Hlavní obsah

Na české nebe nesmějí žádná ruská letadla, rozhodla vláda

Foto: Wikimedia

Ruským společnostem se uzavře český vzdušný prostor.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZUJEME. Česko uzavře kvůli konfliktu na Ukrajině svůj vzdušný prostor letadlům všech ruských aerolinek, řekl ministr dopravy Kupka. Stejný krok dnes učinilo i Polsko.

Článek

Česko zakáže od půlnoci z pátku na sobotu provoz všech ruských leteckých dopravců na svém území. Omezení se bude týkat linek, které by létaly na tuzemská letiště. Opatření česká vláda přijala v součinnosti s Polskem.

Ruští dopravci nebudou moci přilétat a odlétat do a z Česka, zákaz ale platí i pro nepravidelné spoje.

„Ministerstvo dopravy již nevydává nová povolení pro nepravidelné ruské lety, zároveň se od půlnoci uzavírají česká letiště pro ruské dopravce. Tyto kroky jsou činěny ve spolupráci s polským ministerstvem infrastruktury, které zavádí podobná opatření,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Polský premiér Mateusz Morawiecki sdělil, že země uzavře svůj vzdušný prostor letadlům, která patří ruským leteckým společnostem. Varšava tento krok podnikla v souvislosti s útokem Ruska na Ukrajinu.

Do Moskvy z Letiště Praha létá ruský dopravce Aeroflot denně, do Petrohradu pak dopravce Rossija jednou až dvakrát týdně.
Klára Divíšková, mluvčí Letiště Praha

Hned o víkendu tak z pražského Letiště Václava Havla neodletí spoje do Moskvy a Petrohradu.

„Do Moskvy z Letiště Praha létá ruský dopravce Aeroflot denně, do Petrohradu pak dopravce Rossija jednou až dvakrát týdně. Tento víkend byly naplánované spoje na sobotu od dopravce Aeroflot a Rossija, na neděli od dopravce Aeroflot,“ upřesnila pro SZ Byznys Klára Divíšková, mluvčí pražského letiště.

„Řízení letového provozu zajistí v souladu se svým posláním aktuální rozhodnutí Ministerstva dopravy v této věci,“ komentoval stručně krok politiků Richard Klíma, mluvčí Řízení letového provozu.

Čedok zrušil zájezdy do Ruska

Na situaci už zareagovaly také velké cestovní kanceláře. Například Čedok s okamžitou platností stáhl z prodeje poznávací zájezdy do Ruska, například do Petrohradu nebo do Moskvy.

Klienty, kteří mají již zakoupený poznávací zájezd do Ruska, postupně kontaktujeme.
Kateřina Pavlíková, mluvčí Čedoku

„Pozastavujeme také prodej samostatných letenek na lety společnosti Aeroflot a dalších ruských dopravců. Jednotlivé nabídky se již na našich webových stránkách nezobrazují. Klienty, kteří mají již zakoupený poznávací zájezd do Ruska, postupně kontaktujeme a nabízíme jim primárně výběr jiného zájezdu nebo vrácení peněz,“ upřesnila pro SZ Byznys Kateřina Pavlíková, mluvčí Čedoku.

Cestovní kancelář také nabídla Ministerstvu vnitra a zahraničí bezplatné využití svých zájezdových autobusů pro přepravu obyvatel, ať už Čechů nebo Ukrajinců, z Polska, Slovenska a Maďarska v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Reklama

Doporučované