Hlavní obsah

Bomba na podvozku. Smrt Duginové vyšetřují jako nájemnou vraždu

Foto: Profimedia.cz

Ideolog Putinova režimu Alexandr Dugin na archivním snímku z roku 2014.

Reklama

aktualizováno •

Při explozi auta nedaleko Moskvy v sobotu večer zemřela dcera ruského prokremelského ideologa Alexandra Dugina. Záběry z místa se objevily na ruských sociálních sítích.

Článek

Terénní vůz Toyota Land Cruiser Prado, ve kterém třicetiletá Darja Duginová v sobotu večer jela domů, explodoval a začal hořet a sjel ze silnice. Řidička byla na místě mrtvá. Její identitu už úřady potvrdily.

Vyšetřovatelé už případ řeší jako vraždu. Státní agentura TASS s odkazem na vyšetřovatele píše o výbušnině nastražené na podvozku auta na straně řidiče.

Ruský vyšetřovací výbor, tedy kriminální ústředna, má teď za to, že byl zločin předem naplánovaný a proběhl na objednávku a věc vyšetřuje jako vraždu.

Média spekulují, že cílem útoku mohl být i sám Dugin, který měl s dcerou společný program. Údajně ale na poslední chvíli změnil plány a nasedl do jiného vozu a jel za svou dcerou. Na místě výbuchu byl tak vzápětí a záběry Dugina, jak na ulici přihlíží hořícímu autu a příjezdu hasičů, se pozdě večer objevily na sociálních sítích.

Ideolog „ruského světa“

Ultrakonzervativní filozof, politolog a zastánce ideologie velkého Ruska se považuje za mentora prezidenta Vladimira Putina a za jeho blízkého spolupracovníka. Prosazuje mimo jiné konfrontaci se Západem a liberálními myšlenkami a konzervatismus ve stylu „ruského světa“.

Jeho teorie „neoeurasianismu“ ospravedlňuje agresivní politiku Ruska vůči sousedním zemím. Rusko má podle ní zaujmout dominantní postavení a rozšířit své sféry přímého vlivu až na Balkán a Blízký východ.

Kreml má podle Dugina stát v čele euroasijského impéria, které by dosáhlo až k Indickému oceánu a na západě by „spolklo“ Ukrajinu, rozdělilo Gruzii a připojilo Finsko k ruské Murmanské oblasti. Srbsko, Bulharsko, Rumunsko a Řecko by se staly jižními provinciemi Ruska.

Dugin nemá žádnou oficiální vládní funkci, působí spíše jako šedá eminence a přezdívá se mu „Putinův Rasputin“. Už po ukrajinské oranžové revoluci z roku 2004 Dugin bojoval proti „vlivu západních zemí“ na Kyjev.

Po roce 2014 také podporoval ruskou okupaci Krymu a východu Ukrajiny a dokonce prohlásil, že Ukrajince je potřeba „zabíjet, zabíjet, zabíjet“. Kvůli výroku, který tehdy ještě pobouřil část ruské veřejnosti, přišel o profesorské místo na moskevské univerzitě. Dugin za tím viděl „pátou kolonu v Kremlu“. Jeho popularita pak navíc vzrostla.

„Rusko vysuší evropské bažiny“

Po výhře Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách Dugin na čas skončil s antiamerikanismem, protože mu Trump svou nacionalistickou a autoritářskou rétorikou imponoval. Nechal se tehdy slyšet, že sní o tom, že Trump oslabí Západ a Rusko „vysuší evropskou bažinu“.

Po ruském vojenském vpádu na Ukrajinu německé zpravodajské služby oznámily, že zaznamenaly kontakty mezi Duginem a evropskou krajní pravicí. Německá vláda ho také označila za „klíčového ideologa“, jeho ultranacionalistické názory položily základ pro útok na Ukrajinu.

Ruské drancování Ukrajiny

Rusové se při invazi na Ukrajinu zmocnili dvou třetin uhelných ložisek či pětiny nalezišť zemního plynu. Co dalšího Putinova vojska na Ukrajině ukradla, rozebíráme v textu zde:

Propaganda ve stylu Kremlu

Sama Duginová byla od jara na západních sankčních seznamech, protože figurovala jako šéfredaktorka ruského webu United World International, které vytvořil oligarcha Jevgenij Prigožinov spojený s Putinem.

Duginová také v ruských médiích šířila ruské dezinformace a propagandu o vojenské invazi na Ukrajinu, která je v zemi oficiálně „speciální operací“.

Duginová například nedávno navštívila ocelárny Azovstal v Rusy dobytém ukrajinském přístavním městě Mariupol a natočila tam propagandistické záběry. O Ukrajincích mluvila jako o nacistech a tvrdila, že Ukrajina napadla Rusko jako první.

Vyslovila se i pro umlčení odpůrců ruské invaze, protože „pokud je Rusko ve válce, je zapotřebí absolutní jednoty a nelze připustit žádnou opozici“. Západní země označovala za „totalitární rasisty, kolonialisty a nacisty“.

Informaci o smrti Duginové už potvrdil Denis Pušilin stojící v čele jedné z donbaských loutkových separatistických republik. Podle Pušilina za smrt ženy mohou „teroristé ukrajinského režimu“ a jejich cílem byl Dugin.

Kyjev: Nemáme s tím nic společného

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak zapojení Ukrajiny do smrti Duginové popřel. „Ukrajina s tím samozřejmě nemá nic společného, protože nejsme zločinecký stát, kterým je Ruská federace, a už vůbec nejsme teroristický stát,“ prohlásil Podoljak v televizi podle BBC.

Smrt Duginové podle něj svědčí o boji o moc a vliv různých skupin uvnitř Ruska.

Ruské úřady podle něj incident využijí ke zvýšení ideologického a informačního tlaku na vlastní společnost s cílem zvýšit míru nenávisti vůči Ukrajině a radikalizovat domácí ideologický prostor.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v neděli prohlásila, že pokud vyšetřování potvrdí Pušilinovo tvrzení o ukrajinském zapojení, bude třeba hovořit v případě Ukrajiny o „státním terorismu“.

Přední ruští propagandisté - zejména televizní moderátoři Vladimir Solovjov a Margarita Simonjanová - v reakci na smrt Duginové už volali po odplatě vůči Ukrajině, píše BBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované