Hlavní obsah

Od loňska kvůli nemoci nechodí do práce, absenci poslance chce řešit i ANO

Foto: Facebook Milana Wenzla

„Tak poslední billboard visí! Přijďte nás podpořit k volbám 23. a 24. září,“ psal Milan Wenzl na facebooku. Ze zastupitelstva i Sněmovny se však stále omlouvá kvůli nemoci.

Reklama

Starosta Prahy 15 a poslanec Milan Wenzl (ANO) kvůli nemoci už téměř rok nechodí do práce. Klub ANO chce jeho absenci v Parlamentu řešit. Na radnici městské části pak může být jeho hlas zásadní pro rodící se koalici.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Milanu Wenzlovi loni diagnostikovali leukémii a musel zahájit okamžitou léčbu. Od konce listopadu chybí jak v Poslanecké sněmovně, tak na zastupitelstvu Prahy 15. Letos v létě přitom před komunálními volbami oblepil městskou část plakáty, které voliče ujišťovaly, že „za Wenzla je líp“.

Politik, který znovu kandidoval na starostu, v srpnu Seznam Zprávám potvrdil, že už je vyléčen a těší se do práce. „Od září nastupuji do Poslanecké sněmovny. Vracím se do práce,“ řekl tehdy.

Lékař mu prý řekl, že je de facto zdravý, a pouze mu doporučil do míst s větší koncentrací lidí nosit respirátor.

V září poslanci absolvovali 11 jednacích dnů, na všech byl Wenzl omluven. Stejně tak se ze zdravotních důvodů omluvil i z posledního jednání městské části, které se konalo v polovině září – několik dnů před volbami, v nichž jím vedená kandidátka skončila na třetím místě.

Wenzl nyní Seznam Zprávám napsal, že se z jednání Sněmovny a zastupitelstva i nadále omlouvá ze zdravotních důvodů, které ale nechtěl blíže rozvádět. Svoji nemoc označil za nevyzpytatelnou. „Nedokážu vám nyní přesně odpovědět, kdy budu schopen pracovat,“ reagoval na dotaz.

A dodal, že na radnici Prahy 15, v jejímž čele v posledních dvou volebních obdobích stál, nyní o post starosty vzhledem k volebnímu výsledku ANO neusiluje.

Schillerová: Chci s ním hovořit

Poslanecký klub hnutí ANO se chce Wenzlovou pokračující absencí v Poslanecké sněmovně nějakým způsobem zabývat.

„Chci se s ním ale co nejdříve setkat a hovořit s ním o tom. Ale samozřejmě velice citlivě. Jde o zdraví a nikdo nevíme, kdy něco potká nás,“ řekla předsedkyně klubu Alena Schillerová.

Wenzl od loňského listopadu chyběl na všech zasedáních. Včetně třeba mimořádné schůze, kterou svolalo hnutí ANO a na níž chtělo vyjádřit nedůvěru vládě Petra Fialy (ODS).

Na dotaz, zda vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nezvažoval rezignaci, Wenzl uvedl, že nikoliv. „Na post poslance rezignovat nehodlám, neboť mandát trvá čtyři roky a své práci se budu velice rád věnovat, až mi to můj zdravotní stav dovolí.“

Hledají se dva zastupitelé

Na jeho hlasu může záviset nově budovaná koalice v Praze 15, kterou se nyní pokoušejí na stávajícím půdorysu tvořit hnutí ANO společně s ODS, TOP 09 a uskupením Nezávislí.

„Máme 14 mandátu, potřebujeme jich 16. Vyzvali jsme ke spolupráci všechny zastupitele, kteří to myslí s městskou částí vážně,“ řekl Seznam Zprávám zastupitel Petr Neumann (TOP 09).

Vítězné hnutí Patnáctka náš domov (PND) ani Piráti však jejich volání nevyslyšeli, byť Piráti podle Neumanna už na začátku dostali „lukrativní nabídku“. „Chceme také jednat se zastupiteli z KDU-ČSL, kteří jsou součástí kandidátky Patnáctka náš domov, abychom udělali koalici na vládním půdorysu,“ nastínil Neumann.

Lidovci sdružení PND založili spolu se Zelenými a nezávislými už před osmi lety a podle jeho lídra Marcela Pencáka nehrozí, že by se lidovečtí zastupitelé takzvaně trhli a přidali se ke vznikající koalici. „Patnáctku jsme zakládali společně už před řadou let proto, že nás spojuje pohled na rozvoj městské části. Stranickost v tom nehrála roli,“ vysvětlil.

Přidat se nechtějí ani tři Piráti. „Neumíme si představit koalici bez vítěze voleb, kterým je Patnáctka náš domov,“ řekla k tomu lídryně Pirátů Radka Daníčková.

„Nelze nic předjímat“

Jediným subjektem, který vznikající koalici v tuto chvíli zbývá, je tak hnutí SPD, s jehož dvěma zastupiteli by vládnoucí koalice měla tu nejtěsnější možnou většinu. A na prohlasování svých návrhů by potřebovala stoprocentní docházku všech zastupitelů. Včetně Milana Wenzla.

Politici z ODS a TOP 09 zatím o koalici s SPD nechtějí vůbec spekulovat. „Nelze nic předjímat, jednalo by se o čisté spekulace,“ napsal Seznam Zprávám Pavel Klega (ODS).

Hovoru o menšinové koalici s podporou SPD se vyhýbá i Neumann z TOP 09. Ostatně jeho strana má i ve stanovách, že členové „topky“ nemohou působit v koalicích s podle nich nedemokratickými stranami, do nichž zahrnují i SPD.

Podobnou situaci jako Poslanecká sněmovna, kde poslanec Wenzl chybí už téměř rok, řešil před několika lety i Senát. Tehdejší senátor František Čuba (SPOZ) se od poloviny roku 2016 neúčastnil ze zdravotních důvodů žádné schůze. Jeho absence trvala půldruhého roku. Na funkci senátora rezignoval až v první polovině roku 2018 po nátlaku tehdejšího šéfa horní komory Parlamentu Milana Štěcha (ČSSD).

Jak chodí poslanci na hlasování?

Milan Wenzl (ANO) se kvůli nemoci, kterou mu diagnostikovali měsíc po volbách, účastnil jen jednoho procenta hlasování v Poslanecké sněmovně. Podívejte se na docházku jeho zdravých kolegů.

Reklama

Doporučované