Hlavní obsah

Krymem otřásla exploze. Biden pošle Ukrajincům další zbraně

Foto: Profimedia.cz

Americký systém HIMARS už ukrajinská armáda úspěšně využívá (ilustrační foto).

Reklama

Na Krymu došlo k dalším výbuchům. Kouř opět stoupá z budovy velení ruské černomořské flotily, do které narazil dron. Američané pošlou na Ukrajinu vojenskou pomoc v hodnotě 775 milionů dolarů, v přepočtu 19 miliard korun.

Článek

Vyčlenit další stovky milionů dolarů nařídil v pátek ministerstvu zahraniční americký prezident Joe Biden. Vyplývá to z dokumentů zveřejněných Bílým domem a americkou diplomacií.

Na Ukrajinu tak mají jít další zbraně, munice a vybavení z amerických zásob. O jaké dodávky přesně půjde, Washington nespecifikoval.

Za nejnovější vojenskou pomoc už Bidenovi v pátek večer poděkoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Podnikli jsme další důležitý krok k porážce ruského agresora. Ukrajina bude svobodná,“ napsal na Twitteru.

Podle agentury AFP, která se odkazuje na nejmenovaného vysokého představitele amerického ministerstva obrany, má jít mimo jiné o rakety pro americké raketomety HIMARS.

Foto: U.S. Army Acquisition Support Center, Lockheed Martin, The Guardian, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Americký systém HIMARS na Ukrajině změnil situaci na frontě.

Dřívější informace agentury Reuters, která se stejně jako AFP odvolala na nejmenovaného představitele americké obrany, říkají, že USA pošlou Ukrajincům monitorovací bezpilotní letadla Scan Eagle, houfnice ráže 105 milimetrů, protitankové střely Javelin a poprvé také obrněná vozidla MRAP odolná proti minám.

Ukrajinské ozbrojené síly v sobotu ráno uvedly, že se jim na několika místech frontové linie podařilo odrazit ruské útoky. Rusové útočili ve směru na města Kramatorsk a Bachmut, ležící v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.

Výbuch v Sevastopolu

Ukrajinci také oznámili, že se jim nad Dněpropetrovskou oblastí podařilo sestřelit čtyři ruské střely Kalibr. Rakety ale v noci dopadly na ukrajinský Mykolajiv.

Ukrajinská agentura Unian a další média také v sobotu dopoledne informovala, že na Ruskem okupovaném poloostrově Krym došlo k další sérii výbuchů. Například na velitelství ruské Černomořské flotily v Sevastopolu měl zaútočit dron a zasáhnout střechu budovy.

Videa exploze a oblaku kouře v Sevastopolu se dopoledne objevila na sociálních sítích. Na záběrech je vidět i letící dron a je slyšet střelba. Objekt se Rusům sestřelit nepodařilo.

Dron už zaútočil na velitelství flotily jednou na konci července, když měli Rusové slavit den námořnictva.

Výbuchy byly na okupovaném Krymu slyšet už v pátek v Jevaptorii na černomořském pobřeží. Představitelé Ruskem dosazené správy poloostrova pak informovali, že v Jevpatorii i v Sevastopolu patrně zafungovala ruská protivzdušná obrana.

Výbuchy na Krymu

Na Krymu došlo během srpna k vícero výbuchům. Podle americké CNN stojí za třemi explozemi na poloostrově Ukrajina. Tvrdí to na základě interních zpráv, které s ní sdíleli ukrajinští úředníci.

Také ve čtvrtek byly z Krymu hlášeny exploze. Nejméně čtyři výbuchy byly slyšet v blízkosti letiště Belbek u Sevastopolu.

Reklama

Doporučované