytů nebo domků po pár letech považují za samozřejmost a už dávno za své domky zateplily nebo vyměnily okna? Musejí si z toho odnést jediné poučení: už nikdy nic neuděláme za své, z vlastní iniciativy. Počkáme si, až na to vypíšou dotace.

Máte v úmyslu třeba pěstovat papriky? Zadržte, počkejte s tím! Napřed požádejte o peníze z dotačního programu na podporu venkovských oblastí. Napište do žádosti, že cílem je omezit dovoz, podpořit české potraviny a boj se suchem a inflací. Chcete-li jistotu, pak ještě doplňte, že půjde o bioprodukty a vaše záhony vzniknou rekultivací poškozeného území. V krajním případě i to, že se do nich vsákne velká voda.

Není podstatné, zda to všechno dodržíte, ale stát vám na ta semínka určitě rád přispěje.

Reklama

Doporučované