Hlavní obsah

Pro gaye a lesby pouze partnerství, nikoli manželství, rozhodli poslanci

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Marek Benda z ODS v debatě s Alenou Schillerovou z hnutí ANO

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZUJEME. Poslanecká sněmovna ve středu ve třetím čtení nepodpořila, aby i stejnopohlavní páry mohly uzavírat manželství.

Článek

Dlouhotrvající debata o takzvaném manželství pro všechny je u konce. Alespoň ve Sněmovně. Poslanci ve středu odpoledne odhlasovali jednu z kompromisních variant (jak kdo hlasoval, najdete zde).

Prošel návrh poslanců Jiřího Navrátila (KDU-ČSL) a Heleny Válkové (ANO), který zavádí pro stejnopohlavní páry partnerství, zákon jim nepovoluje adopce, ale umožňuje takzvané přiosvojení, tedy osvojení si biologického potomka svého partnera. V této podobě zákon putuje do Senátu.

„Došli jsme do stavu, kdy nevíme, jestli je to výhra dostatečná, abychom slavili, nicméně je to ohromný posun v tom, jak budou vnímaná práva stejnopohlavních párů. Je vyhraná pouze bitva, nikoliv válka, musíme do Senátu přesvědčit kolegy,“ zhodnotil hlasování Josef Bernard ze STAN, který chtěl prosadit pojem manželství i právo na adopci.

Olga Richterová z Pirátů považuje výsledek pouze za jeden krok na cestě ke skutečné rovnosti a plné důstojnosti všech občanů v zemi. „Stále bohužel budou lidé děleni na dvě kategorie. Na druhou stranu se významně zlepšují práva dětí a obecně těchto rodin. Je velice důležité, že nebyl přijat žádný z návrhů, který by výrazně limitoval možnosti přiosvojení a adopcí,“ uvedla.

O jakých dalších variantách poslanci hlasovali - a které neprošly -, najdete níže v boxu.

Poslanci se k hlasování vrátili poté, co jednání museli dopoledne přerušit kvůli mimořádné schůzi k migračnímu paktu.

Dopolední jednání vyobstruovalo hnutí SPD, svůj dlouhý projev měl například poslanec Jan Síla, který znovu opakoval své názory na homosexualitu a nesouhlas s tím, aby stejnopohlavní páry vychovávaly děti. Hnutí SPD už v úterý na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny uvedlo, že jeho poslanci pro zákon hlasovat nebudou vůbec.

A co děti?

Schvalování návrhu doprovázela vzrušená debata s argumenty z obou stran spektra už od prvního čtení.

Původní varianta, která gayům a lesbám umožňovala uzavírat manželství se všemi právy, nakonec ustoupila jednomu z kompromisních pozměňovacích návrhů (viz box níže).

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Klíč k manželství pro všechny drží v ruce Andrej Babiš.

Podle nich budou moci stejnopohlavní páry uzavírat takzvané partnerství, které jim narovná práva, co se týká dědictví, vdovských důchodů a dalších práv, která jsou v heterosexuálních manželstvích běžná.

Různorodé názory byly i na společné adopce dětí nebo na takzvané přiosvojení. To znamená, že partner si může přiosvojit biologické dítě toho druhého. Proti plnému zrovnoprávnění je dlouhodobě konzervativní část poslaneckého sboru v čele s KDU-ČSL a částí ODS. Úplně proti je SPD.

Jaké byly hlavní varianty?

  • Původní návrh (hlavní předkladatel Josef Bernard ze STAN): manželství, společné adopce, přiosvojení, ostatní drobná práva – plná rovnoprávnost
  • Varianta 2 (hlavní předkladatel Josef Cogan ze STAN): název partnerství, společné adopce, přiosvojení – kompromisní varianta, která podle odborníků zachovává dvě kategorie lidí, avšak s plnými občanskými právy
  • Varianta 3 (hlavní předkladatel Jiří Navrátil z KDU-ČSL): partnerství bez společných adopcí, přiosvojení, ale komplikované
  • Varianta 4 (hlavní předkladatel Karel Haas z ODS): partnerství bez společných adopcí, bez přiosvojení – podle odborníků pouze kosmetická úprava, zachovává dvě kategorie lidí, bez společných rodičovských práv

„Nejde o to, kdo návrh protlačí, kdo vyhraje a kdo prohraje. Jediní, kdo tady získají, jsou ti, kterých se návrh bezprostředně týká. Ti, kteří nemají zajištěna všechna práva a k tomu odpovídající povinnosti,“ uvedl předkladatel původní, plně zrovnopravňující změny poslanec Josef Bernard (STAN).

Prezident pro manželství

Před hlasováním manželství pro všechny podpořil i prezident Petr Pavel, který podporu vyjádřil na svém účtu na sociální síti X. „Uznávám princip svobody a rovnosti každého člověka z pohledu práva a nevidím důvod pro omezení práv na základě sexuální orientace. Věřím, že jsme tolerantní společnost a tato práva co nejdříve narovnáme. Na tomto mém postoji se nic nemění,“ uvedl.

Lobbing pro/proti manželství pro všechny v Česku

Nátlaku z obou stran se nevyhnuli ani poslanci v Česku. Lidé napojení na ultrakonzervativní skupinu Aliance pro rodinu vedou mezi poslanci kontaktní kampaň. Snaží se zamezit schválení manželství nebo partnerství pro homosexuální páry. Řídí se desaterem, jak být co nejpřesvědčivější. Naproti tomu organizace Jsme fér, která manželství stejnopohlavních párů propaguje, zkoušela poslance oslovovat jmenovitě přes plakáty, čímž si naběhla i u svých příznivců.

Pro manželství pro všechny s plnými právy bez pozměňovacích návrhů se postavil nezařazený poslanec Ivo Vondrák, podle nějž je jinakost přirozenou součástí života a společnost nyní dospěla do stadia, kdy na to musí reagovat úpravou legislativního systému.

„Celý život respektuji přírodní zákony. Je vědecky prokázané, že tato jinakost je přirozenou součástí našeho života. To znamená, že my se tady snažíme to, co je vědecky prokázané, nějakým způsobem modifikovat,“ uvedl.

Politička KDU-ČSL: Kdy se budou oddávat tři osoby?

I ve třetím čtení za odpůrce plného zrovnoprávnění vystoupila poslankyně KDU-ČSL Romana Bělohlávková, aby opět zopakovala své názory na toto téma. V dlouhém proslovu zopakovala, že děti vychovávané ve stejnopohlavních rodinách se stávají terčem posměchu.

Argumenty Bělohlávkové už v předchozích čteních vyvolaly velký nesouhlas lidí z LGBT+ komunity.

Své komentáře si neodpustila ani nyní. „Vy všichni jste možná v této době dostali stovky e-mailů. A všimli jste si, že se tam už začaly objevovat požadavky na manželství tří osob? Zatím jsou to požadavky ojedinělé, ale bohužel jsou realitou. Je pošetilé si myslet, že zůstane pouze u těchto ojedinělých požadavků,“ apelovala na své kolegy poslance.

Reklama

Doporučované