Hlavní obsah

Petr Hladík zůstává kandidátem na ministra, rozhodli lidovci

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Kandidát na ministra životního prostředí Petr Hladík.

Reklama

aktualizováno •

Petr Hladík zůstává nominantem na ministra životního prostředí. Po jednání celostátního výboru na Vysočině to oznámil šéf strany Marian Jurečka.

Článek

Předseda lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL) po jednání předsednictva a celostátního výboru na Vysočině řekl, že nominace Petra Hladíka platí. O výsledku Jurečka informoval premiéra Petra Fialu a všechny šéfy stran vládní koalice.

„Petr Hladík nám podal informaci, jak on vidí tu situaci, dal nám celkem jasné vysvětlení. Vzhledem k tomu, že není obviněn, je člověkem, který – jak nám popsal – nespáchal nic nezákonného, tak se za něj postavilo jak předsednictvo i celostátní výbor KDU-ČSL. Za nás platí nominace Petra Hladíka,“ informoval novináře Jurečka o výsledku jednání špiček strany.

Jurečka také oznámil, že končící ministryně životního prostředí musí opustit funkci do konce října. Než se funkce ujme Petr Hladík, povede resort sám. „Usnesením jsme požádali o to, aby dočasně na nezbytně nutnou dobu, až doběhne ústavní kolečko i neformální setkání pana prezidenta s Petrem Hladíkem, tak by po tu nezbytnou dobu jsem byl pověřen řízením resortu Ministerstva životního prostředí já,“ řekl Jurečka.

Petr Hladík po jednání špiček KDU-ČSL řekl, že neudělal nikdy nic nezákonného.

„V současné době nejsem z ničeho obviněn, nejsem si ani vědom, že bych kdykoliv dělal cokoliv, co by bylo v rozporu se zákony České republiky. Pro mě je zásadní očistit své jméno, chápu, že toho v médiích byla uvedena celá řada. Poskytl jsem policii všechny podklady, které chtěli,“ řekl na večerní tiskové konferenci Hladík.

Na oznámení lidovců večer reagoval premiér Petr Fiala (ODS), který podle ČTK uvedl, že rozhodnutí respektuje a s Hladíkem se po návratu do Prahy osobně setká. Požádá také prezidenta Miloše Zemana, aby dočasným vedením ministerstva životního prostředí (MŽP) pověřil předsedu lidovců a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku.

Podívejte se, jak vypadá jednání lidovců na Vysočině:

Policie v úterý zasahovala v Brně na několika místech, a to na bytovém odboru magistrátu, u Hladíka v kanceláři, ale také na radnicích Brno-Černovice a Brno-sever. Byli také v městské černovické pískovně nebo u místostarosty Černovic a jednatele pískovny Jiřího Hasoně. Policisté poté zahájili trestní stíhání sedmi lidí a dvou firem, a to pro účast na organizované zločinecké skupině, podplácení či legalizaci výnosů z trestné činnosti. Soud v Brně rozhoduje o vazbě pro sedm podezřelých.

Reklama

Doporučované