Hlavní obsah

Je mi úplně jedno, co si myslí velvyslanec, ruskou školu navalí, říká starosta

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář chce využít bývalou ruskou školu pro ukrajinské uprchlíky.

Reklama

aktualizováno •

Prázdnou školu po dětech ruských diplomatů chce využít Praha 6 pro vzdělávání ukrajinských uprchlíků. Podle Ministerstva zahraničí to však není možné. Budova podle smluv ze 70. let patří Rusku.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Už od loňského roku, kdy Česká republika v souvislosti s výbuchem ve Vrběticích vyhostila většinu ruských diplomatů, osiřela i ruská škola, kterou ambasáda provozovala pro děti svých pracovníků a krajanů. Starosta Prahy 6 a poslanec Ondřej Kolář (TOP 09) proto nyní navrhuje její využití pro děti, které musely se svými matkami utéct z Ukrajiny poté, co na jejím území rozpoutalo Rusko válku.

Na ruského velvyslance se proto obrátil dopisem, ve kterém ho vyzval ke zpřístupnění školy ukrajinským dětem. Velvyslanectví na jeho slova reagovalo pro ČT tak, že budova školy je majetkem Ruské federace. „Otázky využívání majetku nespadají do kompetence starosty městské části Praha 6.“

To starostu rozezlilo a začal proto školu řešit s českým Ministerstvem zahraničí. „Je mi úplně jedno, co si myslí ruský velvyslanec o mých kompetencích. Jeho země způsobila obří humanitární katastrofu a odsoudili ji v Haagu. V mé kompetenci je zajistit místa ve školách pro děti, které chtěli jeho krajané zabít. Tu školu prostě navalí,“ opřel se Kolář do ruské strany před několika dny na Twitteru.

Poté, co oslovil ruského velvyslance, vyzval ministerstvo, aby s problémem Praze 6 pomohlo. Odpověď prý zatím nedostal.

Pro Seznam Zprávy nyní Kolář uvedl, že je potřeba na Rusko vyvíjet soustředěný tlak a najít cestu, jak mu školu regulérně sebrat. „Já nevidím na ruské straně ochotu se s námi dohodnout, ale my musíme prostě jednat. Nemůžeme tady ten barák nechat prázdný ve chvíli, kdy Praha praská ve švech,“ řekl. Jen na jeho domovské Praze 6 se prý nedostatek kapacit ve školách týká zhruba tisícovky ukrajinských dětí, které tam utekly před válkou.

Český dům je prázdný, jsou s tím akorát problémy, jeho provoz stojí strašné peníze. Nikdo v něm už skoro není, tak ať ho ministerstvo vymění za tu školu.
Ondřej Kolář (TOP 09), starosta Prahy 6, poslanec

„Já opravdu nevím, kam je budeme dávat, my kapacity nemáme. Praha kapacity nemá, ostatní kraje na tom nejsou o moc líp. A tady stojí barák postavený českou stranou. Investorem bylo v 70. letech hlavní město Praha a pak se to odevzdalo stylem: Ó, milý Sovětský svaze, tady máš od nás další devótní dar, udělej si s ním, co chceš. A ten barák teď neplní účel, pro který byl postavený. Není možné jenom říkat, že to nejde. Všechno jde, když se chce,“ dodal.

Bubenečský komplex podle něj patří pod bilaterální smlouvy ze 70. let minulého století, kdy si tehdejší Československo a Sovětský svaz mezi sebou předaly objekty ve svých hlavních městech. Smlouvy převzaly nástupnické země, tedy Česká republika a Rusko.

Na úrovni ruské školy v Praze je tak třeba Český dům v Moskvě. „Český dům je prázdný, jsou s tím akorát problémy, jeho provoz stojí strašné peníze. Nikdo v něm už skoro není, tak ať ho ministerstvo vymění za tu školu,“ navrhuje.

Podle mluvčí resortu zahraničí Lenky Do však vyvlastnění ruských nemovitostí v Praze není prakticky možné, neboť jsou chráněny mezinárodním právem. „Pokud by k pokusu o vyvlastnění došlo, musí Česká republika počítat s recipročním krokem vůči svému majetku v Ruské federaci,“ uvedla.

Dodala, že otázka využití ruských nemovitostí je dlouhodobým a složitým problémem. Podle smluv z roku 1979 jsou pozemky pod ruskými budovami poskytnuty druhé straně do „trvalého a bezplatného využívání“.

Seznam Zprávy požádaly o reakci i ruské velvyslanectví v Praze. To na zaslaný e-mail nereagovalo.

Starosta Kolář má s velvyslanectvím Ruské federace neshody už delší dobu. Do hledáčku Ruska se dostal před dvěma lety, kdy jím vedená radnice nechala odstranit sochu maršála Ivana Stěpanoviče Koněva z náměstí Interbrigády.

Aktualizace: V článku jsme opravili chybně uvedenou lokalitu školy.

Reklama

Doporučované