Hlavní obsah

Lidovci mění ministra zemědělství. Kdo je muž, který má nahradit Nekulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Budoucí ministr zemědělství Marek Výborný.

Reklama

Ministerskou zkušenost zatím nemá a zemědělství se profesně nikdy nevěnoval. Ve straně však platí za silnou politickou figuru.

Článek

Lidovci po necelém roce a půl mění ministra zemědělství. Po nepříliš známém straníkovi Zdeňku Nekulovi, který se resortu ujal z pozice odborníka, se tentokrát rozhodli pro silnou politickou figuru, svého někdejšího stranického šéfa Marka Výborného. Nominaci Výborného musí ještě příští týden schválit celostátní výbor, širší vedení KDU-ČSL.

Sedmačtyřicetiletý Marek Výborný je v lidovecké straně od roku 2005. Ostatně členství u lidovců mají v rodině – jeho otec Miloslav Výborný patřil v 90. letech k výrazným tvářím KDU-ČSL, byl ministrem obrany a později ústavním soudcem.

Brífink předsedy lidovců Mariana Jurečky ke změnám na ministerstvu zemědělství.Video: ČTK

Budoucí ministr začínal s politikou na komunální úrovni, v zastupitelstvu a následně v radě Heřmanova Městce, kde v současnosti žije. V roce 2006 se ještě do Sněmovny nedostal – kandidoval až na pátém, těžko volitelném místě.

Ve volbách v letech 2010 a 2013 pak vůbec nekandidoval. Do parlamentní politiky se dostal až s volbami v roce 2017, kdy se stal lídrem pardubické lidovecké kandidátky.

Ve Sněmovně se pak věnoval školským tématům, ostatně je původní profesí gymnaziální učitel. Během sestavování Fialova kabinetu se o něm spekulovalo jako o kandidátovi na ministra školství.

Druhým jeho klíčovým okruhem zájmu je téma oddlužení a insolvence. Je například spoluautorem zákona, který umožnil takzvané Milostivé léto. Dlužníci díky tomu mohli v ohraničenou dobu oslovit exekutora a zaplatit jistinu, aniž by museli platit penále. V některých případech se právě penále vyšplhalo do nepoměrných výší vzhledem k samotnému dluhu a činilo tak dluh reálně nesplatitelný.

Výborný byl v minulých měsících také jedním z hlavních lidoveckých vyjednavačů konsolidačního balíčku, který má srazit schodky rozpočtu v příštích letech.

Rodinná tragédie

V roce 2018 se Marek Výborný přihlásil o post předsedy KDU-ČSL poté, co odmítl ve vedení strany dále pokračovat Pavel Bělobrádek. Na sjezdu, který proběhl o rok později na jaře 2019, porazil Mariana Jurečku, který byl v té době „druhým mužem“ lidovců a jeden z hlavních favoritů. Výborný tehdy porazil Jurečku v poměru 256 ku 124 hlasům a Jurečka nakonec vypadl i z užšího stranického vedení.

Již na podzim téhož roku ovšem Výborného postihla rodinná tragédie. Náhle mu zemřela žena na srdeční selhání a on zůstal sám s třemi nedospělými dětmi. Záhy poté se rozhodl, že z vedení strany odejde.

„Táta je více než předseda,“ vysvětloval své rozhodnutí. V Poslanecké sněmovně zůstal, lidovci si místo něj pak zvolili do čela pár měsíců před tím odmítnutého Mariana Jurečku, který je jejich šéfem dosud.

Jak již bylo řečeno, v kuloárech se o Výborném spekulovalo jako o možném ministrovi již po volbách v roce 2021, kdy ještě nebylo jisté, která strana současné vládní koalice bude mít jaké ministerstvo.

Šlo tehdy ale o rezorty, které mu jsou historicky blízké, zejména školství. Zemědělství se nikdy profesně nevěnoval. Nakonec se stal nejvlivnějším poslancem strany, tedy předsedou poslaneckého klubu.

Reklama

Doporučované