Hlavní obsah

Je to tragédie, řekl Okamura. Fialova vláda ustála hlasování o nedůvěře

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala (ODS).

Reklama

aktualizováno •

Vláda Petra Fialy ustála ve Sněmovně hlasování o vyslovení nedůvěry. Proti vládě hlasovali poslanci ANO a SPD. Debata před hlasováním trvala nepřetržitě 22 hodin.

Článek

Hlasování probíhalo abecedně a veřejně. Nedůvěru vládě vyslovilo 84 přítomných poslanců opozice. Nutných bylo 101 hlasů. Proti nedůvěře hlasovalo 100 poslanců koalice.

Premiér Petr Fiala po hlasování řekl, že opoziční strany ANO a SPD absolvovaly sněmovní maraton ze dvou důvodů. Opozice podle něj nemá řešení a ve společnosti šíří nenávist. Podle Fialy se také strany stále nesmířily s výsledky voleb.

„Tato schůze byla opozičními stranami svolána ze dvou důvodů. Blíží se volby a chtěly si udělat kampaň. Důvod číslo dvě, panu Andreji Babišovi se v poslední době nakupily problémy, v příštích dnech ho čeká soud,“ řekl novinářům Fiala ve Sněmovně.

Fiala také odmítl kritiku, která na jeho vládu směřovala. „Opozice nás uráží a kritizuje místo toho, aby se sama chovala státotvorně a na chvíli připustila, že na mnoha problémech, kterým naše země čelí, má právě dnešní opozice obrovský podíl,“ dodal předseda vlády.

Šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová řekla, že opoziční strany včetně Andreje Babiše předvedli blábolení.

Nespokojený je naopak s výsledkem hlasování šéf SPD Tomio Okamura. „Je to špatná zpráva pro občany České republiky, že se nepodařilo vládě vyslovit nedůvěru. Vláda nemá řešení pro energetickou krizi a bohužel miliony občanů budou řešit problémy, firmy budou krachovat, je to tragédie,“ řekl po hlasování Okamura.

Rušná byla noční část jednání:

O narozeninách i zlatokopkách

Babiš dnes v projevu stejně jako ve čtvrtek kritizoval vládu Petra Fialy. Dnes byl ale i osobní: „Chtěl bych mu dodatečně popřát k narozeninám, přeji mu, aby neakceptoval lži, které mu podsouvá jeho okolí. Mám narozeniny, v mém věku se to ale neslaví,“ vzkázal Petru Fialovi.

Vyjadřoval se i ke své absenci na jednáních Sněmovny. „Moje práce není poslouchat Michálka, že má Okamura vířivku… Chodím do práce. Když mi zavelí Alenka Schillerová, musíte být ve Sněmovně, tak jsem tady.“

Babiš se také navezl do ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky. „Všichni tady moralizujete. Pane Jurečko, jak jste se rozvášnil na diskotéce v Českých Budějovicích? Tady píše dýdžej, že jste byl na večírku v klubu Maxim. Dle očitých svědků tam byl opilý Jurečka v obložení tamních klubových zlatokopek, které na veřejnosti oblizoval. Vy jste oblizoval zlatokopky? Proč jste oblizoval zlatokopky?“

Šéf lidovců Jurečka poté vystoupil a řekl, že se nesníží k tomu, aby komentoval bulvární titulky.

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová i další poslanci ANO tvrdili, že když v minulém volebním období dolní komora jednala o vyslovení nedůvěry kabinetu Andreje Babiše (ANO), tehdejší opozice, tedy nynější vládní tábor, přítomnost ministrů vyžadovala s argumenty o pohrdání Sněmovnou a o aroganci. „A když jste u vlády, tak vytáhnete usnesení. To je vaše politika,“ řekla šéfka poslanců ANO. „Pro vás platí jiná pravidla než pro nás,“ přidala se další poslankyně ANO Berenika Peštová.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Alena Schillerová během projevu ve Sněmovně

Právě projevem expremiéra a předsedy ANO Andreje Babiše schůze ve čtvrtek začala. Babiš kritizoval kabinet Petra Fialy. Ten reagoval, že Babišovi jde o rozvrat a chce se znovu chopit moci.

Kupka poukazoval na to, že při jednání o nedůvěře Babišově vládě loni v červnu rovněž vznikaly situace, kdy ve vládních lavicích seděli pouze dva členové vlády. „Nic se na té situaci nezměnilo,“ uvedl. Poslankyně Jarmila Levko (STAN) zase podotkla, že když nyní ministři rekapitulovali svou dosavadní práci a hovořili o dalších plánech, byly prázdné opoziční lavice.

„My jsme zcela v souladu s jednacím řádem,“ zdůraznil k nynějšímu jednání předseda poslanců KDU-ČSL Marek Výborný. Poslanec ODS Petr Bendl připomněl, že v sále musí být aspoň jeden člen vlády. V minulém období se jednání Sněmovny přerušovalo, protože v sále nebyl z členů kabinetu vůbec nikdo, prohlásil. Předseda ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO) připomněl Bendlovi postup ministrů současné vlády z letošního května, kdy při vystoupení lídra SPD Tomia Okamury k uprchlíkům z Ukrajiny opustili sál a „vypnuli Parlament“.

Bendl se pak poslanců ANO ptal, zda berou nynější sněmovní jednání vážně, když v opozičních řadách chybí předseda ANO Babiš. „Šéf to tady oddiskutoval hodinu a půl a pak se sebral a odjel,“ konstatoval. Schillerová ale Bendla ujišťovala, že Babiš je v budově Sněmovny. „Je u televize, slaví svoje dnešní narozeniny,“ informovala.

Reklama

Doporučované