Hlavní obsah

Vedení TOP 09 vyzvalo Doležala a Fremra, aby se vzdali členství i funkcí

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

To, že byl Jiří Fremr na nějakém večírku s obviněným podnikatelem Michalem Redlem, jsem se nyní dozvěděl z médií, řekl Jiří Pospíšil.

Reklama

aktualizováno •

Oba už rezignovali. Dosavadní místostarosta Prahy 9 Marek Doležal navíc skončil na radnici, rezignoval na členství v dozorčí radě DPP, odstoupil i z kandidátky pro komunální volby. Jiří Fremr skončil jako poradce Jiřího Pospíšila.

Článek

Předsednictvo TOP 09 v úterý vyzvalo Marka Doležala a Jiřího Fremra, aby kvůli kauze kolem pražského dopravního podniku (DPP) okamžitě ukončili členství ve straně a vzdali se všech veřejných funkcí i míst na kandidátce.

Předsedu pražské organizace TOP 09 a europoslance Jiřího Pospíšila pak vedení vládní strany vyzvalo k okamžitému ukončení spolupráce s Fremrem, jenž působil jako jeho poradce.

Fremr ani Doležal nejsou podle médií mezi obviněnými v kauze korupce v dopravním podniku, oba ale měli kontakty se stíhanými v kauze kolem bývalého primátorova náměstka ze STAN Petra Hlubučka a lobbisty Michala Redla.

„Jako předsedkyně TOP 09 považuji za nepřípustné, aby se její politici jakkoli stýkali s lidmi typu Michala Redla,“ uvedla na Twitteru předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová.

Pokud Doležal a Fremr ze strany sami nevystoupí, vedení TOP 09 je vyloučí podle stanov kvůli článku o poškozování strany navenek.

Fremr: Doufám v objektivní prošetření

Jiří Pospíšil už dříve uvedl, že Fremr ve straně končí. Vyzval ho nejen k ukončení členství v TOP 09, ale i k rezignaci na post v dozorčí radě Musea Kampa a odchodu z veřejného života.

Marek Doležal se rozhodl odstoupit z funkce místostarosty Prahy 9 a z dozorčí rady DPP a vzdal se místa na kandidátce pro komunální volby do zastupitelstva hlavního města i deváté městské části.

Podle médií je Fremr zmíněn v policejním usnesení o obvinění v kauze DPP a právě on údajně seznámil Hlubučka s Redlem. Doležal podle náměstka pražského primátora Adama Scheinherra (Praha Sobě) po boku Hlubučka navrhoval volbu stíhaného Mateje Augustína do představenstva DPP. Zároveň se objevil i v policejních odposleších.

„Abych nepoškozoval jméno TOP 09, včera jsem sám ukončil své členství řadového člena. A to i přesto, že v kauze DPP nejsem obviněný ani podezřelý. Navíc v té době jsem nezastával žádnou veřejnou funkci a dávno ani stranickou pozici. Doufám v objektivní a nezávislé prošetření celé kauzy,“ reagoval na dotaz Jiří Fremr.

Seznam Zprávy se jej ptaly na to, proč se s Michalem Redlem stýkal, zda o tom věděl Jiří Pospíšil a zda sám neměl podezření, že se děje něco nekalého, a v případě, že ano, proč to neoznámil policii.

Končí i Doležal

Své členství v TOP 09 se rozhodl ukončit i Marek Doležal. Ten již rezignoval na své funkce dopravním podniku i na radnici Prahy 9.

Seznam Zprávám napsal, že je ve spise zmiňován jen v souvislosti s podnikatelem Pavlem Dovhomiljou. Na jejich společné schůzce policie dle spisu zaznamenala výrok Dovhomiliji: „My nekecáme do toho, co se bude dělat, ale hlídáme si, kdo to bude dělat.“ Zda se potkal i se zlínským podnikatelem Michalem Redlem, podle policie ústředním aktérem kauzy, ponechal bez odpovědi.

Uvedl, že svými rezignacemi nepřiznává žádné provinění a k práci na radnici je připraven se vrátit, až se potvrdí, že neexistuje důvod ho s kauzou spojovat.

Předsednictvo TOP 09 chování Doležala a Fremra odsoudilo. Vyzvalo současně další členy TOP 09, kteří se „jakýmkoliv způsobem podíleli na protiprávním jednání či o něm věděli a neoznámili ho policii, aby vyvodili zodpovědné kroky“.

Pražská organizace TOP 09 má podle stranického vedení zavést mechanismy, jež do budoucna zamezí selhání členů nominovaných do veřejných funkcí, na kandidátky či jako zástupce do městských firem a organizací.

Dozimetr

V kauze korupce v dopravním podniku chtěla Národní centrála proti organizovanému zločinu podle médií minulý týden obvinit celkem 13 lidí, zastihla jich ale jen deset. Jedním z nich je Hlubuček (STAN), který stejně jako Redl skončil ve vazbě. Jedenáctý podezřelý, podnikatel a Redlův blízký spolupracovník Pavel Kos, se podle Radiožurnálu přihlásil policii v neděli. Jak informovaly Seznam Zprávy, Obvodní soud pro Prahu 9 bude v úterý rozhodovat o jeho vazbě.

Zbývající dva podezřelí – exmanažer dopravního podniku Matej Augustín a podnikatel Pavel Dovhomilja – byli v době razie v zahraničí. Česká televize v pondělí uvedla, že Augustína, který se nyní vrátil ze Slovenska, už policie zadržela a obvinila.

Kauza vedla k rezignaci ministra školství Petra Gazdíka (STAN), jenž byl s Redlem v kontaktu. Europoslanec Stanislav Polčák pozastavil kvůli známosti s Redlem členství v hnutí STAN.

AKTUALIZACE: upravili jsme v celém textu a doplnili reakce Jiřího Fremra a Marka Doležala.

Reklama

Doporučované