Hlavní obsah

Cermat rozchodil systém elektronických přihlášek. Zde je návod, jak na to

Foto: Filip Grygera, Seznam Zprávy

Systém pro přihlášky na střední školy má svou informační stránku.

Reklama

aktualizováno •

Po prvotních potížích se Cermatu podařilo spustit on-line aplikaci DiPSy. Letos poprvé se lze díky ní hlásit na střední školy elektronicky. Seznam Zprávy připravily návod, jak postupovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po odkladech se v pátek pozdě večer otevřel elektronický systém přihlášek na střední školy. Na čtvrteční ráno plánované spuštění Cermat na poslední chvíli zastavil kvůli problémům s nahráváním příloh a následnému ověření bezpečnosti, čelil za to kritice. Uchazeči a jejich rodiče mají možnost podávat přihlášky do 20. února. Původně se termín neprodlužoval, nakonec ministr školství přidal jeden den navíc - tedy do 21. února.

V elektronickém systému DiPSy bylo od pátečního spuštění k sobotním zhruba 08:00 podáno plně elektronicky 530 přihlášek, řekl ČTK ředitel Cermatu Miroslav Krejčí.

„Nejsou žádné problémy, vše běží tak, jak má,“ dodal. Podle něj se počítá zhruba se 120.000 zájemci o studium na střední škole.

Ministerstvo školství v pátek večer doporučilo uchazečům o studium a veřejnosti rozložit podávání přihlášek či zkoušení funkčnosti systému do celého nadcházejícího víkendu. „Čas ani datum odeslání přihlášky v intervalu pro podávání přihlášek nehraje roli a nemá vliv na přijetí,“ zopakoval podle ČTK úřad.

DiPSy je od roku 2024 nový systém pro elektronické přihlášky na střední školy, který provozuje centrum Cermat. Lze ho najít na adrese www.dipsy.cz nebo proklikem z informačního webu k přijímacímu řízení www.prihlaskynastredni.cz. Poprvé se jím lze hlásit do studia ve školním roce 2024/25.

Datum odeslání formuláře nerozhoduje o pořadí, takže není nutno s vyplňováním spěchat hned první dny. Nový systém přihlašování se týká i přihlášek na šestiletá a osmiletá gymnázia a také nematuritních učebních oborů.

Foto: Cermat - prihlaskynastredni.cz, Filip Grygera, Seznam Zprávy

Vstup do systému Dipsy je k dispozici i na informačním webu prihlaskynastredni.cz

Přihlášky i na papíře

Zůstává dále zachována i možnost podat přihlášky k přijímacímu řízení na papíře. Ty jsou ke stažení ve formátech .pdf a .xlsx na webu Cermatu a stažení i se všemi přílohami umožňuje také web systému DiPSy. Formuláře s potřebnými přílohami je nutné včas doručit na všechny školy, kam se žák hlásí, zápisové lístky jsou zrušené.

Termín, do kdy podat přihlášku

Zatímco dosud se přihlášky na přijímačky podávaly do 1. března, v novém systému je termín podání přihlášek od 1. do 21. února 2024. Stejné datum platí i pro elektronické i papírové formuláře.

1. Výběr způsobu podání přihlášky

Na výběr jsou tři možnosti, jak podat přihlášky.

Elektronická přihláška (na stránce vlevo) vyžaduje přihlášení přes Identitu občana a umožňuje podání on-line. Díky Identitě občana je řada údajů předvyplněných. Tato varianta bude nejčastější, proto ji dál popisuje náš návod.

Přihláška ke zkouškám v tomto případě přijde elektronicky na zadaný e-mail. Jen u této varianty uvidí rodič po skončení zkoušek u vyhodnocení testů výsledky svého dítěte.

Kdy jsou přijímačky a další podrobnosti

Výpis ze systému (uprostřed) je možnost, jak vyplnit přihlášku elektronicky bez přihlášení přes Identitu občana. Poté je však nutné ji vytisknout v jedné až třech kopiích podle počtu škol, na které se žák hlásí, a na všechny ji doručit v papírové podobě i s nutnými přílohami.

Potřeba je vypsat ručně všechny osobní údaje. Výhodou ve srovnání s obyčejným papírovým formulářem nebo vyplňováním v pdf či Excelu je, že systém ukazuje aktuální údaje o školách včetně počtu uchazečů v minulých letech a názvy škol s adresami také sám vyplní.

Volba Tiskopis se všemi přílohami (vpravo) je cesta k formulářům ke stažení, které pak lze vyplnit v počítači nebo na papíře a vytištěné odevzdat ve školách.

Foto: Cermat - systém DiPSy, Filip Grygera, Seznam Zprávy

Vstup k elektronické přihlášce přes Identitu občana je vlevo.

2. Přihlášení přes Identitu občana

Stejně jako u jiných digitálních služeb státu se do systému přihlašuje přes Identitu občana, tedy například přes Bankovní identitu, aplikaci Mobilní klíč eGovernmentu, NIA ID nebo eObčanku se čtečkou.

Foto: Cermat - systém DiPSy, Filip Grygera, Seznam Zprávy

Identita občana nabízí řadu možností přihlášení

Po přihlášení je třeba potvrdit souhlas s poskytnutím údajů. Teprve poté systém získá potřebné údaje z registru obyvatel, což může chvíli trvat.

Foto: Cermat - systém DiPSy, Filip Grygera, Seznam Zprávy

Souhlas s poskytnutím údajů lze potvrdit nastálo, nebo jen pro jedno použití.

3. Volba, kdo přihlášku vyplňuje

Po úspěšném přihlášení je na stránce vpravo nahoře vidět vaše jméno. Zde se lze případně také později odhlásit.

Systém má připraveny tři různé verze formuláře podle toho, kdo je vyplňuje.

Nejobvyklejší varianta bude zákonný zástupce (vlevo nahoře), který přihlašuje nezletilé dítě, tedy nejčastěji jeden z rodičů. Náš návod postupuje touto cestou.

Zletilý uchazeč (vpravo nahoře) může přihlásit sám sebe, ve formuláři pak nebudou údaje o zákonném zástupci.

Třetí možnost je zástupce na základě zmocnění (dole), který přihlašuje svěřené dítě.

Foto: Cermat - systém DiPSy, Filip Grygera, Seznam Zprávy

Rodiče vyberou tlačítko vlevo nahoře.

4. Výběr dítěte

Systém si z registru obyvatel nahraje data o dětech, které jsou v něm zapsané. Kliknutím stačí jedno z nich vybrat a formulář bude dál předvyplňovat údaje o něm.

Foto: Cermat - systém DiPSy, Filip Grygera, Seznam Zprávy

Systém si z registru obyvatel stáhne informace o dětech.

5. Vyplnění a kontrola údajů

Nyní se otevře samotný formulář přihlášky. V případě přihlášení přes Identitu občana už bude většina údajů dítěte vyplněná. Je dobré zkontrolovat, zda vše souhlasí. Lidé, kteří na začátku zvolili variantu Výpis ze systému, musejí vše vypsat sami. Povinné kolonky jsou označené hvězdičkou.

Foto: Cermat - systém DiPSy, Filip Grygera, Seznam Zprávy

Většina údajů už bude předvyplněná, stačí jen kontrola.

Kolonka Základní škola je rozbalovací nabídka, v níž se zúží výběr podle toho, kolik podrobností do ní zapíšete. Je možné zadat například město, ulici nebo část názvu školy a pak se dá snadno najít konkrétní škola s celou adresou.

Níže na stránce je volba pro rodiče, kteří bydlí na jiné adrese než dítě, které přihlašují. Odkliknutím „fajfky“ v rámečku se rozbalí kolonky pro zadání jiného bydliště rodiče.

Foto: Cermat - systém DiPSy, Filip Grygera, Seznam Zprávy

Základní školu lze vybrat ze seznamu.

Podobná „fajfka“ o něco níže je volbou pro rodiče, kteří chtějí doručovat poštu jinam než do svého bydliště.

K povinným údajům patří vyplění e-mailu, na něj přijde kopie vyplněné přihlášky a potvrzení o jejím odeslání. Telefonní číslo je dobrovolný údaj, ale doporučuje se ho vyplnit pro rychlejší komunikaci, když bude potřeba například ze strany školy něco doplnit, opravit či konzultovat.

Po kontrole, zda je vše správně vyplněno, klikněte na tlačítko Pokračovat vpravo dole.

Foto: Cermat - systém DiPSy, Filip Grygera, Seznam Zprávy

Zadání telefonního čísla je dobrovolné.

6. Výběr škol a oborů

Otevře se stránka Výběr oborů vzdělání. Nahoře jsou údaje o dítěti a rodiči – dobré je znovu vše zkontrolovat a v případě chyby se lze vrátit k úpravě.

Kolik přihlášek lze podat

  • Dříve mohli uchazeči podávat přihlášky na dvě školy či dva obory, teď mohou podat tři přihlášky. Spolu se dvěma přihláškami na střední školy s talentovou zkouškou, které se podávaly jen do 30. listopadu, může být celkově podáno až pět přihlášek.
  • Je však nutno seřadit školy podle priority – podle toho, o které má žák největší zájem. V případě složení zkoušek na více škol už si pak žák nemůže volně vybrat, kam nastoupí. Systém ho automaticky přihlásí na školu, která je v seznamu nejvýše a kde je pro něj dle dosažených výsledků volné místo.
  • Není nutné se přihlašovat na tři školy či obory, stačí i jeden nebo dva.

Vybrat si lze až tři školy, respektive tři studijní obory. Pořadí odshora dolů přitom udává řazení dle priority.

Po kliknutí na tlačítko + Přidat školu/obor se otevře rozbalovací nabídka podobná té se základními školami, jen je podrobnější, protože rozvádí jednotlivé obory.

U každé přidané školy se pak vpravo zobrazuje počet povinných příloh (za lomítkem) a počet příloh které jste už do systému vložili (před lomítkem). Jakmile vložíte vše potřebné, údaj se změní v zelenou „fajfku“. Klikáním na malé šipky na okraji rámečků se školami v levé části stránky lze měnit pořadí škol.

Foto: Cermat - systém DiPSy, Filip Grygera, Seznam Zprávy

Po přidání škol je možné měnit jejich pořadí dle priorit.

7. Nahrávání příloh

Po rozbalení rámečku vybraného oboru se ukážou podrobnosti o něm a o škole – včetně toho, jaká je vypsaná kapacita, kolik lidí se přihlásilo a kolik jich bylo přijato v minulých letech, jsou-li údaje k dispozici.

Každá škola má jiný počet povinných příloh – o nich obvykle také předem informuje na svých webových stránkách.

Ředitel Cermatu vysvětluje, proč systém nefungoval

Někdy stačí sken či fotografie vysvědčení z minulého školního roku, jindy například i osobní portfolio a motivační dopis. Vyžadováno bývá často i hodnocení na vysvědčeních z předchozího vzdělávání – formulář je ke stažení třeba na informačním webu k přihláškám. Možné je přiložit i nepovinné přílohy, které můžou pomoci při rozhodování o přijetí mezi několika uchazeči.

Když se někdo splete, nebo chce z jiného důvodu výběr školy změnit, každý obor je možné ze seznamu odstranit kliknutím na rámeček s košem vlevo dole.

Foto: Cermat - systém DiPSy, Filip Grygera, Seznam Zprávy

U každého oboru uchazeč vidí, kolik lidí se na něj přihlásilo.

8. Potvrzení a odeslání

Část formuláře Jednotná/školní přijímací zkouška je určená cizincům, hlavně ukrajinským občanům. Totéž se týká Dalších příloh, kde je ovšem i volba pro žáky, kteří mají speciální vzdělávací potřeby.

V poslední části Prohlášení je nutné kliknutím potvrdit, že dítě souhlasí s obsahem přihlášky a jejím podáním.

Kliknutím na tlačítko Dokončit a odeslat přihlášku vpravo dole se formulář odešle do systému.

Původně byla v systému také možnost uložit si rozpracovaný formulář k pozdějším úpravám, tato funkce však nyní k dispozici není.

Jakmile je formulář odeslaný, dle slov ředitele Cermatu Miroslava Krejčího pro Českou televizi už v něm nelze měnit zadané školy či obory a jejich pořadí. Možné je však v termínu přihlášku stáhnout a podat novou, což je funkce, která přibyla dodatečně.

Foto: Cermat - systém DiPSy, Filip Grygera, Seznam Zprávy

Formulář se dá jen odeslat, volba pro uložení k dalším úpravám ze systému vypadla

Video: návod krok za krokem

Video s návodem na on-line přihlášení pro zákonného zástupce připravilo centrum Cermat. Na webu s podrobnostmi k přihlašování jsou k dispozici i návody na další varianty využití systému.

K článku byl využit videonávod od centra Cermat

Reklama

Doporučované