Hlavní obsah

Nekula zkritizoval obchody kvůli ceně brambor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula tepe obchodníky, kteří podle něj nezlevňují brambory, přestože začala sklizeň.

Článek

Trh s potravinami sice podle hlídačů konkurence z Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže funguje a nikdo od farmářů až po obchodníky nemá nepřiměřeně vysoké obchodní přirážky, přesto ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na tempu nepolevil.

Po dalším kole jednání meziresortní skupiny k cenám potravin upozornil na z jeho pohledu nesoulad u brambor. Aktuálně podle něj začala sklizeň raných brambor, a tak by měly v obchodech zlevňovat – ale to se prý neděje.

„Obchodníci opakovaně říkají, že s nástupem sezónní lokální zeleniny cena klesne. Dostupná data ale ukazují přesně opačnou situaci, a to, že přestože se cena zemědělců mění jen v řádu haléřů, cena na pultech roste i o několik korun,“ řekl na tiskové konferenci.

Vzpomněl přitom na minulý rok, kdy farmáři prodávali brambory za 4,90 a na pultech obchodů stál kilogram 17,90 Kč. „V obchodě byla na každém kilogramu obchodní přirážka 13 korun a v procentech činila neuvěřitelných 264 procent,“ řekl Nekula a zadoufal, že se letos situace nebude opakovat.

Konzumní brambory podle Českého statistického úřadu zdražily za měsíc z 18,98 Kč v dubnu na 20,13 Kč v květnu. Novější data úřad nemá, a nelze proto výrok ministra ověřit. Nicméně při pohledu do minulosti bylo běžné, že ještě v červnu brambory nezlevňují a nová sklizeň se do pultových cen plně začíná promítat až v létě.

„Brambory z pole opravdu mohou stát pět korun a na pultě 20 Kč. A řetězce přitom nekradou. Brambory se musejí mýt, navážit, zabalit, platíte dopravu, skladování a další věci. Ve finále ještě vysoké DPH 15 procent,“ reagoval ředitel družstevní sítě COOP Tomáš Březina.

„Je tady ještě jedna věc. Všichni si myslí, že když máme hodně prodejen, musí to být levné. Ale to neplatí. Česko má obrovské množství prodejní plochy na hlavu, ale tu musíte zaplatit. To znamená elektřinu, zaměstnance, regály, fixní náklady. A někdy část nevýdělečných prodejen dotujete. I to se promítá do ceny potravin,“ dodal.

Zhruba 80 procent brambor k domácí spotřebě se vypěstuje na českých polích, asi pětina se dováží ze zahraničí.

Podle Tomáše Prouzy, prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu, by se měl ministr na cenu spíš ptát dodavatelů brambor. „Obchody do ceny na pultech promítají cenu, za kterou jsou ochotni brambory prodat dodavatelé. A je logické, že pěstitelé se do ceny raných brambor snaží promítnout vysokou cenu hnojiv i rychle se prodražující lidskou práci, protože v zemědělství chybí tisíce pracovníků. Pokud zlevní dodavatelé, klesne i cena v obchodech,“ uvedl.

Ministr Nekula dodal, že bude dál vyvíjet tlak na řetězce, aby se trh narovnal. Celková inflace a také inflace u potravin klesá a resort je přesvědčen, že na tom má nemalý podíl. Ani to nelze ověřit. Podstatně větší podíl nejspíš budou mít klesající ceny potravinářských surovin, jako je pšenice, pohonných hmot a energií a také hnojiv.

Lidovecký ministr také pokáral obchodníky za špatné výsledky kontrol prováděných Českou obchodní inspekcí. Z 327 kontrol od dubna kontroloři zjistili porušení zákona ve více než 130 případech. Nejčastěji se jednalo o nesprávné určování zboží, kdy byla zákazníkům u pokladny naúčtována jiná cena než na cenovce. Velmi časté byly i případy, kdy obchodníci nerespektovali nová pravidla na stanovení slevy, kterou neodvozovali z nejnižší ceny u zboží za posledních 30 dnů. Obchodníkům za to hrozí pokuty v řádu statisíců až milionů korun.

Do textu jsme doplnili reakci řetězců a Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Reklama

Doporučované