Hlavní obsah

Ministerstvo dokončilo audit, Schillerová se ho nebojí

Foto: Instagram Aleny Schillerové

„Jsem úplně obyčejná ženská,“ říkala o sobě exministryně financí, která se ráda fotí.

Reklama

Kontroloři hledají odpovědi na tři otázky: Kdo rozhodl o vysokých odměnách pro fotografa s kameramanem? Dělali něco jiného než videa a snímky pro Schillerovou? A kdo je na ministerstvu směl úkolovat?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministerstvo financí už dokončilo audit, který má ukázat, jak moc Alena Schillerová zneužívala odbor komunikace k vlastní propagaci. Ministr financí Zbyněk Stanjura chce jeho výsledky zveřejnit počátkem příštího týdne.

Jde o reakci na zjištění Seznam Zpráv, že v mediálním odboru ministerstva působili fotograf a kameraman, jejichž prací byla výroba snímků a videí na sociální sítě Aleny Schillerové. Úřad na jejich platy a odměny za rok vydal téměř dva miliony korun.

„Já se toho vůbec nebojím, protože všechno bylo tak, jak mělo být. Jsem přesvědčena, že audit dopadne dobře,“ sebevědomě oznámila exministryně ve středu v rozhovoru pro TN.cz. Připouští si jedinou chybu – některé fotografie prý byly moc „provokativní“.

Problém č. 1: Vysoké platy

Kontroloři z vnitřního auditu Ministerstva financí podle zjištění Seznam Zpráv zkoumali a zaměřili se na několik věcí. Tou první jsou právě nadstandardní platy, i když exministryně říká, že kameraman a fotograf měli normální tabulkové platy. Fotograf David Šedivý a kameraman Jakub Konečný stáli za rok dohromady 1,93 milionu korun.

Jenže oba byli řadoví referenti a přesto každý bral měsíčně zhruba 75 tisíc hrubého. Což je víc než jejich nadřízení. Kdo o takových odměnách rozhodl, má odhalit audit. A pak by se tím mohl zabývat inspektorát práce.

Podobný případ na Středočeském kraji v éře hejtmany Jaroslavy Pokorné Jermanové, kde úřad vyplácel tučné statisícové prémie oblíbeným úředníkům, aktuálně řeší právě inspektorát práce a může skončit vysokou pokutou.

Problém č. 2: Co a pro koho dělali

Audit se také zabývá tím, jaká přesně byla činnost dvojice. Tedy, jestli dělali videa a snímky výhradně pro osobní profily Aleny Schillerové, anebo i pro Ministerstvo financí. Podle dosavadních informací jim nesměli zadávat práci jejich formální šéfové v komunikačním odboru, ale výhradně jen ministryně. Ta na otázky Seznam Zpráv k celé kauze odmítá odpovídat.

Letmý pohled na oficiální sítě Ministerstva financí ukazuje, že v roce 2021 skomíraly s minimální aktivitou. Naopak Schillerové Facebook a Instagram doslova explodovaly pět měsíců před volbami. V období od června 2021 až do říjnových voleb prudce vyskočil počet příspěvků.

Ačkoliv nynější šéfka poslanecké frakce ANO se hájí, že fotografiemi a videospoty jen vysvětlovala „složitou materii“ Ministerstva financí, analýza skupiny „Marketingový bizár“ ukazuje, že tomu tak úplně nebylo. Spočítali, že například na Facebooku Schillerové se v loňském roce 53 procent příspěvků týkalo vztahu k ministerstvu, 41 bylo volebních a zbylých šest procent označili jako lifestyle.

Výsledek: je to trestné?

Jestliže audit uvedená podezření prokáže, tak by podle někdejšího náměstka na Ministerstvu financí Ondřeje Závodského měl úřad okamžitě podat trestní oznámení pro porušení povinností při správě cizího majetku.

„Je to stejné, jako kdyby ministerský úředník jel služebním autem s palivem na služební kartu na soukromou dovolenu k moři nebo si najal do úřadu uklízečku, která mu uklízela i doma. To je prostě klasické zneužití veřejných peněz k jinému účelu, než na nějž jsou určené,“ říká Závodský.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš už dal od Schillerové kvůli jejím propagačním fotografiím ruce pryč. V rozhovoru pro svou MF Dnes se svěřil, že kvůli tomu na ni byl „naštvaný a že to poškodilo celé hnutí“.

Později na tiskové konferenci po jednání stínové vlády hnutí ANO dokonce Babiš odmítl, že by účet za propagaci Schillerové mělo platit hnutí. „Ne, hnutí ANO to nebude platit, to je problém paní předsedkyně, ona se s tím musí vypořádat. Hnutí ANO to řešit nebude, protože se stala členkou až 21. října minulého roku,“ dodal Babiš.

Alena Schillerová se však necítí být hozena šéfem přes palubu. „Ne, na koberečku jsem nebyla. Od té doby jsme spolu nemluvili. To od něho byla nešťastná odpověď na nešťastně položenou otázku,“ řekla Schillerová v TN.cz.

Ministerstvo financí vedené Zbyňkem Stanjurou zatím neoznámilo, jestli kvůli kauze podá nějaké trestní oznámení nebo zda bude po Schillerové peníze vymáhat.

Reklama

Doporučované