Hlavní obsah

Komise vybírá šéfa Lesů ČR. Jurečka odmítá, že by „tlačil“ stíhaného muže

Foto: vláda.cz

Agendu Ministerstva zemědělství už neřeším, tvrdí lidovecký předseda a vicepremiér Marian Jurečka.

Reklama

Lidovecký místopředseda Tomáš Zdechovský potvrdil, že se o možnosti návratu bývalého generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda hovořilo ve vedení KDU-ČSL. Šlo prý ale jen o neformální diskusi k budoucnosti státního podniku.

Článek

Během nejbližších dnů by se mělo ukázat, kdo má největší šanci stát se novým generálním ředitelem státních Lesů České republiky. Pětice zájemců, která se přihlásila do výběrového řízení, má podle informací Seznam Zpráv v úterý 8. února předstoupit před výběrovou komisi.

Ministerstvo zemědělství ale zatím nechce sdělit nic bližšího, co by mohlo poodhalit, jaká jména jsou vůbec ve hře či kdy a kdo bude šéfa vybírat. Přes kritiku nevládních organizací se oficiálně stále ví jen to, že ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) hodlá nového generálního ředitele jmenovat do konce února.

„Výběrové pohovory se uskuteční v tomto týdnu, kdy také budou předány podklady ministru zemědělství s doporučením výběrové komise na možné vhodné kandidáty. O výběru z doporučených kandidátů výběrovou komisí rozhodne ministr zemědělství,“ uvedl mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

Objevují se informace, že mezi pěti zájemci je i bývalý generální ředitel Daniel Szorád, on sám se však k této možnosti nevyjádřil.

Také vicepremiér Marian Jurečka odmítá, že by se ve prospěch Szorádova návratu angažoval, jak o tom mluví řada zdrojů. „Agendu Ministerstva zemědělství neřeším od 3. ledna, kdy nastoupil pan Nekula,“ říká předseda lidovců a ministr práce a sociálních věcí, který Ministerstvo zemědělství dočasně řídil na přelomu roku, když bylo kvůli onemocnění covidem odloženo jmenování Zdeňka Nekuly.

Stíhaný Szorád jako téma u lidovců

Byl to právě Marian Jurečka, kdo před vánočními svátky v roli dočasného ministra zemědělství ze dne na den odvolal předchozího šéfa Lesů ČR Josefa Vojáčka. S Danielem Szorádem jsou si blízcí. Exředitel stál v čele státního podniku v době, kdy byl Jurečka ministrem zemědělství v Sobotkově vládě. Výborné vztahy podle pozorovatelů přetrvávají do dnešních dnů a to i skrze Szorádova bratra Luďka, jenž působí ve firmě Kloboucká lesní.

Daniel Szórád však v minulosti čelil kritice, že svou manažerskou liknavostí napomohl kůrovcové kalamitě. A je také trestně stíhán kvůli podezření, že po svém odchodu z Lesů ČR nedodržel podmínky konkurenční doložky, a tím svého původního zaměstnavatele poškodil. Jak v lednu uvedl Deník N, policie navrhla Szoráda v této věci obžalovat.

Kdyby se v této situaci Daniel Szorád na post šéfa Lesů ČR vrátil, dostal by se do podobné pozice jako trestně stíhaný premiér Andrej Babiš, jehož i KDU-ČSL opakovaně kritizovala, že setrvává ve vysoké státní funkci navzdory trestnímu stíhání.

Podle informací Seznam Zpráv se o Danielu Szórádovi a jeho eventuálním návratu nedávno mluvilo i při jednání lidoveckého vedení. Připouští to i místopředseda strany Tomáš Zdechovský.

„Bavili jsme se o Danielu Szorádovi spíše neformálně, žádné hlasování k tomu neproběhlo. A ta debata se nesla v tom duchu, co by vlastně po odvolání předchozího generálního ředitele mělo následovat,“ uvedl Zdechovský.

Nechce přitom říct, kdo z vedení zaujal jaké stanovisko a jaký názor byl převažující. Sdělil pouze svůj vlastní postoj, poměrně nekompromisní: „Je celkem jasné, že trestně stíhaná osoba nemůže být ředitelem Lesů ČR. Musí si nejdříve ten svůj problém vyřešit,“ uvedl europoslanec a místopředseda KDU-ČSL.

Mimochodem v minulých týdnech se hovořilo i o tom, že by mezi kandidáty na nového ředitele měl být právě i Zdechovský. Ten však popírá, že by o funkci usiloval, ačkoliv nezastírá, že mu kvůli zmíněné šeptandě telefonovala i řada vlivných lidí.

„Tuším, jak to celé asi vzniklo. Jsem totiž z Hradce Králové, kde mají Lesy ČR generální ředitelství a před lety jsem pro ně dělal i nějaké školení. Ale nebylo by určitě dobré, kdyby v čele státního podniku byl nějaký politik,“ uvedl Zdechovský.

Šance pro pověřeného šéfa Grodu

Kvůli Szorádově problému a odporu i u části lidovců se nyní jeví jako pravděpodobnější, že by se novým generálním ředitelem mohl stát Jiří Groda, dlouholetý lesní správce z Vítkova na Opavsku, který byl po Vojáčkově vyhazovu 23. prosince pověřen řízením státního podniku. I Groda si přihlášku podal a má k lidovcům také velmi blízko.

Ve hře jsou ale i další tři jména, jimž se už tolik šancí nedává. Pětici údajných uchazečů zveřejnily o víkendu jako první Hospodářské noviny a tato soupiska se shoduje i s poznatky Seznam Zpráv.

Svou účast deníku potvrdil Vít Skála, bývalý tajemník České lesnické společnosti, také Karel Maršík, majitel firmy KM Wood.

Pátým v soutěži by měl být nynější ministerský úředník a někdejší výrobně-technický ředitel Lesů ČR Václav Lidický. Seznam Zprávy se jej už minulý týden snažily kontaktovat, Lidický se ale ke své účasti v soutěži stále nevyjádřil.

Jisté už je, že na seznamu uchazečů není někdejší liberecký regionální manažer Lesů ČR Ludvík Řičář, jehož jméno bylo také opakovaně skloňováno. „Ne, přihlášku jsem opravdu nepodal,“ reagoval na dotaz redakce.

Jsem suverén, tvrdí ministr

Dosud ale není také jasné, kdo je členem výběrové komise, před kterou má pětice zájemců nyní předstoupit.

Podle neoficiálních informací v komisi zasedají zástupci obou lesnických fakult (z pražské České zemědělské univerzity a brněnské Mendelovy univerzity), dále zástupce Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů a také minimálně jeden reprezentant samotného Ministerstva zemědělství.

Ovšem ani k tomu se resort řízený lidoveckým ministrem Nekulou nechce vyjadřovat, aby prý nikdo z členů komise nemohl být ovlivňován.

„Můžeme sdělit, že jde o odborníky na problematiku lesního hospodářství, managementu a řízení organizace,“ uvedl v obecné rovině mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. Podle kritiků není ani zřejmé, jaké cíle si státní podnik vytyčil, jakou koncepci od nového ředitele očekává.

Ale zásadní otázkou zůstává, kdo opravdu ve finále o novém řediteli rozhodne. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula totiž už od svého nástupu čelí spekulacím, že faktickým pánem resortu je jeho už zmiňovaný stranický šéf Marian Jurečka.

„Já jsem suverén a takto to berte,“ odmítl však Nekula v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy, že by byl pouze Jurečkovou prodlouženou rukou.

Reklama

Doporučované