Hlavní obsah

Koalice Spolu za dva roky od voleb ztratila 9,5 %. ANO naopak stále sílí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Strany koalice Spolu oznámily vytvoření společné kandidátní listiny do evropských voleb. Ve volbách sněmovních však podle průzkumu značně ztrácí.

Reklama

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky by v listopadu podle průzkumu agentury Kantar jasně vyhrálo hnutí ANO. Zatímco před dvěma lety byla koalice Spolu před ním, dnes by na něj ztrácela 16 %.

Článek

Listopadový volební model agentury Kantar pro Českou televizi potvrzuje dlouhodobou dominanci hnutí Andreje Babiše. ANO by si oproti sněmovním volbám v roce 2021 polepšilo o sedm procentních bodů.

Druhá je podle modelu ODS (12,5 %), dále Piráti (11,5 %) a SPD (10 %). Do dolní komory Parlamentu by prošli i vládní Starostové (7 %) a TOP 09 (5 %). Naopak poslední strana pětikoalice - KDU-ČSL - by se ziskem 2 % byla až za sociální demokracií, Zelenými, KSČM a Přísahou. Stejného výsledku jako lidovci by pak dosáhla i Trikolora a Svobodní.

Pokud by občanští a křesťanští demokraté společně s TOP 09 utvořili volební koalici Spolu, jejich zisk by činil 18,5 %. Před dvěma lety ovšem tato koalice získala 27,8 % a s náskokem přibližně 35 000 hlasů na hnutí ANO tehdy volby do Poslanecké sněmovny vyhrála.

Podle modelu Kantaru tak výsledek platformy premiéra Fialy o téměř 10 % zaostává oproti zisku z před dvou let a o 16% oproti nyní vítěznému hnutí expremiéra Babiše.

Průzkum se konal od 13. listopadu do 1. prosince, zúčastnilo se ho více než 1000 respondentů.

PROHLÉDNĚTE SI TZV. POLL OF POLLS. VYCHÁZÍ Z JEDNOTLIVÝCH MODELŮ PŘI PROPOČTECH CELKOVÉHO VÁŽENÉHO PRŮMĚRU PRO KAŽDOU ZE STRAN.

Reklama

Doporučované