Hlavní obsah

Levné víno a děkovačka Lidlu. Pět sporných výroků končícího ministra Nekuly

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Zdeněk Nekula již brzy nebude ministrem zemědělství.

Reklama

Končící ministr zemědělství Zdeněk Nekula za svůj mandát stihl poděkovat řediteli obchodního řetězce a pochlubit se, že zlevnil cukr nebo zařídil levné „návykové látky“.

Článek

Ministr Zdeněk Nekula ve středu oznámil, že necítí podporu vedení KDU-ČSL, a proto není jiná cesta, než aby skončil.

Sám Nekula ani vedení strany nechtěli důvody jeho konce blíže komentovat. Podle informací Seznam Zpráv však byla ve straně nespokojenost s tím, jak Nekula řeší problém s drahými potravinami a že se mu nedaří prosazovat stranické priority.

Kritika ale mířila i na Nekulovo vystupování v médiích nebo na sociálních sítích. Sám Nekula při oznamování svého konce připustil, že „možná nebyl nejobratnější v komunikaci“. Jaké výroky nadzvedly jeho spolustraníky?

Zdvihám varovný prst

Loni na jaře se ministr Nekula sešel se zástupci zemědělců, zpracovatelů a prodejců potravin. Nelíbilo se mu, že z kontrol vyplynulo nepřiměřené navyšování marží v řadě případů.

„Zdviháme varovný prst,“ řekl tehdy ministr. Později mu kritici připomínali, že navzdory zdviženému prstu se nepřiměřené marže pod kontrolu nedostaly, spíše naopak.

Zlevnil jsem cukr

Jako jeden z hlavních cílů svého tažení proti drahým potravinám si Nekula vybral cukr. Opakovaně kritizoval obchodní řetězce za jeho vysokou cenu a vyzýval je k vysvětlení, jak k ní došly.

V březnu se pak pochválil, že „u cukru máme splněno“, s odkazem na nízkou cenu cukru v e-shopu Rohlik.cz. Jak ale upozornil server podnikatel.cz, prodejce měl nízké ceny cukru již od loňského podzimu, kdy zastropoval ceny některých základních potravin.

Podporuji návykové látky

Končící ministr Nekula považuje za svůj velký úspěch, že při vyjednávání o konsolidačním balíčku uhájil nulovou spotřební daň na tiché víno. Na twitteru zachování výjimky pro vinaře obhajoval vtipy o návykových látkách.

„Podporuji přiměřené užívání návykových látek, samozřejmě s nadsázkou, pouze za dvou podmínek: Tiché víno i nadále bude mít nulovou spotřební daň, ty ‚návykové látky‘ musí pocházet od moravských a českých vinařů,“ napsal ministr.

Nakupujte ve slevách

Dalšího nešťastného výroku se ministr dopustil, když tvrdil, že cenu potravin mohou zákazníci ovlivnit tím, že je za vysoké ceny nebudou tolik nakupovat.

„Pojďme všichni nakupovat srovnatelné zboží jen v akcích a tím přimějeme obchodníky, aby cena šla dolů,“ řekl ministr. Posléze radil, aby lidé procházeli akční letáky a neváhali kvůli lepší ceně objet třeba i více obchodů.

Děkuji Lidlu

Definitivně ministr i vlastní spolustraníky nadzvedl, když veřejně chválil konkrétní obchodní řetězec. „Zítra bude v Lidlu mouka za 12,90. Když se chce, tak to jde. Děkuju Lidlu, že pochopili, o co mi celou dobu jde,“ napsal Nekula.

Kromě reklamy pro konkrétní řetězec vadilo i to, že ministr částečně naletěl. Levná mouka byla součástí akce Středeční pecka, která je pravidelná a nijak nesouvisela s ministrovým apelem na zlevnění potravin. A na levnější produkt navíc neměli nárok všichni, ale jen zákazníci, kteří utratili předem určenou částku.

Reklama

Doporučované