Hlavní obsah

Glosa: Průvodce udělováním státních vyznamenání

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: hrad.cz

Miloš Zeman hovoří při předávání státních vyznamenání v březnu 2022. V letech 2020 a 2021 se ceremoniál kvůli pandemii covidu nekonal.

Reklama

„Následuje široká společenská diskuse o tom, že seznam oceněných představuje tradiční mix vysoce vážených osobností a zemanovských schválností.“

Článek

To není jednoduchý proces, ta vyznamenání. To je proces, ve kterém se ne každý vyzná – ale před závěrečným 28. říjnem Miloše Zemana na Pražském hradě a v Lánech (okres Kladno) už bezpečně můžeme prohlásit: my ano.

Zdánlivě spletitá operace za uplynulou dekádu vykrystalizovala v pouhou mediální rutinu. Probíhá to pokaždé stejně, a protože státní vyznamenání nepřestala být odvozena od slova význam, stojí za to si jejich bodový scénář krátce projít.

1. Zatímco pod nohama občanů šustí první spadané listí, začíná vycházet najevo, kdo z ústavních a jiných činitelů byl a kdo nebyl pozván na ceremoniál.

2. Zjišťuje se, kdo ze šťastlivců, kteří pozvánku mají, na Hrad půjde, a kdo na Hrad nepůjde. Dřív museli kvůli bodům 1 a 2 novináři zuřivě telefonovat, dnes jim práci usnadňují sociální sítě politiků – ale úplně by tu stačilo stručné „ano-ano“, „ano-ne“, „ne“. Případně: „Ani letos zaplaťpánbůh ne!“

3. Na základě bodů 1 a 2 je zapředena široká společenská diskuse, jestli je za této situace správnější na Hrad jít, anebo nejít. Debata se koncentruje kolem sousloví jako „mejdan pro hradní partu a její kamarády“ a „úcta ke státnímu svátku a vyznamenaným osobnostem“. Naprostá většina držitelů pozvánek zachová dekorum a dostaví se. Udělá to i předseda vlády, ačkoli prezidentská kancelář vykazuje ze slavnostního aktu jeho vlastního ministra zahraničí.

Přemítání, co je správnější, zásadovější a slušnější postoj, plynule pokračuje až do příštího řádového dne. Respektive to vzápětí všechny přestane bavit.

4. Mezitím se tříbí informace o očekávaných letošních laureátech. Jsou postupně korigovány:

a) o jména osob, u nichž si to hlava státu rozmyslela,

b) o osoby, které vyznamenání od této hlavy státu nechtějí dostat,

c) o osoby, které vyznamenání odmítají na Hradě převzít.

5. Upřesňování bodu 4 probíhá až do zahájení přímého přenosu 28. října večer.

6. Slavnostní projev prezidenta České republiky na téma „Nedejte se otrávit závistivými a neschopnými trpaslíky, co v životě nic nedokázali“. V sudých letech s důrazem na zlo ekonomické kriminality (za podklady zodpovídá: p. Mynář, p. Balák).

7. Široká společenská diskuze se stáčí ke konstatování, že letošní seznam oceněných představuje tradiční mix vysoce vážených osobností a zemanovských schválností. Je připomínáno, že udělení vyznamenání musí spolupodepisovat premiér.

8. Napadne první sníh.

9. Média na pobočkách České pošty monitorují, zda někdo státní vyznamenání vrátí.

10. Nejvýznamnější sváteční den republiky se bohužel podle těchto notiček odbývá naposledy – a to jsme si to už tak pěkně nacvičili…

Reklama

Doporučované