Hlavní obsah

Kdo vylepil plakáty proti Peckové? Kamery zachytily muže napojené na ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Uprostřed poradce ANO Daniel Köppl.

Reklama

aktualizováno •

„Na tomto úřadě řádí Dozimetr.“ Plakáty s tímto tvrzením a fotkou hejtmanky Petry Peckové někdo vylepil v budově úřadu Středočeského kraje. Policie věc vyšetřuje, stopy vedou k hnutí ANO.

Článek

Úřad Středočeského kraje je blíž odhalení, kdo na chodbách 30. října vylepil plakáty spojující hejtmanku Petru Peckovou (STAN) s kriminální kauzou Dozimetr. Věcí se zabývá policie, napsal dnes server Neovlivní.cz.

Krajský úřad našel kamerové záznamy z konce října, na kterých plakáty rozvěšuje neznámý mladík. Podle zdrojů Seznam Zpráv by se mělo jednat o člena mládežnické organizace ANO. Hejtmanka ho i přímo jmenovala. „Ukázalo se, že tím, kdo letáky vylepoval, je Tomáš Gros, což je člen mladých ANO,“ uvedla.

Na internetu je k nalezení řada fotografií nápadně podobného mladíka ve společnosti politiků ANO, například Karla Havlíčka nebo Martina Kolovratníka. Seznam Zprávy se ho pokoušejí kontaktovat.

Mladík se na úřad dostal v doprovodu marketingového specialisty hnutí ANO Daniela Köppla. I toho se Seznam Zprávy pokusily kontaktovat, ale telefon nebral a vyžádal si SMS, na kterou však neodpověděl.

„Paní recepční je nejprve zastavila, aby se zapsali. Onen mladý muž již chtěl vytahovat občanský průkaz, ale pan Köppl mu v tom zabránil a řekl, že nepotřebují jít dovnitř. A udělal takový manévr, jako že vychází ven, a potom se vrátil s tím, že se dovolal někomu, komu má obálku předat, a že ji jen někomu dá ve vestibulu, a pod touto záminkou je recepční pustila do budovy,“ popsala Pecková, jak se muži dostali do budovy krajského úřadu.

Foto: Neovlivní.cz

Kamerové záznamy krajského úřadu, které zveřejnil server Neovlivní.

Policie obdržela kvůli incidentu dvě trestní oznámení. „Jedno jsem podala já za osobu Petru Peckovou pro pomluvu, pro lživé obvinění. A jedno trestní oznámení podával krajský úřad. Následně jsme policii předali veškeré důkazy, tedy letáky a kamerové záznamy,“ uvedla hejtmanka Pecková.

Dodala, že očekává, že odstranění dehonestujících plakátů zaplatí právě hnutí ANO.

Místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček pro Seznam Zprávy uvedl, že o žádné takové akci neví a považuje to za součást nějakého politického boje na zastupitelstvu.

„Jako předsednictvo jsme určitě nikoho neúkolovali a pokud to byla akce Mladého ANO, tak o tom nevím, protože oni fungují zcela autonomně. Když jsem ale navíc na sítích paní hejtmanky ty plakáty viděl, opravdu nevím, jaké mohl mít kraj náklady spojené s jejich odstraněním,“ reagoval na výzvu k uhrazení nákladů.

Dodal, že ale vítá zájem o kauzu Dozimetr. „Hnutí STAN by mělo především vysvětlit roli svých lidí v této kauze a ne reagovat nesmyslným trestním oznámením,“ rýpnul si Vondráček.

Hejtmanka dnes opakovaně odmítla jakékoli spojení s kauzou Dozimetr, která se týká zakázek v pražském dopravním podniku (DPP) a v níž policie navrhla obžalovat 11 lidí.

Neznám ho, tvrdí Köppl

Serveru Neovlivní Köppl řekl, že mladíka, s nímž přišel na úřad, nezná. „Nevím, kdo to je. Kouřil jsem před budovou a on mě oslovil, jestli bych ho dokázal dostat do úřadu. Tak jsem to udělal. Byl to nějaký student, ale neznám ho,“ řekl poradce.

Kamery ovšem oba muže zachytily společně i na chodbách úřadu. Na některých fotografiích je Köppl zachycen, jak drží stejnou obálku, s níž se pak mladík pohyboval po úřadu. Vrátná serveru sdělila, že ji Köppl přemluvil, aby mladíka nechala projít bez identifikace.

Reklama

Doporučované