Hlavní obsah

Hamáčkova cesta do Moskvy? Měl jednat i s J&T, odhaluje utajovaný program

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Seznam Zprávy získaly program chystané návštěvy bývalého vicepremiéra Jana Hamáčka v Moskvě.

Reklama

aktualizováno •

Seznam Zprávy získaly program chystané návštěvy bývalého vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) v Moskvě. Cestu avizoval v době, kdy české bezpečnostní složky spojily výbuch v muničních skladech ve Vrběticích s ruských špiony.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Cílem cesty do Ruska mělo být jednání o nákupu necertifikovaných vakcín Sputnik V a pořádání summitu amerického prezidenta Joea Bidena s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem v Praze.

Poté, co vláda zveřejnila šokující informaci o tom, že za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích podle všeho stáli ruští agenti GRU, začal Hamáček tvrdit, že ve skutečnosti cestu neplánoval. Podle něj mělo jít jen o zastírací manévr, jak na konzultace do Prahy „nepozorovaně“ dostat českého velvyslance v Moskvě Vítězslava Pivoňku. „Mě to mrzí, že jsme nevymysleli nic lepšího nebo chytřejšího, ale po bitvě je každý generálem,“ tvrdil tehdy.

Seznam Zprávy loni v květnu informovaly o tom, že tehdejší ministr vnitra a v té době i ministr zahraničí Jan Hamáček na schůzce 15. dubna, které se účastnili zástupci tajných služeb, policejní prezident či velvyslanec Vítězslav Pivoňka, hovořil o svém plánu, že použije informace o Vrběticích při jednáních v Moskvě. Okolnosti cesty vyšetřuje dodnes Národní centrála proti organizovanému zločinu. Zkoumá podezření, zda vicepremiér neohrozil utajované informace či nezneužil pravomoci úřední osoby.

Program, který Seznam Zprávy teď získaly z ministerstva zahraničí s pomocí zákona o svobodném přístupu k informacím, ukazuje, že cesta, o níž Hamáček tvrdí, že nebyla vůbec v plánu, byla naopak připravená do detailu.

O program Hamáčkovy cesty se přitom Seznam Zprávy zajímaly už loni v květnu. Tenkrát ovšem ministerstvo zahraničí, které v té době vedl Hamáčkův stranický kolega Jakub Kulhánek, tvrdilo, že program k dispozici není. Na žádost o informace na podobné téma odpovědělo: „Připravovaný program návštěvy nebyl nikdy 1. místopředsedou vlády a ministrem zahraničních věcí potvrzen ani schválen.“

Přílet do Moskvy

Jenže jak se nyní ukazuje, detailní plán cesty existoval. Jan Hamáček měl vládním Airbusem A319, který ministerstvo vnitra objednalo u ministra obrany, odletět do Ruska v poledne 19. dubna 2021 a v Moskvě přistát deset minut před půl čtvrtou odpoledne. Ten den jej mimo ubytování v Českém domě a testování na koronavirus čekala ještě večeře na ambasádě na pozvání českého velvyslance v Moskvě Vítězslava Pivoňky.

Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Seznam Zprávy

Program chystané návštěvy Jana Hamáčka v Moskvě.

Snídaně s Volodinem

Pracovní část cesty měla začít druhý den v deset hodin. V plánu bylo hodinové jednání s předsedou Státní dumy a jedním z nejbližších spolupracovníků Vladimira Putina Vjačeslavem Volodinem. Politikem, který byl už tehdy kvůli své roli při anexi Krymu na sankčním seznamu Evropské unie i USA.

Na to, proč se chtěl Jan Hamáček s Volodinem setkat, se Seznam Zprávy ptaly tehdejšího vicepremiéra už loni na začátku květnu. Tehdy odpověděl: „Vjačeslav Volodin je můj bývalý kolega. Poznali jsme se, když jsem byl předsedou parlamentu. Přišlo mi logické to tam zakomponovat. Bylo to tuším formou nějaké snídaně v tom programu, který ve finále šel pod stůl.“ V tu dobu tedy ještě připouštěl, že o chystaném programu věděl a že se na něm dokonce i aktivně podílel.

Aktuálně, s odstupem deseti měsíců, bývalý předseda sociální demokracie tvrdí, že program vůbec neviděl. „Já jsem takovýhle program neschválil, ani jsem ho neviděl,“ reagoval v pátek na dotaz Seznam Zpráv Hamáček a dodal, že plán chystal zastupitelský úřad v Moskvě: „Pokud máte nějaký dokument, tak předpokládám, že to je nějaký návrh programu, který někdo připravil. Já jsem to nebyl a já jsem žádný takový program neobdržel ani jsem ho neschválil.“

Na schůzce s předsedou ruské Státní dumy Volodinem chtěl podle informací Seznam Zpráv Hamáček předjednat návštěvu Vladimira Putina v Praze a případný postup ve vyřešení kauzy Vrbětice. Takto jeho plán popsal jeden z účastníků klíčové dubnové schůzky na ministerstvu vnitra: „Když s tím přišel, tak jsem na něj koukal překvapeně. To bylo tak, že chtěl Volodina postavit před hotovou věc až na té návštěvě.“ Další účastník schůzky, jehož identitu Seznam Zprávy rovněž chrání, dodal: „Hamáček to chtěl použít při obchodu s Rusy.“

Ministerstvo průmyslu a vystoupení pro tisk

Po návštěvě ruské Státní dumy měl – alespoň podle znovunalezeného harmonogramu – Jan Hamáček na českém velvyslanectví poobědvat se zástupci českých firem v Rusku. Poté ho čekala další důležitá schůzka, na jejímž konci měla být domluvena dodávka necertifikovaných vakcín Sputnik V do Česka. Šlo o jednání s ministrem průmyslu a obchodu Denisem Manturovem a se zástupci Ruského fondu přímých investic, který měl na starosti distribuci vakcín do zahraničí.

Tuto schůzku pomáhal pro tehdejšího vicepremiéra Hamáčka domlouvat bývalý šéf slovenského parlamentu Andrej Danko, jenž má v Rusku dobré kontakty. „Ministr Hamáček mě kontaktoval jenom proto, abych domluvil schůzku s panem Manturovem, který je můj osobní přítel, a to jsem zařídil,“ řekl v dubnu Danko pro Deník N.

Slovenský politik měl být i součástí české delegace. O tom, že se nikam nejede, se údajně dozvěděl až v sobotu dopoledne, tedy pár hodin před zveřejněním kauzy Vrbětice. „Už jsem měl víza, měl jsem PCR test a to všechno. Nebylo to pro mě dvakrát příjemné, že se nejede,“ uvedl Danko v květnu pro Seznam Zprávy.

Schůzka s ministrem Manturovem měla trvat tři čtvrtě hodiny a po jejím skončení bylo plánováno i vystoupení pro tisk. V programu stojí poznámka, že je nutné jej ještě potvrdit.

Večeře s J&T

Obrysy Hamáčkovy cesty do Moskvy znala redakce Seznam Zpráv už od konce dubna loňského roku. Odtajněný dokument potvrzuje i okolnost, kterou zainteresovaní protagonisté dlouhodobě popírají. Na závěr druhého dne návštěvy byl v programu ještě tento bod: „Večeře s představiteli společnosti J&T.“

Finanční skupina slovenských miliardářů Jozefa Tkáče a Ivana Jakaboviče provozuje v Moskvě banku a kromě toho také investovala do hotelu Baltschug Kempinski, který stojí naproti Kremlu. Večeře jejích zástupců s tehdejším vicepremiérem české vlády měla trvat tři hodiny. Místo mělo být ještě upřesněno.

Na to, proč byla na programu schůzka s představiteli ruské pobočky J&T, se reportérka Seznam Zpráv ptala Jana Hamáčka už loni na konci dubna. A odpověď? „Nic takového tam nebylo. To nevím, kde jste to vzala,“ řekl tehdy Hamáček a dodal: „Je to naprostý nesmysl. Pokud mi to ukážete, tak se vám omluvím.“

Je to naprostý nesmysl. Pokud mi to ukážete, tak se vám omluvím.
Jan Hamáček (ČSSD), bývalý vicepremiér a ministr vnitra

Když reportérka Seznam Zpráv nyní Jana Hamáčka s obsahem získaného dokumentu konfrontovala, neomluvil se. Přestože v minulosti o programu, který – jak sám uvedl – „šel ve finále pod stůl“, hovořil, teď si stojí za tím, že o něm nic neví. „Říkám, že jsem žádný takovýhle program neviděl ani neschválil, takže na svém stanovisku nemám co měnit,“ reagoval Hamáček.

Na otázku, jak si vysvětluje, že se do jeho programu chystané návštěvy v Moskvě dostalo jednání s J&T, odpovídá takto: „To se ptejte toho, kdo to připravoval. Já jsem nic takového nežádal a ani jsem s ničím takovým nepracoval.“

Podle Hamáčka program chystala česká ambasáda v Rusku. Proč a na čí pokyn do něj zařadila večeři se zástupci J&T, nevíme. Velvyslanec v Moskvě Vítězslav Pivoňka na loni zaslané dotazy dodnes neodpověděl.

Zajímavé je, že o schůzce prý nic nevěděl ani jeden z vysoce postavených zástupců J&T v Moskvě Vasil Ševc. „Já o tom nic nevím. Neměli jsme naplánovanou schůzku,“ řekl na dotaz položený už v květnu Seznam Zprávám.

Jan Hamáček odpovídá na dotaz, proč měl v programu své návštěvy v Moskvě i schůzku se zástupci J&T v hlavním městě Ruska.Video: Kristina Ciroková

Odlet z Moskvy

Poslední den Hamáčkovy návštěvy v Rusku měl začít ranní dvouhodinovou prohlídkou Moskvy. Poobědvat měl už na letišti a ve tři hodiny odpoledne odletět zpět do Prahy. Návrat byl plánovaný na půl pátou odpoledne.

Do přípravy moskevské cesty byla zapojena řada lidí. Řešila se na ministerstvech zahraničí, vnitra i obrany. Vedle velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňky byl do akce zapojen i velvyslanec v USA Hynek Kmoníček. Obě české ambasády totiž dostaly od ministerstva zahraničí za úkol poslat nóty s nabídkou pořádání summitu Biden–Putin v Praze. A oba úřady úkol splnily. O možném summitu se jednalo i na Hradě. A to právě v souvislosti s Hamáčkovou cestou do Moskvy. „Bavili jsme se o tom, že by to byla jedna z možností, kdy by tehdejší ministr zahraničí na nějaké odpovídající úrovni v té Moskvě, pokud by tam vůbec jeli, mohl to pozvání prezentovat,“ uvedl šéf hradní diplomacie Rudolf Jindrák.

Ještě na konci dubna Hamáček tvrdil, že tento nápad myslel opravdu vážně. „To bylo myšleno naprosto vážně,“ odpověděl tehdy Hamáček na dotaz, zda byl i summit součástí plánu na zmatení Rusů. Proč chtěl zvát do Prahy prezidenta Ruské federace, kterou představitelé vlády vinili a viní z nepřátelské akce na našem území, už nevysvětlil.

Neuvěřitelná „kamufláž“

Jak stojí v dokumentu, program Hamáčkovy návštěvy Ruska byl naposledy aktualizován v den, kdy se velvyslanec Pivoňka vrátil z Prahy zpět do Moskvy. Bylo to v pátek 16. dubna 2021. Tedy den předtím, než tehdejší ministr vnitra Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš pod tlakem okolností vystoupili na tiskové konferenci a oznámili, že podle informací tajné služby a policie stáli za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích příslušníci ruské vojenské tajné služby GRU. Objednávku vládního letadla stornovalo ministerstvo vnitra až v sobotu dopoledne.

To, že by chystaná návštěva Ruské federace byla jen „kamufláží“, později zpochybnil samotný prezident Miloš Zeman. Prohlásil, že Hamáček cestu „naprosto rozumně plánoval“, a dodal, že ten „folklor“ se zastíracím manévrem si mohl odpustit.

O „kamufláži“ nic nevěděl ani expremiér Andrej Babiš. Hamáčkovy plány na cestu do Moskvy považoval za vážně míněné. „Tak jsem to chápal,“ řekl Babiš letos v lednu Deníku N. Na to, proč tam chtěl 1. místopředseda jeho vlády jet, když už věděl o kauze Vrbětice, Babiš odvětil: „Nevím, možná si to neuvědomil nebo si to nespojil.“

Kauzou Vrbětice a plánovanou cestou Jana Hamáčka do Moskvy se detailně zabýval senátní výbor pro zahraničí, obranu a bezpečnost. Ten vyslechl téměř všechny účastníky inkriminované schůzky na ministerstvu vnitra. Senátoři zvali na své zasedání devětkrát i samotného vicepremiéra Hamáčka. Setkali se s ním ale jen jednou, pak už nikdy nepřišel. Člen výboru, senátor Václav Láska, mu jeho historku o „zastíracím manévru“ nevěří. „Jan Hamáček rozhodně plánoval cestu do Moskvy. Za tím si stojím ze všeho, co jsem viděl, slyšel, čeho jsem byl přítomen, včetně jednání výboru,“ řekl k tomu Láska už dříve.

Předseda senátního výboru Pavel Fischer v souvislosti s cestou Jana Hamáčka připomíná, že předtím, než se začala plánovat, tehdejší premiér Babiš odvolal ministra zdravotnictví Jana Blatného. Byl proti dovezení necertifikované ruské vakcíny a jeho odchod z funkce si přál prezident Miloš Zeman. Ten tlačil i na odvolání sociálnědemokratického ministra zahraničí Tomáše Petříčka, který byl nejen proti Sputniku V, ale i proti zapojení Rusů do tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. I v tomto případě se přání prezidentovi splnilo.

„Z mého pohledu je víc než jasné, že na Sputniku a na jeho nákupu a distribuci u nás měly zájem určité kruhy. A že to byly kruhy okolo pana prezidenta Miloše Zemana,“ řekl k tomu Pavel Fischer a dodal: „My jsme ty Sputniky nepotřebovali. Možná že je potřeboval někdo jiný. Že šlo o symboliku toho, že nás tady zachraňuje ruská vláda.“

Jan Hamáček poté, co ČSSD neuspěla ve volbách a nedostala se ani do Poslanecké sněmovny, odstoupil z funkce předsedy strany a odešel z politiky. Letos v únoru si založil konzultační firmu GH Consulting. Dál tvrdí, že do Moskvy ve skutečnosti nikdy jet nechtěl a že šlo jen o „kamufláž“. „Já jsem na to odpověděl asi sto dvacetkrát a nemám důvod na tom nic měnit,“ prohlásil v pátek pro Seznam Zprávy.

Aktualizováno o vyjádření J&T.

Reklama

Doporučované