Hlavní obsah

Šéf Cermatu: Na zaměstnávání syna nevidím nic špatného

Foto: Profimedia.cz

Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí.

Reklama

„Nemám v úmyslu utíkat od rozdělané práce jenom proto, že jsme o jeden den nestihli jeden z mnoha termínů,“ uvedl ředitel Cermatu Miroslav Krejčí v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Článek

Elektronický systém přihlášek na střední školy se nespustil podle plánu, ale se zpožděním v pátek před půlnocí. Kromě toho musí šéf Cermatu Miroslav Krejčí ještě vysvětlovat, jak to bylo s prací pro jeho nezletilého syna. Deník N napsal, že Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) loni zaplatilo synovi ředitele přes 80 tisíc korun.

Krejčí v rozhovoru pro Seznam Zprávy odmítl, že by s jednalo o „malou domů“, nebo že by udělal něco špatně. Podle svých slov si jeho syn peníze odpracoval.

„Udělal nějakou práci a předpokládám, že všem přijde normální, že člověk, když udělá práci, tak by za ni měl dostat zaplaceno, takže za ni dostal zaplaceno,“ obhajuje šéf Cermatu synovo zaměstnání.

Mohl byste vysvětlil, jak to bylo s platbami a za jakou práci pro vašeho syna a proč mu za práci nezaplatil přímo Cermat?

Když si můj syn přečetl, že dostal od Cermatu 80 tisíc korun, tak se sháněl po těch dalších 36 tisících, které mu nepřišly. Na účet přišlo asi 46 tisíc korun nebo něco takového napočítal.

Takže odmítáte, že by váš syn dostal zaplaceno 80 tisíc korun?

Můj syn od Cermatu nedostal vyplaceno 80 tisíc korun. Můj syn od Cermatu dostal vyplaceno 50 tisíc hrubého a na účet mu přišlo 46 tisíc korun, nebo něco takového.

Za jakou práci dostal zaplaceno?

Skládalo se to z různých činností. První platba byla paletizace beden s přijímačkami. To bylo asi v březnu. Potom v dubnu dělal maturitní zpravodaj pro tisk. Tvořil a zalamoval grafiku a celý několikastránkový soubor v ilustrátoru. Od července do prosince měl dohody na skládání dalších testů do Tau (aplikace Tau – Trénuj a uč se, pozn. red.) a na jiné programátorské činnosti, v rámci kterých udělal kompletní web prihlaskynastredni.cz a pro Tau udělal vkládání úloh, aby ty další testy už mohli vkládat lidé, kteří neumějí programovat.

Nezpochybňuji, že dostal zaplaceno za odvedenou práci. Jak byste ale veřejnosti vysvětlil, aby to nepůsobilo jako malá domů?

Udělal nějakou práci a předpokládám, že všem přijde normální, že člověk, když udělá práci, tak by za ni měl dostat zaplaceno, takže za ni dostal zaplaceno. Pokud bych mu za ni nezaplatil, tak byste volali na Ministerstvo školství jako novinářka z Deníku N a ptala se, jestli to není vykořisťování mladistvých. Spíš by mě zajímalo, co je z vašeho pohledu správný postup.

Já toto nechci hodnotit, co je správný postup. Jde mi o to, zda by práci dostal, kdyby v ředitelském křesle neseděl jeho otec, tedy vy?

Kdyby jeho otec neseděl v ředitelském křesle, tak by nemohl práci zadávat, a tudíž by ji logicky nemohl dostat.

Kdyby jeho otec neseděl v ředitelském křesle, tak by nemohl práci zadávat, a tudíž by ji logicky nemohl dostat.
Miroslav Krejčí, ředitel Cermatu

Nic špatného na tom tedy nevidíte?

Nevidím.

Podílel se váš syn na vývoji elektronického systému přihlášek na střední školy známého pod zkratkou DiPSy?

Ano.

Byl za to honorován?

Ne a nebude.

To byla práce zdarma?

Ano.

Je systém DiPSy v současnosti již plně funkční?

Ano, systém byl v pátek puštěn a od té doby nebyl zaznamenán jediný provozní výpadek.

Pracuje se ještě na některých částech systému a může to ohrozit harmonogram přijímacího řízení?

Od okamžiku spuštění jsme provedli už asi dvacet upgradů celého systému uživatelům pod rukama a nikdo nic během práce v systému nepoznal, ačkoliv jsme jim v tu chvíli upgradovali systém. Z tohoto pohledu je systém naprosto perfektně navržený a funguje přesně tak, jak má.

Systém ale nebyl spuštěný včas, objevily se informace ohledně zaměstnávání vaše syna. Zvažujete rezignaci, nebo chce ji po vás ministr školství Mikuláš Bek?

V květnu jsem slíbil panu ministrovi Bekovi, že zařídím systém pro elektronické přihlášky a systém není hotový. Nemám v úmyslu utíkat od rozdělané práce jenom proto, že jsme o jeden den nestihli jeden z mnoha termínů.

Nemám v úmyslu utíkat od rozdělané práce jenom proto, že jsme o jeden den nestihli jeden z mnoha termínů.
Miroslav Krejčí, ředitel Cermatu

Pokud bych to udělal, považoval bych to ze svojí pozice za zradu, protože ten, kdo by po mně nastoupil, by si s tím nedokázal poradit, respektive neměl by jak si s tím poradit, protože to prostě není v možnostech přijít do rozjetého projektu a začít tlačit lokomotivu jiným směrem, aniž o tom cokoliv víte. Z mého pohledu není možné, abych odešel od projektu, dokud není ukončený. Pokud se někdo rozhodne jinak, tak to budu respektovat, ale já sám bych považoval za zradu, kdybych od toho projektu odstoupil.

Termín pro podávání přihlášek na SŠ se nezmění

  • Termín pro podávání přihlášek na střední školy ministerstvo neprodlouží, zůstává do 20. února.
  • Úvahy o prodloužení termínu podávání přihlášek vyvolalo opožděné spuštění elektronického systému přihlašování (DiPSy).
  • Státní organizace Cermat, která je za přípravu přijímacího řízení odpovědná, spustila systém v pátek před půlnocí, původně se měl veřejnosti otevřít ve čtvrtek 1. února.

Zdroj: ČTK

Reklama

Doporučované