Hlavní obsah

Konzervativci v Senátu bojují o šanci nepřijmout manželství pro všechny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Senát

Senátorky Jitka Chalánková a Daniela Kovářová pod dohledem aktivistů z Aliance pro rodinu .

Reklama

Nepředvídatelné hlasování o manželství pro všechny v Senátu naznačil výstup z ústavně-právního výboru. Senátoři se na něm nedohodli. Co vzejde z pléna, je proto nejisté. Hrozí i to, že zákon vůbec nevejde v platnost.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Někteří senátoři z ústavně-právního výboru by rádi upravili návrh občanského zákoníku na zrovnoprávnění stejnopohlavních svazků. Novela známá jako manželství pro všechny prošla Poslaneckou sněmovnou letos v únoru.

Za dohledu skupiny aktivistů z ultrakonzervativní Aliance pro rodinu vyrazila skupina konzervativních senátorů do boje za úpravu a okleštění práv, která by poslanci rádi stejnopohlavním párům přiznali.

Ústavně-právní výbor nakonec nepřijal žádné usnesení, senátoři se neshodli ani na tom, se novelou ze Sněmovny nezabývat, ani na žádném ze tří pozměňovacích návrhů.

To dokazuje, že senátory nejspíš v příštím týdnu, kdy zasedne plénum, čeká o manželství pro všechny dlouhá a náročná diskuze bez dopředu odhadnutelného výsledku.

Změny chtějí konzervativci i liberální senátoři

Jde o to, že návrh partnerství, který Sněmovnou prošel, umožňuje takzvané přiosvojení, které umožní dvoustupňové osvojení dětí. To se konzervativcům v Senátu nelíbí a chtějí tomu zabránit. Reálně tak hrozí, že celá novela, která horko těžko prošla Poslaneckou sněmovnou, skončí v koši a stejnopohlavní páry nezískají ani ta práva, která by jim chtěl sněmovní kompromis dopřát.

Jak už řekl sněmovní garant návrhu, poslanec Josef Bernard (STAN), jde o velice křehkou dohodu, která by se v Poslanecké sněmovně už pravděpodobně nemusela opakovat.

„Co jsem se bavil s poslanci, panuje obava, že kdyby se zákon vrátil ze Senátu, tak někteří, kteří pro něj poprvé zvedli ruku, by ji už nezvedli,“ řekl jasně předseda ústavně-právního výboru Tomáš Goláň, proč by byl nejradši, kdyby se horní komora rozhodla v příštím týdnu zákonem jednoduše nezabývat a rovnou ho tak poslala k podpisu prezidentovi.

Senátoři však už k novele připravili trojici pozměňovacích návrhů. Liberální senátoři chtějí plné narovnání práv a název manželství, konzervativci by pak ještě nějaká práva trochu přistřihli.

Senátor Zdeněk Hraba proto přišel s pozměňovacím návrhem, který by jasně uvedl, že přiosvojit si bude možné jen biologické dítě druhého partnera. Podle některých výkladů, které mají poslanci k dispozici, totiž bude možné si podle návrhu, který Sněmovnou prošel, projít takzvaně dvoustupňovým osvojením.

„Musí nastat výklad, kdo je rodičem a kdo je partnerem. Nerad bych byl svědkem, aby aktivističtí soudci úplně změnili vůli Poslanecké sněmovny, jaká má být právní úprava rodinného práva a třeba i osvojení,“ uvedl Hraba.

Jeho návrh hned podpořily další silně konzervativní senátorky Daniela Kovářová a Jitka Chalánková.

„Mluví se o tom, že se mají sjednotit práva. To je nepochopení toho, co je manželství. Manželství je výsada státu, instituce vytvořená k plození dětí a řádnému založení rodiny,“ argumentovala Kovářová. Zároveň začala bít na poplach, že touto změnou se otevřou dveře k náhradnímu mateřství, v čemž ji podpořila i Chalánková, která se několikrát během výboru dušovala, že sleduje především „nejlepší zájmy dítěte“.

„Surogátní mateřství se řeší jiným zákonem a vy to víte,“ upozornil je předseda výboru Tomáš Goláň.

Za senátorky a senátory, kteří by rádi práva stejnopohlavních párů narovnali co nejvíce, věc stručně shrnula senátorka Miroslava Němcová z ODS: „Když už se musím rozhodnout mezi tím, mít alespoň něco, nebo nemít vůbec nic, tak se přikláním k tomu, že nebudu podporovat žádné pozměňovací návrhy, jakkoliv rozumím pohnutkám některých a byla bych jim třeba i nakloněna. Ale dívám se na to, co je a co není reálné,“ uvedla Němcová.

Reklama

Doporučované