Hlavní obsah

Odměna pro Polčáka měla být 10 tisíc. Pak si řekl o miliony, tvrdí radní

Foto: Profimedia.cz

Stanislav Polčák kvůli kauze s odškodněním končí ve funkci místopředsedy hnutí STAN.

Reklama

Další vývoj v aféře kolem odškodnění za vrbětické výbuchy. Ve Slavičíně odmítli vyplatit europoslanci Stanislavu Polčákovi provizi za právní pomoc.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

První obec se otevřeně postavila proti europoslanci a advokátovi Stanislavu Polčákovi a odmítá vyplatit provizi za služby spojené s přijetím odškodňovacího zákona za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku.

Stanislav Polčák, jak upozornily Seznam Zprávy v pondělí, chtěl po čtyřech obcích ze sousedství vrbětického areálu provizi ve výši téměř osmi milionů  korun za to, že jim loni jako advokát pomohl sepsat a prosadit zákon, díky němuž získaly od státu kompenzaci ve výši 308 milionů.

Město Slavičín, po němž Polčák požadoval 2,6 milionu, však provizi odmítlo dát. Místostarostka Monika Hubíková (ANO) říká, že europoslanec loni v dubnu nabídl radním, že bude město při odškodnění zastupovat. Ale odměna za jeho služby měla být pouhých 10 tisíc, které mu město podle místostarostky vzápětí uhradilo.

„Brala jsem to tak, že si chce trochu ohřál politickou polévku – proč ne. Ale osobně jsem se ho tehdy na radě ptala, kolik to bude stát. Řekl, že jen 10 tisíc. A že kdyby byl problém, to znamená, kdybychom odškodnění nezískali, tak že ty peníze dá nějakému dobročinnému spolku,“ vzpomněla si místostarostka Hubíková.

Stanislav Polčák ve středu v noci ohlásil, že od smluv s obcemi odstupuje. A že navíc rezignoval na post místopředsedy STAN. Opakovaně však odmítá, že svou dvojrolí politika a advokáta, která mu za odškodnění měla vynést miliony, překročil hranice.

Jednorázově 10 tisíc. Víc nic

Tvrzení místostarostky Hubíkové, že se v souvislosti s Polčákovými službami mluvilo původně jen o symbolické desetitisícové odměně, podporuje písemný důkaz.

Loni v květnu vedení města předložilo zastupitelům Polčákovu nabídku na právní zastupování. Jak ukazuje zápis ze schůze, v diskuzi k bodu číslo 12 se jeden z opozičních zastupitelů zeptal na „finanční ohodnocení pana Polčáka“.

Starosta Tomáš Chmela (Probudíme Slavičín) reagoval, že Stanislav Polčák chce jednorázově 10 tisíc.

„Ano, mělo to být 10 tisíc. O jiných částkách nepadlo ani slovo. Proto jsme teď všichni překvapeni,“ potvrdil redakci Zdeněk Rumplík, opoziční zastupitel za ČSSD, mimochodem povoláním advokát.

Foto: Seznam Zprávy

Zápis ze schůze slavičínských zastupitelů. Loni v květnu se ptali, kolik budou právní služby stát. Odpovědí bylo, že jen 10 tisíc korun.

Europoslanec Polčák se květnové schůze zastupitelů zúčastnil přes online přenos. Podle oficiálního zápisu, který je dohledatelný na webu města, do debaty o odměně nezasáhl.

Takže neřekl, že by ve Slavičíně (mimochodem jeho rodném městě) mohl stejně jako v dalších obcích požadovat za služby spojené s odškodněním 2,5 procenta z částky, která obcím jako kompenzace připadne.

Při odškodnění Slavičína ve výši 104 milionů by Polčákova provize v tomto městě činila 2,6 milionu.

O provizi ve výši 2,6 milionu si Stanislav Polčák podle místostarostky Hubíkové řekl zhruba před dvěma nebo třemi měsíci. „Vytáhl na jednání tuhle nehoráznou sumu. Do očí jsem mu řekla, že je to snad špatný vtip. A že podle nás na žádné peníze nemá nárok,“ říká Hubíková a popisuje i Polčákovu reakci.

„Řekl, že když neustoupíme, půjde jinou cestou. Pochopila jsem to tak, že by se těch peněz chtěl domáhat u soudu,“ řekla Hubíková.

Když se Seznam Zprávy Stanislava Polčáka ve středu ptaly, jestli Slavičínu zatajil, jak vysokou odměnu bude jednou požadovat, europoslanec původně v e-mailu slíbil odpovědět (se Seznam Zprávami komunikuje jen písemně). V noci ale poslal reakci: „S vámi již mluvit nehodlám a vyjadřovat se budu pouze jiným médiím.“

Starosta Slavičína Tomáš Chmela, který u jednání s europoslancem Polčákem byl, o odměně nechtěl příliš mluvit. Městský právník teď totiž podle Chmely zkoumá, co Stanislav Polčák pro Slavičín konkrétně udělal.

Rakušan: Je to střet zájmů

Na rozdíl od Slavičína v sousedních Vlachovicích už Stanislavu Polčákovi minulý týden odsouhlasili 2,9 milionu (z odškodnění 116 milionů), v Lipové uznávají jeho nárok na 900 tisíc, 400 tisíc mu chtěli vyplatit v Haluznici a zastupitelé Bohuslavic nad Vláří měli v příštích týdnech rozhodovat rovněž o 900 tisících.

Těchto peněz se teď ale Polčák vzdal (takže i zkoumání Polčákovy práce ve Slavičíně bude zbytečné).

„S ohledem na tlak, kterému jsou vystaveni kolegové starostové z dotčených obcí, jsem se rozhodl od uzavřených smluv odstoupit, obce jimi tedy nebudou dále vázány,“ napsal Polčák v prohlášení pro média.

Už v pondělí, kdy Seznam Zprávy zveřejnily první článek o jeho byznysu spojeném s odškodněním, Stanislav Polčák řekl, že se vzdá své odměny. Ale že z peněz od obcí vyplatí své kolegy – další advokáty, kteří podle něj na zákonu a dalších službách starostům spolupracovali. Po středě však už obce nebudou platit nic ani Polčákovi ani jiným právníkům.

Ve svém angažmá v odškodnění Polčák stále nevidí žádný problém. Zato jeho stranický šéf Vít Rakušan ho považuje za střet zájmů. „Pokud jako politik prosazuju nějaký zákon v jedné roli a ve druhé roli z toho mám nějaký osobní profit, tak ta interpretace je nemilosrdná,“ řekl Rakušan v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Formuloval tak skutečnost, že když se Stanislav Polčák loni dohodl se starosty, že jim pomůže se získáním peněz a udělá jim kolem odškodnění právní servis, dostal se do situace, kdy jako vysoce postavený politik zastupoval v roli právníka obce a zároveň byl závislý na tom, jestli jiní politici (včetně jeho kolegů z hnutí STAN) v Parlamentu schválí odškodňovací zákon.

Ten nakonec prošel Parlamentem velmi hladce, nikdo z poslanců ani senátorů se nepostavil proti.

„Myslím, že to prostě byla unikátní situace, kterou bylo nutno využít. Ale opět jdu hodně na rámec toho, co bych měl komentovat,“ prohlásil Polčák minulý týden, kdy se Seznam Zprávy ptaly, jestli necítí konflikt zájmů.

Se starosty, jak ukazuje i případ Slavičína, navíc Polčák předem nesepsal žádnou smlouvu – starostové tak nevěděli, kolik si jednou za své služby řekne. Většině to dodnes nevadí, říkají, že sami nakonec přišli s tím, že Polčákovi dají 2,5 procenta.

Reklama

Doporučované