Hlavní obsah

Ministr Gazdík má podíl ve firmě, i když to zakazuje zákon

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr školství a místopředseda STAN Petr Gazdík.

Reklama

Ministr školství a místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík má nadále poloviční podíl ve zlínské firmě Jocheček. Zákon o střetu zájmů přitom ukládá ministrům povinnost ukončit podnikatelské aktivity do 30 dnů od nabytí funkce.

Článek

Na trvající angažmá Gazdíka dnes upozornil Deník N. Gazdík serveru řekl, že na své angažmá ve společnosti zapomněl a podílu se co nejdříve vzdá. Ministrem školství, mládeže a tělovýchovy je Gazdík od loňského 17. prosince.

Společnost Jocheček se zabývá především správou majetku a řízením investic. Gazdík firmu založil v roce 2019 společně s Martinem Valíčkem a oba do ní vložili 5000 korun, vyplývá z údajů v internetovém obchodním rejstříku. Gazdík je v něm veden jako jednatel firmy i držitel polovičního podílu doposud.

„Moje role ve firmě je čistě formální, nic jsem v té firmě nevykonával,“ řekl Gazdík Deníku N. Rovněž uvedl, že na svůj podíl ve firmě po jmenování členem vlády zapomněl, ačkoliv to po něm žádá zákon o střetu zájmů. „Podílu se proto vzdám co nejdřív,“ ujistil Gazdík.

Společnost Jocheček z Kelče na Vsetínsku se zaměřuje především na správu majetku a řízení investic. „Jedná se o řízení různých stavebních prací, zařizování a provozování té stavby,“ řekl serveru spolumajitel firmy Valíček. Dodal, že firmu řídí hlavně on. Kromě toho společnost připravuje a vypisuje výběrová řízení na dodavatele nebo vede agendu čerpání finančních prostředků. V roce 2019 měla firma podle účetní závěrky tržby 149 000 korun, o rok později 234 000 Kč.

Gazdík není jediným členem vlády, který musí kvůli vládnímu angažmá přestat podnikat. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ukončil koncem prosince podnikání ve firmě Avtokrat Consult, která pořádá školení lékařů. Novým majitelem a jednatelem brněnské firmy se stal ministrův syn.

Podnikání kvůli vstupu do vlády Petra Fialy (ODS) ukončil také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Zbavil se svých podílů ve společnosti Prime Fund, koupil je od něj zakladatel fondu Jan Svoboda, napsal v prosinci server Hospodářských novin.

Nejde o první průšvih místopředsedů, který musejí Starostové od voleb řešit. Věslav Michalik musel odstoupit, ještě než se stal ministrem průmyslu, a Jan Farský rezignoval na mandát poslance. Europoslanec a advokát Stanislav Polčák rezignoval na funkci místopředsedy STAN poté, co Seznam Zprávy zveřejnily, že za pomoc obcím při získání odškodnění za vrbětický výbuch požaduje odměnu téměř 8 milionů korun.

„Z mého pohledu předsedy si myslím, že i předsednictvo by si zasloužilo novou krev,“ řekl pro Seznam Zprávy předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan.

Reklama

Doporučované