Hlavní obsah

Kompromis je příliš křehký. Senátem zmítá lobby za registrovaná partnerství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

V Senátu se začínají probírat změny v registrovaném partnerství.

Reklama

V Senátu se hraje o podobu manželství pro všechny. Byť skupina senátorů přišla s návrhem na plné zrovnoprávnění stejnopohlavních svazků, poněkud paradoxně by zastánci novely byli pro to, aby se v návrhu Senát příliš nevrtal.

Článek

Mezi poslanci panuje lehká nervozita, co senátoři udělají s novelou občanského zákoníku známou pod názvem manželství pro všechny. Obávají se, aby po senátním zásahu neskončila stejně jako Istanbulská úmluva, kterou senátoři smetli ze stolu.

Senát by měl novelu na příštím zasedání schválit, zamítnout, či upravit. Jak se k tomu postaví, se tento týden senátoři rozhodují v několika výborech.

Problém zvaný přiosvojení dítěte

Byť už dříve několik senátorek a senátorů jasně řeklo, že by byli pro plné narovnání práv lidí s homosexuální orientací, horní komora dlouhodobě platí za tu spíše konzervativní.

V úterý po poledni přišel novelu na výbory představit její garant z Poslanecké sněmovny poslanec Josef Bernard (STAN). Při diskuzi na sociálním výboru Bernard kolegům senátorům přiznal, že nejjednodušší by bylo, kdyby se Senát návrhem vůbec nezabýval.

„Na rovinu říkám, že dohoda na této podobě je křehká. Každá komplikace znamená to, že bude ohrožen,“ řekl na školském výboru.

Sněmovnou na konci února prošel pozměňovací návrh, který umožní stejnopohlavním párům uzavřít svazek zvaný partnerství s možností přiosvojit si biologického potomka partnera. Právě toto přiosvojení by se ale mohlo mezi politiky stát komplikací.

„Chtěli jste ode mě upřímnost, tak budu upřímný,“ uvedl Bernard. Vysvětlil, že předkladatel původně návrh zamýšlel tak, že bude možné přiosvojit si pouze biologické dítě partnera. V praxi by tomu ale tak být nemělo.

„Máme dvě stanoviska, že to tak není. Říkal jsem to na výborech i na plénu, ale stáli si za tím, že půjde jen o biologického potomka. V této dikci se to schválilo a dnes se mi ozývá řada zejména opozičních poslanců, kteří pro to hlasovali,“ uvedl Bernard.

Zjednodušeně řečeno – poslanci se nyní obávají, že pokud by Senát začal v novele, byť třeba v dobré víře, takzvaně vrtat, mohlo by to již přijatý návrh ještě pohoršit nebo úplně smést ze stolu. Na školském výboru senátoři odhlasovali, že by se horní komora neměla návrhem vůbec zabývat.

O čem budou senátoři hlasovat?

Do Senátu doputuje novela občanského zákoníku, kterou v únoru schválili poslanci. Má dát partnerům stejného pohlaví téměř stejná práva a povinnosti jako manželům, ale bez možnosti adopce. Možnost osvojení dítěte mají mít jen v případě, že by jeho biologickým rodičem byl jeden z nich. Původní návrh, který by svazky zcela zrovnoprávnil včetně názvu manželství, Sněmovnou neprošel.

Zatímco se zákonem zabývají výbory, odehrává se v zákulisí horní komory lobbistická bitva. Za svou ideální podobu zákona lobbuje jak konzervativní Aliance pro rodinu, tak organizace zastupující duhové rodiny Jsme fér. A to jak osobně, tak prostřednictvím e-mailových kampaní.

Hraje se především o to, zda Senát nechá projít Sněmovnou navrženou variantu – tedy partnerství bez názvu manželství a společných adopcí, ale s většími právy. Nebo jestli senátoři vrátí poslancům zákon se změnami – které by práva buď ještě rozšířily, nebo naopak osekaly.

Za TOP 09 přemlouvá senátory přímo šéfka strany Markéta Pekarová Adamová, Starostové zase vysílají středočeskou hejtmanku Petru Peckovou. Ta se pokoušela přesvědčovat senátory už před schvalováním Istanbulské úmluvy, stejně jako šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

„Na senátory STAN se snažím v tomto ohledu edukativně působit nepřetržitě. Ale musím říct, že tuto otázku vnímají ještě citlivěji než Istanbulskou úmluvu. S některými senátory se před hlasováním ještě určitě chci sejít,“ říká k tomu Pecková.

„Nedůstojný návrh“

Skupina senátorů, mezi které patří Adéla Šípová a Lukáš Wagenknecht, hodlá tento týden předložit pozměňovací návrh, který by homosexuální páry zcela zrovnoprávnil.

„Návrh, který doputoval ze Sněmovny, je podle mě nedůstojný. Ale jsme si vědomi naladění v Senátu, kdy kolegové náš návrh nejspíš odmítnou. Stejně jako toho, že ani ve Sněmovně není vůle prosadit vstřícnější variantu,“ říká senátorka Šípová.

Aliance pro rodinu podle informací Seznam Zpráv naopak lobbuje za to, aby senátoři podpořili nějakou konzervativnější verzi.

Část zákonodárců ale varuje před pokusy zákon v Senátu upravovat. Křehká sněmovní většina, díky které v únoru prošlo alespoň částečné zlepšení situace homosexuálních párů, už totiž v tuto chvíli nemusí platit. A vrácení zákona by tak bylo výhodnější pro konzervativce.

Právě proto se diskutuje i o již zmíněném řešení, které horní komora nepoužívá příliš často. Senátoři by se mohli zákonem takzvaně „nezabývat“. V takovém případě by verze schválená Sněmovnou putovala rovnou k prezidentovi, bez debaty v Senátu. Shodnout by se na tom ale musely všechny kluby a většina senátorů.

Jaký bude další postup?

  • Senát může zákon schválit nebo si odhlasovat, že se jím nebude zabývat. V takovém případě jde novela k prezidentovi.
  • Senát může zákon zamítnout. Pokud chtějí poslanci senátní veto přehlasovat, musí najít 101 hlasů. Pokud se nenajdou, zákon neplatí.
  • Senát může k zákonu přijmout pozměňovací návrh, který se vrací do Sněmovny. Pokud se pro pozměňovací návrh najde prostá většina poslanců, platí tento návrh. V opačném případě Sněmovna znovu hlasuje o původním znění zákona – pro jeho schválení je potřeba 101 poslanců.

Reklama

Doporučované