Hlavní obsah

Ministr posílá do Cermatu kontrolu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr školství Mikuláš Bek.

Reklama

Ministr školství Mikuláš Bek oznámil, že posílá do Cermatu kontrolu kvůli hospodaření. Uvedl to ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Článek

„Nastavení finančních toků a personální zajištění agend bude předmětem kontroly ze strany MŠMT (Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, pozn. red.). Chci, aby se velmi podrobně podívala na hospodaření Cermatu nejen v současnosti, ale za posledních deset let,“ uvedl Mikuláš Bek (STAN) pro Seznam Zprávy.

Reagoval tak na dotaz, co říká na angažmá syna ředitele Cermatu na projektech organizace, za které je i honorován.

Synovi ředitele Miroslava Krejčího vyplatil Cermat nepřímo desítky tisíc korun. Krejčí na tom nevidí nic špatného.

„Udělal nějakou práci a předpokládám, že všem přijde normální, že člověk, když udělá práci, tak by za ni měl dostat zaplaceno,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Bek uvedl, že provedení kontroly na Cermatu je třeba svěřit příslušným orgánům ministerstva a až poté může k výsledkům jako ministr zaujmout nějaké stanovisko.

Seznam Zprávy se ministra školství ptaly také na problémy se spuštěním elektronického systému přihlášek na střední školy.

Bek si zatím nemyslí, že by šéf Cermatu měl ve funkci skončit. Podle jeho slov je hlavním cílem teď zajistit hladký průběh přijímacího řízení a nového digitalizovaného způsobu podávání přihlášek prostřednictvím DiPSy.

„Systém byl spuštěn v pátek a od té doby funguje. Chybu, která způsobila zpoždění spuštění o jeden den, se podařilo rychle vyřešit a odstranit dříve, než byl systém otevřen pro veřejnost. Celkové hodnocení funkčnosti nového systému bude možné až po skončení celého procesu přijímacího řízení a teprve v návaznosti na to lze uvažovat o případných personálních opatřeních,“ uvedl Bek ve vyjádření.

O rezignaci neuvažuje ani samotný šéf Cermatu.

„Z mého pohledu není možné, abych odešel od projektu, dokud není ukončený. Pokud se někdo rozhodne jinak, tak to budu respektovat, ale já sám bych považoval za zradu, kdybych od toho projektu odstoupil,“ říká Miroslav Krejčí.

Na střední školy by se letos mělo podle ministerstva hlásit až 106 tisíc žáků devátých tříd základních škol a tisíce dalších uchazečů, například zájemců o víceletá gymnázia, studentů středních škol, kteří chtějí změnit obor, nebo dospělých uchazečů, kteří se hlásí do dálkového či večerního studia.

Přijímací zkoušky pro čtyřleté obory a obory nástavbového studia se konají 12. a 15. dubna, pro obory šestiletých a osmiletých gymnázií 16. a 17. dubna.

Termín pro podávání přihlášek na SŠ se nezmění

  • Termín pro podávání přihlášek na střední školy ministerstvo neprodlouží, zůstává do 20. února.
  • Úvahy o prodloužení termínu podávání přihlášek vyvolalo opožděné spuštění elektronického systému přihlašování (DiPSy).
  • Státní organizace Cermat, která je za přípravu přijímacího řízení odpovědná, spustila systém v pátek před půlnocí, původně se měl veřejnosti otevřít ve čtvrtek 1. února.

Zdroj: ČTK

Reklama

Doporučované