Hlavní obsah

„Řetězcům se neomluvím.“ Nekula komentuje pátrání po drahých potravinách

ÚOHS nezjistil žádný kartel ani dominanci na trhu s potravinami. Proč jsou tedy v Česku dražší než jinde v Evropě? A kdy zlevní?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Antimonopolní úřad hledal viníka vysokých cen základních potravin. Za zdražování nemohou zemědělci, zpracovatelé ani obchody. Dominantní postavení ani kartel úřad nezjistil. Hostem Agendy je ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Článek

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zkoumal ceny vajec, mléka, másla, drůbeže a mouky za posledního zhruba dva a půl roku. Zaměřil se také na marže v jednotlivých částech produkce potravin. Nezjistil ale, že by si producenti či prodejci přiráželi „nepřiměřeně“.

U mléčných výrobků, mouky, vajec i kuřecího masa měli v posledních měsících v řadě od výrobců po obchod nejvyšší marže prvovýrobci, uvedl ÚOHS.

„Jsem rád, že ÚOHS začal pracovat a jsem rád, že v Česku funguje tržní prostředí,“ uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v Agendě Speciál k oznámení antimonopolního úřadu.

„Byť se zdá, že úřad nic nezjistil, tak to můžeme číst i tak, že na vině jsou všechny složky - zemědělci, potravináři i obchodníci,“ řekl Zdeněk Nekula.

Ministr zemědělství plánuje dál pokračovat v tlaku na obchodníky a ukazovat příklady dobré praxe. „V brzké době také zveřejníme, který z řetězců prodával nejvíce českých produktů,“ oznámil Zdeněk Nekula.

Jak konkrétně bude jeho úřad tlačit na ceny v obchodech, však ministr neuvedl. „Je potřeba situaci neustále monitorovat a využívat všechny nepřímé možnosti, jak tlačit na ceny.“

Klíčovou roli mají zákazníci, tvrdí ministr Nekula. „Oni mají v ruce hlavní možnosti, jak tlačit na obchody, jednoduše v tom, kde nakupují.“

Podle ministra zároveň antimonopolní úřad přišel s varováním, že tuzemský trh je příliš koncentrovaný, a to zejména v maloobchodu. „Mne to netěší,“ řekl ministr s tím, že za svoji předchozí kritiků vůči řetězcům se omlouvat nebude.

Znovu zopakoval, že je přesvědčen, že zejména u cukru nebo vajec došlo k přílišnému a nedůvodnému zdražování. „Dali jsme podnět i na ten cukr a čekáme na výsledky,“ uvedl ministr.

Celý rozhovor s ministrem zemědělství si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované