Hlavní obsah

Neměl jsem podporu, řekl Nekula ke konci na Ministerstvu zemědělství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Na Ministerstvu zemědělství se chystá změna. Místo Zdeňka Nekuly se má vedení úřadu ujmout člen předsednictva lidovců Marek Výborný.

Článek

Lidovci střídají ministra zemědělství. Místo po Zdeňku Nekulovi by měl obsadit nynější šéf poslanecké frakce Marek Výborný. O chystané výměně informovaly Seznam Zprávy jako první.

Nekula uvedl, že necítil podporu od svých straníků, a proto končí. „Potřeboval jsem silnou podporu vedení strany, které se mi ale nedostávalo. Není jiné cesty, než abych na postu ministra zemědělství svou práci přerušil,“ prohlásil na tiskové konferenci.

S čím přesně byla strana nespokojená, nechtěl odcházející ministr říci.

Vyjadřovat se k tomu nechtěl ani předseda strany Marian Jurečka. Stejně tak k tomu, kdo Nekulův konec ve funkci inicioval. „Už to nebudu blíže komentovat,“ zopakoval několikrát.

„Maximálně jsem se snažil, aby naše resorty fungovaly dobře a dokázali jsme vyjednávat dobré podmínky v rámci koalice. Dál asi nemá smysl, abych tuto otázku komentoval,“ řekl na dotaz, v čem neměl Nekula podporu.

„Možná jsem nebyl nejobratnější“

Podle informací Seznam Zpráv byla ve straně nespokojenost s tím, jak Nekula řeší problém s drahými potravinami. Podle lidovců se mu ani dostatečně nedaří prosazovat stranické priority.

„Od začátku jsem byl ministr, který vyvolává kontroverze. Boj proti vysokým cenám potravin byl trnem v oku mnoha subjektům. Možná jsem nebyl nejobratnější v komunikaci, ale dělal jsem kroky pro dobrou budoucnost našeho zemědělství a krajinu,“ je přesvědčený Nekula.

Nominaci Marka Výborného musí ještě schválit širší vedení strany. Podle Jurečky jde o velmi dobrého kandidáta, ačkoli se oblasti zemědělství nevěnoval. „Chceme, aby změna proběhla tak, aby od 1. července mohl nastoupit nový ministr,“ uvedl Jurečka.

KDU-ČSL chce na ministerstvu někoho se silným politickým mandátem. To Výborný jako někdejší předseda strany a současný šéf poslaneckého klubu splňuje.

Premiér: Je třeba řešit cenu potravin

Premiér Petr Fiala (ODS) respektuje právo lidovců navrhnout nového kandidáta na post ministra zemědělství. Marek Výborný je zkušený politik s morálním kreditem, byl by pro vládu velkou posilou, sdělil ČTK.

„Před novým ministrem zemědělství stojí úkoly, které nejsou jednoduché. Musí intenzivně pracovat na zlevnění potravin a pomoci tak s dalším snížením inflace, která trápí občany. Věřím ale, že v této důležité misi obstojí,“ uvedl premiér.

V lepší komunikaci věří koalice i opozice

„Je to ministr, který nemluvil ve Sněmovně, neargumentoval, nic nedělal, neřešil žádné problémy v zemědělství, takže jako by tam nebyl. Ten člověk prostě nefungoval,“ řekl novinářům k Nekulově působení na čele ministerstva předseda opozičního klubu SPD Fiala. „Je dobře, že ho pětikoalice mění,“ poznamenal.

A stejně mluví i šéf opozičního hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, podle kterého se končící Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) účastnil jednání jen sporadicky. „Predikovat, jak si Marek Výborný povede v pozici ministra zemědělství, nechci. Budu mu držet palce,“ řekl ČTK. Lépe komunikovat by měl podle Faltýnka také se zemědělskou veřejností, a to s malými i velkými nevládními organizacemi zastupující zemědělce.

Také předseda sněmovního zemědělského výboru Michal Kučera (TOP 09) čeká od nového ministra zemědělství lepší komunikaci.

Co měl Nekula udělat lépe

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza řekl ve středu ČTK, že se Nekula měl zasadit o podporu volného trhu, snížení byrokracie nebo změny v systému udělování dotací. Výraznější pokrok Nekula neudělal ani směrem k modernizaci produkce potravin, dodal.

K odstoupení se vyjádřilo například i Hnutí Duha, jeho předseda Martin Rexa ocenil, že Ministerstvo zemědělství za Nekuly začalo spolupracovat s Ministerstvem životního prostředí. Tuto spolupráci je podle Rexy potřeba dále posílit. „Ministerstvo zemědělství by se nemělo stavět do opozice vůči ochraně životního prostředí, ale přijmout, že jen s podporou přírody může zemědělství být skutečně dlouhodobě udržitelné,“ řekl.

Agrární komora ČR u končícího ministra oceňuje hledání kompromisů, racionální přístup k předsednictví ČR v Radě EU a také obhajobu zemědělského sektoru v debatě o zdražování potravin. ČTK to řekl prezident komory Jan Doležal. Komora je podle něj připravená spolupracovat s nástupce Nekuly.

S přispěním reportéra Jaroslava Gavendy.

Reklama

Doporučované