Hlavní obsah

Stal jsem se problémem, řekl Farský a jako poslanec skončil

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Farský na odchodu.

Reklama

aktualizováno •

Jan Farský (STAN) dnes odpoledne rezignoval na poslanecký mandát.

Článek

V Poslanecké sněmovně ho nahradí ředitelka libereckého Divadla F. X. Šaldy Jarmila Levko. Farský poděkoval kolegům za spolupráci a uvedl, že rezignuje proto, aby nepřidělával další starosti vládnoucí koalici.

„Pokud bude vláda úspěšnou, budou to úspěšné roky i pro Českou republiku. Nebude to mít jednoduché, část problémů zdědila, část začíná nanovo. Jedním z těch problémů jsem se stal i já. Přišlo mi škoda, že bych jí komplikoval život tím, že bych jí další problémy přidával,“ uvedl Farský.

Na jeho místo má co nejdříve nastoupit Jarmila Levko. Předseda poslaneckého klubu STAN Josef Cogan potvrdil, že je na převzetí mandátu připravena.

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Farského nástupkyně Jarmila Levko.

„Měla by nastoupit během 24 hodin, je tady připravena, aby mohla okamžitě zahájit výkon svého mandátu,“ uvedl. Tomu musí předcházet jednání mandátového a imunitního výboru, který rezignaci Jana Farského projedná. Poté může Levko složit slib.

Jan Farský působil v Poslanecké sněmovně 11 let. Opouští ji z důvodu získání Fulbrightova stipendia na univerzitě v americkém Oregonu. Před poslanci jako své největší úspěchy ve Sněmovně označil prosazení registru smluv či omezení dluhového otrokářství.

Farský věděl již před volbami, že stipendium dostal

Farský odletěl do Spojených států v polovině ledna. Předtím oznámil, že Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a že získal prestižní stipendium. Vzdal se pozice šéfa klubu STAN, mandát si chtěl ponechat s tím, že ze zámoří případně dorazí na klíčová hlasování. Poslanecký plat chtěl posílat několika neziskovým organizacím.

Opoziční politici obvinili Farského z pohrdání voliči, ale i podle představitelů vládních stran nebylo jeho rozhodnutí správné. Farský o tom, že stipendium dostal, navíc věděl již před loňskými říjnovými volbami. Po tlaku opozice i koaličních politiků a výzvě mateřského hnutí STAN se rozhodl, že na poslanecký mandát rezignuje.

Farský je druhým poslancem, který se v nynějším volebním období mandátu vzdal. V závěru ustavující schůze složil mandát hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO), kterého do Sněmovny vynesly přednostní hlasy z posledního místa kandidátky. Nahradila ho Margita Balaštíková (ANO), jež byla poslankyní i v minulých dvou volebních obdobích.

Doplnili jsme podrobnosti o Farského cestě do USA.

Reklama

Doporučované