Hlavní obsah

Končí ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta Baláž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta ČR Martin Baláž (vlevo) při jmenování generálem, 8. května 2022.

Reklama

Ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta Baláž dnes požádal o odchod do civilu ke 30. dubnu. Informaci serveru Aktuálně.cz potvrdila policie na twitteru.

Článek

Na Pražském hradě končí další postava spojená s érou Miloše Zemana. Šéf prezidentských ochránců Baláž, který byl loni povýšen na brigádního generála, se rozhodl odejít do civilu.

Nově zvolený prezident Petr Pavel podle médií už dříve odmítl, aby ho střežila prezidentská ochranka, a to údajně právě kvůli propojení Baláže a vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře.

Časopis Reportér na konci ledna zveřejnil informaci, že podle jeho zdrojů Pavel odmítl, aby ho střežila oficiální ochranka prezidenta republiky. K důvodům údajně patří propojení Baláže a Mynáře. Pavla proto nyní chrání příslušníci Ochranné služby Policie ČR, která se stará o ostatní ústavní činitele, uvedl časopis.

Pavel dal už dříve najevo, že po nástupu do funkce 9. března plánuje redukci služeb poskytovaných hlavě státu.

Ke konci ledna podal výpověď také ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš a taky šéf sekretariátu Jaroslav Hlinovský. S tímto zjištěním přišel minulý týden Deník N.

Oba tak na Hradě zůstanou do konce března, od prvního února jim totiž běží dvouměsíční výpovědní lhůta.

Kruliš i Hlinovský se podíleli na Zemanově první prezidentské kampani v rámci Strany práv občanů. Později se stali důležitými spolupracovníky hlavy státu.

Zatímco Hlinovský zastával post šéfa odboru hned po prvním Zemanově zvolení, Kruliš se v roce 2014 stal nejprve zástupcem ředitele hradního protokolu. O čtyři roky později v čele odboru vystřídal Miroslava Sklenáře.

Reklama

Doporučované