Hlavní obsah

Jurečka hájí Černochovou: Rusové se chovají jako teroristé

Foto: Kateřina Němcová, Seznam Zprávy

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Reklama

Rusko terorizuje miliony lidí na Ukrajině, jeho velvyslanec při OSN nemá právo vinit českou ministryni obrany z podpory terorismu. Při příchodu na jednání vlády to řekl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Článek

Ambasador Vasilij Něbenzja nařkl Janu Černochovou (ODS) v úterý na zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Záminkou mu byla vyjádření šéfky resortu obrany po sobotním atentátu, při němž zemřela Darja Duginová, dcera ruského nacionalistického ideologa Alexandra Dugina.

„Dnešní velvyslanec v OSN, který zastupuje dnes nejaktivnějšího teroristu na světě, což je ruský stát, který terorizuje miliony lidí na Ukrajině, nemá vůbec právo takové hodnocení říci,“ řekl ve středu novinářům Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Chovají se jako teroristé. Nemohou se potom divit, že přicházejí i tyto reakce, které jsou třeba emočně vypjaté. Nikdo nemáme radost z jakéhokoli ztraceného života, ale je potřeba si uvědomit, co byla příčina, kdo tu situaci způsobil a co jsou bohužel ty válečné důsledky,“ dodal ministr.

Ministryně obrany v sobotu na twitteru na atentát na Duginovou reagovala slovy, že jí není líto dcery ani truchlícího otce, ale naopak tisíců lidí „zavražděných v důsledku jejich propagandy a odporné ideologie“.

Nelítost

Černochová v úterý velvyslancova obvinění odmítla s tím, že je zásadní rozdíl mezi „oslavou teroristického útoku“ a vyjádřením „nelítosti nad úmrtím fašistické propagandistky“ veřejně vyzývající k okamžitému vyhlazení Ukrajinců.

Podle Jurečky výroky, které přednášeli ruští představitelé v OSN, byly často na hraně toho, co tam vůbec může zaznít. „Některé byly přes čáru, byly skandální,“ uvedl. Je podle něj na zvážení, jestli v této situaci vůbec Rusko má být součástí OSN. „Protože pak se ukazuje, že organizace není schopna úplně naplňovat cíl, a tím zároveň i hledat cesty ke společnému míru na světě,“ dodal.

„Tato vyjádření jsou součástí informační a hybridní války, kterou s námi Rusko vede již dlouhou dobu,“ poznamenala ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09).

Reklama

Doporučované